Rezervatia botanica "Padurea de Ses" din Orheiu Bistritei, unde creste laleaua pestrita, planta ocrotita prin lege, a fost, din nou, calcata in picioare de participantii la un festival organizat de Primaria comunei Cetate. Aceasta, in ciuda avertismentelor date de biologi, care au remondat ca evenimentul sa aiba loc in alta parte intrucat exista riscul ca plantele sa nu mai rasara.

Primarul comunei, Gavril Ursa, a declarat, insa, ca nu poate incalca o traditie veche de cinci ani, cu atat mai mult cu cat Academia Romana nu i-a transmis nici un document care sa ateste faptul ca locul respectiv, ce se intinde pe o suprafata de 78,79 hectare, este rezervatie. "Aici este pasunea satului si lalele pestrite s-au ofilit inca de acum doua saptamani.

Eu le-am facut un favor celor de la mediu ca i-am lasat sa puna o tabla pe care scrie ca e rezervatie biologica, avand in vedere ca nu este nici un document care sa ateste acest lucru", a spus edilul.

Festivalul care poarta, de altfel, numele "Laleaua pestrita", a adunat, duminica, sute de participanti de pe Valea Budacului, din satele Jelna, Budacu de Jos, Budacu de Sus si Orheiu Bistritei. Zeci de comercianti cu mici, bere si alte obiecte, cum ar fi imbracaminte sau incaltaminte, si-au instalat tarabele exact in locul in care creste planta respectiva.

In ciuda numeroaselor demersuri facute la adresa Primariei Cetate, pe raza careia se afla rezervatia, specialistii nu au reusit sa-l sensibilizeze pe primarul Gavril Ursa sa organizeze manifestarea in alta parte.

"In fiecare an, festivalul are loc exact in mijlocul poienii unde, in afara de lalele, mai sunt si cativa stejari seculari sub care se face an de an foc", a declarat Gabriel Petras, consilier pe probleme de Arii Protejate in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului.

Potrivit aceleiasi surse, conform legii, padurea este supusa restrictiilor prin interzicerea taierii arborilor, interzicerea pasunatului si a colectarii plantelor sau a oricaror altor actiuni agresive. Impor-tanta ce se acorda rezervatiei se datoreaza, in principal, faptului ca aceasta reprezinta arealul de raspandire a lalelei pestrite.