Piata imobliliara clujeana s-a caracterizat, cel putin in ultimul deceniu, printr-o evolutie constanta a ofertelor. Cea mai mare explozie de oferte a constituit-o piata imobilelor rezidentiale, inregistrand o crestere de 70 la suta.

Tendinta municipiului Cluj-Napoca este, in opinia specialistilor din domeniu, de a deveni un oras matur din punctul de vedere al investitiilor imobiliare, preconizandu-se o perioada de crestere de cel putin inca doi ani.

Cluj-Napoca beneficiaza, in momentul de fata, de o bogata oferta la capitolul imobile. Pentru imobilele rezidentiale, anul 2005 a fost o adevarata rampa de lansare, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 70 la suta a ofertei de constructii noi. Un alt plus al acestui segment de piata imobiliara il reprezinta ansamblurile rezidentiale, care vor fi terminate pana in anul 2008.

Preturile pentru imobilele rezindentiale variaza in functie de amplasare, materiale de constructii, facilitati ale incintei, finisaje si dotari. De exemplu, preturile pentru imobilele rezidentiale categoria “premium” se situeaza intre 900-1300 euro/mp, iar la categoria “mediu” intre 700-900 euro/mp.

Se remarca o crestere semnificativa a cererii pentru apartamente de 1-2 camere, respectiv cu suprafete intre 40-67mp, zonele cele mai solicitate fiind Gheorgheni, Grigorescu, Manastur, Centru si Zorilor. O tendinta tot mai pregnanta a clujenilor este aceea de a opta pentru apartamente semifinisate, motivul fiind difereta de pret (200 euro/mp).

In zona centrala proiectele se vand doar in stadiul finisat “la cheie” preturile incepand de la 1100 pana la 1500 euro/mp. Finisajele sunt de calitate superioara, spatiile urmand sa deserveasca sedii de firme sau locuinte de protocol.

Pe de alta parte, casele constituie un segment din ce in ce mai atractiv pentru clujeni, terenurile pentru case fiind tot mai dificil de gasit. Clientela pentru acest tip de imobile este reprezentata de catre investitori, manageri de varf. Sunt cerute atat case noi, cat si case singur in curte cu teren de minim 500 mp pentru extindere si consolidarea constructiei.

Pentru zonele cotate ca rezidentiale (Gheorgheni, Grigorescu, Andrei Muresanu, Zorilor), pretul unei case noi este de circa 200-250.000 euro in functie de terenul aferent, de calitatea finisajelor, de dotari suplimentare si corespunzatoare unui confort superior.

Au aparut proiecte de 5-10 vile, in varianta perete in perete sau in varianta individuala in zone precum Zorilor, Floresti, Calea Baciului, Buna Ziua, cu preturi situate intre 85.000-200.000 euro, in functie de suprafata de teren, de aria desfasurata, de finisaje si dotari.

Per ansamblu, tranzactiile din cursul anului 2006 denota o preferinta generala pentru constructii noi. Aproximativ 85 la suta din volumul tranzactiilor vizeaza tranzactii noi, in timp ce doar 15 la suta din tranzactii au avut ca obiect imobile in constructii vechi.

Spatiile comerciale din Cluj-Napoca sunt in crestere fizica, prin suprafata si conditii. Galeriile comerciale de pe strada Ferdinand sunt un exemplu a ceea ce va deveni un standard al comercialului clujean. Un alt aspect pozitiv al evolutiei pietei imobiliare clujene este migrarea industriilor catre periferie.

Mare parte din fabricile si societatile de renume din municipiu se localizeaza acum in parcul tehnologic, in simulacrul de parc industrial din spatele caii ferate sau in zonele limitrofe.