Pentru ca gripa aviara ne-a tras o zdravana sperietura si pentru a ramane numai cu atat, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a convocat sambata, 20 mai, Comandamentul Antiepizootic constituit la nivelul municipiului resedinta de judet.

Pe langa suspiciunile legate de ferma SC Itul SRL din Santimbru (aflata la 5 km de Alba Iulia), autoritatile albaiuliene au fost alertate si de un incident petrecut joi, 18 mai, la Oarda unde intr-o gospodarie au murit trei pasari.

Anuntat rapid compartimentul de Protectie Civila din cadrul Primariei municipiului Alba Iulia impreuna cu Circumscriptia Sanitar-Veterinara a municipiului, au intervenit prompt eutanasiind toate pasarile din gospodaria suspecta, dupa care s-a dezinfectat zona. Analizele efectuate la Bucuresti pe probe din aceasta gospodarie au fost negative, dar autoritatile vor ramane in alerta permanenta.

Mircea Hava a anuntat ca au fost constituite doua echipe de interventie, cu tot echipamentul necesar astfel incat la cea mai mica suspiciune sa se poata interveni eficient. In paralel s-a dispus Politiei Comunitare sa verifice in permanenta pietele din municipiu in vederea respectarii interdictiei de comercializare a pasarilor vii.

Cele patru ferme de crestere a pasarilor de pe raza municipiului Alba Iulia (trei la Micesti si una la Paclisa) au fost verificate de specialistii Directiei Sanitar-Veterinare Alba, pana in prezent nefiind gasite abateri de la normele sanitar-veterinare.