Judetul Alba se confrunta din nou cu pericolul gripei aviare, dupa ce testele rapide, efectuate atat la Alba Iulia, cat si la Bucuresti, au confirmat suspiciunea prezentei virusului in localitatea Lodroman, parte com-ponenta a comunei Valea Lunga.

Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala din Capitala a confirmat suspiciunea de gripa aviara in urma examenului pe cadavrele a 5 pasari provenite dintr-o gospodarie.

Potrivit subprefectului Clement Negrut, in gospodaria respectiva au fost euthanasiate toate pasarile - cinci gaini si 38 de pui. Masurile intreprinse imediat au fost dezinfectia curtii si a zonelor limitrofe, amplasarea de covoare cu material dezinfectant pe drumul de acces pe strada pe care se afla locuinta, respectiv monitorizarea starii de sanatate a pasarilor.

Subprefectul Negrut a adaugat ca localitatea respectiva este relativ usor de izolat daca virusul gripei aviare va fi confirmat in urma testelor finale. Satul Lodroman este amplasat in estul judetului, la limita cu Muresul, si are in componenta 95 de gospodarii, in care exista 1.673 de pasari.

Primele teste rapide pozitive - acum cinci zile

De mentionat ca testele rapide au fost efectuate la laboratorul din Alba Iulia in 21 mai, reprezentantii DSV evitand sa le faca publice pana cand nu au primit confirmarea de la Bucuresti, care a venit in seara de 24 mai. Acest lucru ridica mari semne de intrebare cum este tratata problema gripei aviare la nivelul judetului.

Probabil ca reprezentantii DSV au dorit sa evite situatia inregistrata, la sfarsitul saptamanii trecute, la Santimbru, unde au notificat prezenta virusului gripei aviare inainte de a primi rezultatul testelor efectuate la Bucuresti, care au fost negative. Acest lucru nu justifica, insa, tacerea suspecta a conducerii Directiei Sanitar-Veterinare timp de patru zile.

Cele doua situatii in care a fost semnalata suspiciunea de gripa aviara a dus si la aparitia unor stari conflictuale in cadrul Prefecturii, determinate in special de lipsa de colaborare care exista intre prefectul Cosmin Covaciu si subprefectul Clement Negrut, primul fost membru PNL, iar al doilea fost reprezentant al PD.

In cazul situatiei de la Santimbru, Covaciu a evitat sa-l anunte pe Negrut in seara zilei in care au fost confirmate, prin teste rapide, primele suspiciuni.

In ceea ce priveste "situatia de criza" de la Lodroman, prefectul, care a fost in ultimele doua zile la Bucuresti, a fost "informat", la randul sau, cu intarziere in legatura cu situatia. Intre Covaciu si Negrut exista o colaborare foarte slaba inca de la venirea acestora la conducerea Prefecturii.

Motivele ar fi si de ordin politic, dar si personal. Cei doi au fost impusi de partidele Aliantei, ai caror reprezentanti se inteleg foarte prost in Alba.