Loteria Romana a inregistrat un profit net de 55 de milioane de euro in anul 2004, astfel se claseaza in randul celor mai profitabile companii din Romania.

De asemenea, Compania Nationala Loteria Romana SA si-a permis sa faca afaceri in favoarea lui George Copos si sa aduca prejudicii de peste un milion de euro Statului Roman, conform acuzatiilor formulate de procurorii DNA.

Fiecare angajat al societa‘ii trebuie sa garanteze cu bani (100 de milioane de lei vechi) pentru perioada contractului de munca, insa din cauza salariilor foarte mici, Loteria nu mai poate retine lunar o cota parte in acest sens.

Din acest motiv, unii salariati sunt nevoiti sa garanteze cu imobile sau alte bunuri de valoare pe care le detin, iar toate acestea pentru un venit minimal.

Loteria Romana, aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, nu ararta tot atata grija fata de proprii angajati. Potrivit surselor noastre, din slariul de 6 milioane, negoiciat de majoritatea angajatilor, acestia raman cu doar 3-3,5 milioane de lei in mana, pe motiv ca nu se indeplineste planul.

Mai mult, salariatii lucreaza, de regula, si sambata sau duminica, fara a avea vreun beneficiu. Totodata, fiecare angajat al societa‘ii trebuie sa garanteze cu aproximativ 100 de milioane de lei vechi pentru perioada contractului de munca. Din cauza salariilor mici, unii garanteaza cu imobile.

Angajatii Loteriei Romane sunt in proportie de 90% vanzatori. Bilantul contabil al societa‘ii din anul 2004, afisat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice arata un profit net de 1.638 de miliarde de lei, aproximativ 55 milioane de euro.

Daca la nivelul conducerii Loteriei, situatia angajatilor este cat se poate de buna, financiar vorbind, vanzatorii angajati de una dintre cele mai profitabile companii nationale castiga abia un slariu minim pe economie.

Asta in conditiile in care trebuie sa si garanteze cu bani pe perioada angajarii, avand in vedere faptul ca zilnic le trec prin mana sume importante. Potrivit unor plangeri ajunse in posesia redactiei noastre, conducerea Loteriei isi sanctioneaza vanzatorii pentru ca nu si-ar indeplini planul.

Mai exact, ca nu ar vinde suficiente lozuri sau produse lansate de Loterie pe piata. Fiecare angajat al societa‘ii trebuie sa garanteze cu bani (100 de milioane de lei vechi) pentru perioada contractului de munca, insa din cauza salariilor foarte mici, Loteria nu mai poate retine lunar o cota parte in acest sens.

Din acest motiv, unii salariati sunt nevoiti sa garanteze cu imobile sau alte bunuri de valoare pe care le detin, iar toate acestea pentru un venit minimal. Cu toate acestea, Loteria Romana a aplicat un tratament preferential vicepremierului si omului de afaceri George Copos.

Procurorii DNA au acuzat conducerea societa‘ii, precum si pe Copos ca au facut tranzactii de spatii comerciale de pe urma carora statul a fost pagubit cu peste un milion de euro. Societatea Ana Electronic, controlata de George Copos cu 98% din actiuni a vandut Loteriei Romane 38 de spatii comerciale la preturi supraevaluate.

Sumele platite de Loterie au ajuns in conturile societa‘ii Ana Electronics fara a fi platite taxele si impozitele prevazute de lege pentru acest tip de tranzactii imobiliare. In dosarul deschis de DNA este cercetat si Nicolae Cristea, director al Loteriei Romane inca din 1993.

De altfel, presa a aratat ca relatiile de prietenie si afaceri dintre Copos si Cristea au debutat inca din 1990, cand Loteria a devenit unul din sponsorii echipei de fotbal Rapid Bucuresti. In Baza contractului de sponsorizare, Cristea a devenit membru al adunarii generale a actionarilor clubului Rapid.

Pe de alta parte, Copos incasa sume importante de bani de pe urma unui contract de publicitate prin care Loteria isi afisa un banner pe stadionul Rapid, cu toate ca baza sportiva apartinea Ministerului Transporturilor.

"Lozul castigator’‘ al Loteriei Romane a fost impartit intre Copos si Cristea, iar consecintele "planului neindeplinit’‘ sunt suportate de cei peste trei mii de angajati din departamentul de vanzari.