In ultimul an de liceu, redactorul-sef al saptamanalului „Bihoreanul" a fost racolat ca informator de catre colonelul de Securitate Dumitru Huc

Dupa doi ani de repetentie la Bucuresti, Florin Ciucas a fost inscris ilegal in anul II la Facultatea de Jurnalism de la Oradea, unde ii santajeaza pe profesori pentru a reusi sa isi termine studiile

Ciucas, un burlac fara probleme, care a mostenit o locuinta in Oradea, a primit „cadou" de la Consiliul local un loc de casa de 250 de metri patrati

„Turnator" si repetent

Mai multe persoane care-l cunosc indeaproape pe Ciucas sustin ca acesta nu a ajuns intamplator in presa. Potrivit declaratiilor acestora, in ultimul an de liceu actualul „justitiar de presa" a fost racolat ca informator de colonelul de Securitate Dumitru Huc.

Intrucat Florin Ciucas neaga ca ar fi fost „turnator" si avand in vedere ca prevederile proiectului Legii lustratiei ii vizeaza si pe redactorii-sefi din presa romaneasca, redactia noastra intentioneaza sa solicite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa clarifice daca actualul redactor-sef de la „Bihoreanul" a colaborat sau nu cu fosta politie politica a regimului comunist, considerand ca o asanare a presei romanesti se impune cu stringenta.

De cand a fost „infiltrat" in presa, Ciucas s-a zbatut cu disperare sa obtina si el o diploma de absolvent de facultate. Insa, ca student, a reusit doar sa se faca de ras.

In anul 2001, Florin Ciucas a cerut sa fie inscris in anul II al Facultatii de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii - specializarea Jurnalism, din cadrul Universitatii Oradea, pe baza unui document intitulat „Situatie scolara", avand nr.70/19.02.2004, care atesta faptul ca fusese student la o facultate de jurnalism din Bucuresti, numita „Scoala Superioara de Jurnalistica".

Conform acestui document, pe care il puteti lectura in facsimil, in anul de studii 1995-1996, din cele 13 discipline de studiu, actualul redactor-sef de la „Bihoreanul" a „picat" in semestrul I nu mai putin de 8 examene, iar in semestrul II a absentat la doua examene si nu a reusit sa treaca alte sase.

Fiind catalogat ca „nepromovat", a repetat anul I de studii si, in conditii dubioase (nu se cunosc notele la examenele din semestrul I), a reusit sa-l termine cu media generala 7,12. In anul II de studii, Florin Ciucas a reusit sa treaca doar doua (doua) examene din cele 19.

Situatia s-a repetat si in semestrul al II-lea, cand a absentat la 11 examene si a „picat" la 7 discipline. Deci, din nou „nepromovat". Documentul este semnat de prof.univ.dr. Mihail Cozma Dinu.

Dupa ce a ajuns student la Oradea, Ciucas a incercat sa treaca prin facultate „ca rata prin apa".

Neputand sa promoveze examenele, el a dat dispozitii sa se publice in „Bihoreanul" o campanie mediatica de denigrare a cadrelor didactice si a conducerii Universitatii, in speranta ca acestia vor ceda santajului si il vor promova.

Student razbunator

Dupa cum am mentionat intr-un articol anterior, profesorul Sorin Borza a constituit in repetate randuri tinta unor atacuri dure in saptamanalul condus de Ciucas, dupa ce a refuzat sa-i echivaleze un examen pe care studentul redactor-sef pretindea ca l-ar fi promovat. In urma acestui refuz, jurnalistul nu s-a mai prezentat la cursul lui Borza.

„Va pot confirma faptul ca mi-a cerut echivalarea unei note la examenul din anul II. Am refuzat cererea lui, intrucat ea contravenea regulamentelor si uzantelor universitare.

Probabil nu intamplator, de atunci, ziarul pe care Florin Ciucas il conduce contine aproape saptamanal texte ce contin atacuri tendentioase la adresa activitatii mele.

Ma rezum sa spun ca ii inteleg frustrarile personale lui Ciucas, dar cred ca nu am nici o vina pentru faptul ca el nu a avut capacitatea de a invata cinstit pentru examenul meu… Cred, sincer, ca el are o problema de perceptie, in sensul in care isi inchipuie ca demnitatea cuiva e un moft si ca adevarul, eventual, e o marfa" - ne-a declarat Sorin Borza, referitor la modul cum intelege Ciucas sa treaca examenele.

Prieten cu Vizer si Lascau

Reporterii nostri i-au solicitat lui Florin Ciucas sa declare si ce fel de relatii are cu controversatul om de afaceri Marius Vizer, fugit din tara dupa ce impotriva sa a fost declansata o ancheta penala, fiind cercetat pentru trafic de influenta si luare de mita.

In loc de raspunsuri, acesta a facut aluzii jignitoare si, dupa publicarea articolului, ne-a actionat in instanta, pretinzand ca l-am fi calomniat.

Faptul ca Florin Ciucas si Marius Vizer erau apropiati este confirmat de documentele care ne-au fost puse la dispozitie, din care rezulta ca ziaristul a facut mai multe iesiri in strainatate impreuna cu fostul senator taranist Nistor Badiceanu, afaceristul Vizer si fostul director al Directiei Generale a

Finantelor Bihor, Ioan Lascau, cercetat si el pentru luare de mita, spalare de bani si evaziune fiscala. Mai multe documente vamale atesta repetatele „excursii" ale redactorului-sef al saptamanalului „Bihoreanul", facute impreuna cu diversi membri ai familiei Vizer.

De exemplu, in cel intitulat „Lista persoanelor fara talon iesite cu mijlocul de transport OFL 7893 la data de 29.03.1998" se confirma faptul ca prin Vama Bors au iesit, in aceeasi masina, Baroti A. Liana (sora lui Marius Vizer - n.n.), Vizer Irina si Ciucas Florin Danut, cu pasaportul seria 679758.

„Eu vreau pamant"!

Dar acestea nu sunt singurele „bube" ale lui Ciucas! In cele ce urmeaza, veti putea afla ca actualul redactor-sef de la „Bihoreanul" este un „super-cetatean".

In conditiile in care mii de oradeni solicitau (si solicita si acum) un apartament sau un loc de casa, chiar platit, Florin Ciucas a primit pe de-a moaca un teren valorand peste 10.000 de euro. Pentru a-i face hatarul lui Ciucas, Consiliul Local Oradea a emis o hotarare separata in acest sens. Prin Hotararea nr.610/27.052004, s-a aprobat pentru „marele ziarist" Ciucas atribuirea „in folosinta gratuita a terenului in suprafata de 250 mp, identificat cu nr. cadastral 4925/92, constituit din nr. cadastral 4926 conform Planului de amplasament si delimitare a corpului de proprietate avizat de O.N.C.G.C. Bihor cu nr. 1249/13.02.2004 , situat in Oradea, str. Clujului, in vecinatatea Uzinei de apa, in favoarea d-lui Ciucas Florin Danut, reprezentand pozitia nr. 227 din planul de situatie aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr 230/31.03.2004". Conform hotararii, „terenul mentionat se transmite in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala".

Spre deosebire de majoritatea tinerilor oradeni, dintre care multi se afla in situatii dramatice, unii fiind casatoriti cu copii mici, redactorul sef de la „Bihoreanul", un burlac fara probleme, care mostenise o locuinta pe strada Biruintei din Oradea, a dovedit ca are mai multe drepturi ca si fraierii de rand, care cersesc in zadar de ani de zile de la oficialitatile locale un petec de teren pentru a-si ridica o casa.

Florine, tu vorbesti de morala, zici ca demasti coruptia si strigi „hotii!", dar nu te sfiesti sa profiti de privilegii care ti-au fost acordate preferential.

Pai, ce credibilitate mai poti avea, mai nene, daca ai colaborat cu Securitatea, esti repetent, te inhaitezi cu mafiotii si le „sufli" locul de casa unor amarati, care ar fi avut dreptul inaintea ta la terenul pe care-ti faci inca o casa?!

„… Cred, sincer, ca el are o problema de perceptie, in sensul in care isi inchipuie ca demnitatea cuiva e un moft si ca adevarul, eventual, e o marfa" - ne-a declarat Sorin Borza, referitor la modul cum intelege Ciucas sa treaca examenele

Faptul ca Florin Ciucas si Marius Vizer erau apropiati este confirmat de documentele care ne-au fost puse la dispozitie, din care rezulta ca ziaristul a facut mai multe iesiri in strainatate impreuna cu fostul senator taranist Nistor Badiceanu, afaceristul Vizer si fostul director al Directiei Generale a Finantelor Bihor, Ioan Lascau