Site-ul directiei de Sanatate Publica Mures (www.dspms.ro) gazduieste de ieri situatia unitatilor de invatamant care nu au in prezent autorizatie de functionare.

Sub titlul de "Lista neagra a primariilor care nu au intreprins toate demersurile penrtru solutionarea problemelor igienico-sanitare din unitatile de invatamant", conducerea DSP a postat pe site inclusiv poze care ilustreaza situatia din scolile si gradinitele neavizate.

Pentru fiecare localitate au fost afisate si motivele pentru care respectivele unitati nu au primit autorizatia, dar si numele primarilor si viceprimarilor, urmand ca in curand sa fie prezentate si poze cu respectivii pe acelasi site.

Masura, promisa de directorul DSP Mures de mai multe saptamani, are rolul de a atrage atentia opiniei publice asupra conditiilor improprii in care invata copiii. Conducerea DSP Mures a promis ca pe site va fi afisata si lista unitatilor de invatamant cu plan de conformare.

Dupa ce anul trecut inspectorii DSP Mures au realizat un control impreuna cu prefectul de Mures, Ciprian Dobre, in urma caruia au fost sesizate o serie de nereguli, situatia unitatilor nu s-a schimbat in vreun fel, peste 58 fiind in prezent neautorizate.

"Din 2007 nu se mai accepta fosele septice", a declarat Silviu Morariu, care a adaugat ca multi dintre copiii din mediul rural au vazut sapunul doar la televizor.

Desi s-au incercat parteneriate cu Consiliul Judetean pentru a finanta reabilitarea scolilor, pana acum nu s-a ajuns la o solutie concreta pentru a rezolva lipsa apei si a toaletelor din scoli si gradinite.

Silviu Morariu a anuntat ca DSP va realiza totodata si postere cu latrinele scolilor si gradinitelor, pe care le va oferi gratuit autoritatilor judetene si locale.0