Ca de obicei atunci cand izbucneste un scandal dinspre UDMR, politicienii maghiari invoca „greseli de traducere". Dupa izbucnirea scandalului legat de declaratiile senatorului Gyorgy Frunda, cum ca el nu reprezinta Romania la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, toata clasa politica romaneasca s-a inflamat si revoltat.

Daca luni la pranz s-a pus serios problema retragerii senatorului din functia de presedinte al delegatiei Romaniei la APCE, dar si iesirea UDMR din coalitie, luni seara toata lumea s-a linistit, politicienii fiind induplecati de scuza lui Frunda, ca afirmatia respectiva a fost scoasa din context.

Asa ca, dupa ce probabil au cerut scuze liderilor UDMR, politicienii romani au revenit asupra hotararii. Discutia din cadrul coalitiei nu a avut efectul scontat deoarece UDMR s-a opus retragerii lui Frunda. Adrian Videanu a declarat ca cerearea Aliantei a fost respinsa deoarece in cadrul coalitiei se iau in unanimitate.

Loialitatea, formula PD

Emil Boc, presedintele PD, cunoscut opozant al cerintelor UDMR a cerut mult mai transant ca politicienii maghiari sa-si demonstreze loialitatea fata de Romania sau sa iasa de la guvernare.

"E inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei sa spuna ca nu reprezinta Romania la Strasbourg, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR care a spus ca Frunda reprezinta intai interesele maghiarilor din Romania", a declarat Emil Boc.

Articolul 16.4 din recomandarea APCE arata ca, pentru a respecta standardele europene statele trebuie sa integreze toti cetatenii, indiferent de apartenenta etno-culturala, intr-o entitate civica si multiculturala. Tot astfel, se recomanda statelor respective sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau exclusiv cultural.

Recomandarea a fost initiata de Gyorgy Frunda, sef al delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus, in decembrie 2005, un raport in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Propunerea a fost votata in 26 ianuarie in plenul APCE, devenind Recomandare.

Pe de alta parte, deputatul PSD Adrian Severin l-a criticat pe Emil Boc care, profitand de crearea unei confuzii intre recomandarea adoptata de APCE si raportul elaborat de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, se lanseaza intr-un "derapaj nationalist".

Schimbare de optica

Severin a explicat ca Recomandarea nr. 1735/2006 a APCE privind conceptul de natiune difera substantial de raportul elaborat de senatorul Gyorgy Frunda. Potrivit deputatului PSD, Frunda a prezentat in fata APCE un al doilea raport, care a fost catalogat ca fiind de tip european, la nivelul secolului XXI.

Luand la cunostinta primul raport, Severin a precizat ca a solicitat, in calitate de vicepresedinte al Comisiei Juridice si pentru Drepturile Omului, "o schimbare a opticii" privind conceptia lansata de Frunda.

Solicitarea lui Severin l-a determinat pe Frunda sa prezinte un nou raport, care continea, de data aceasta, puncte de vedere chiar contrare celor pe care le-a sustinut in primul raport. "Incercand sa profite de aceasta confuzie, PD impinge catre o noua controversa politica, periculoasa", a precizat Severin.

Analistii politici sustin ca, de fapt, acest scandal nu va avea nici o finalitate si pun declansarea lui pe seama faptului ca democratii doresc cu orice pret declansarea alegerilor anticipate.

„Este, sau o reactie emotionala, sau o reactie tactica in contextul relatiilor din Coalitie, sau o reactie deschisa in intentia declansarii alegerilor anticipate.

E clar ca, daca ar trebui sa-l caracterizam pe Emil Boc in 2006, nu putem spune decat ca e „omul ultimatumurilor", a spus Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia.

Presedintele UDMR, Marko Bela, spune ca Boc a preluat odata cu scaunul lui Gheorghe Funar si apucaturile acestuia.