Sindicalistii fabricii de strunguri "Aris" SA din Arad au decis sa blocheze, marti, accesul autovehiculelor spre Vama Nadlac, dupa ce discutiile purtate cu reprezentantul Consiliului Concurentei au esuat. Muncitorii au oprit, vineri, circulatia in cea mai mare intersectie din municipiul resedinta de judet.

Liderii sindicali sustin ca pana acum au obtinut doar promisiuni ca vor fi ajutati, dar nu au primit nimic concret in acest sens. Muncitorii sunt nemultumiti pentru ca ANAF vrea sa execute silit fabrica, pentru facilitati financiare in valoare de 280 miliarde lei vechi, care nu au nici o legatura cu noul proprietar al societatii, ci cu perioada in care unitatea se afla in proprietatea statului.

Timp de aproape o ora, intersectia din zona Podgoria a orasului a fost complet blocata de aproape 1.200 de angajati de la "Aris" si "Astra Vagoane". Initial, la insistentele fortelor de ordine, protestatarii au permis catorva tramvaie sa treaca, dar apoi oamenii nu au mai cedat si au blocat complet si liniile de tramvai.

Miscarea sindicala a luat sfarsit doar in momentul in care au inceput discutiile dintre patronat, sindicate si reprezentantul Consiliului Concurentei, Maria Verenca. Aproape doua ore, reprezentantii patronatului au incercat sa explice de ce statul face o greseala in cazul SC "Aris" SA Arad.

Cel mai vehement a fost di-rectorul grupului de firme "Astra Comind", din care face parte si fabrica de strunguri, Valer Blidar. El a acuzat Consiliul Concurentei de o vadita rea-intentie si a spus ca dosa-rul pentru executarea silita a societatii este construit pe neadevaruri.

"Cheia problemei se afla la Consiliul Concurentei. Pana cand conducerea acestei institutii nu va recunoaste ca a gresit, nu se va rezolva nimic. Decizia emisa de Consiliul Concurentei a avut la baza dezinfor-marea.

In dosarul trimis de AVAS in anul 2004, nu s-a notificat privatizarea din 2002, ceea ce denota ca dosarul contine erori care trebuie analizate, nu pe baza unei hartii eronate sa anuntam lichidarea unei fabrici", a declarat Blidar.

Reprezentantul Consiliului Con-curentei a incercat sa explice demersurile facute de aceasta institutie in privinta recuperarii ajutorului de stat, dar nu a reusit decat sa incite spiritele actionarilor si sindicalistilor de la SC "Aris" SA. Explicatiile date de Maria Verenca l-au determinat pe Valer Blidar sa afirme ca institutia nu cunoaste situatia reala de la fabrica de strunguri.

Sindicalistii de la "Aris" vor relua, saptamana viitoare, actiunile de protest, de aceasta data fiind hotarati sa blocheze traficul spre Vama Nadlac.