Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) 2006 se deschide in aceasta seara la Cluj-Napoca la cinematograful “Republica”, incepand cu ora 19.00. Filmul care va da startul celei de-a cincea editii a TIFF este “A fost sau n-a fost”, in regia lui Corneliu Porumboiu, avandu-i in distributie pe Ion Sapdaru, Teo Corban, Mircea Andreescu si Luminita Gheorghiu.

Pretul unui bilet pentru ceremonia de deschidere costa 10 RON. Sambata vor rula scurtmetrajele romanesti, iar duminica este programata proiectia in aer liber a filmului despre celebra trupa ABBA, in curtea cladirii Echinox.

Lungmetrajul lui Porumboiu va fi prezentat in premiera nationala in cadrul festivalului, intrucat filmul vine direct de la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost distins cu trofeul “Camera dtOr” si premiul “Label Europa Cinema”, acordat celui mai bun film european, in sectiunea “Quinzaine des Realisateurs”.

Pe parcursul a 80 de minute, pelicula incearca sa raspunda la intrebarea “A fost sau n-a fost revolutie intr-un oras de provincie?”.

Pentru prima zi a festivalului, organizatorii au pregatit alte doua filme, care intra in competitia pentru marele trofeu al festivalului, in valoare de 10 mii de euro. “Viva Zapatero”, un documentar in regia Sabinei Guzzanti, si “Oda bucuriei”, avand la pupitru trei regizori - Anna Kazejak-Dawid, Jan Komasa si Maciej Migas.

Documentarul prezinta o pagina din istoria Italiei si anume anul 2003, luna noiembrie, cand este difuzat primul episod al unui captivant show satiric in tara, cu o cota de audienta record. In uma acestei productii, Berlusconi da in judecata producatorii, a caror emisiune se bucura de 20 de minute de ovatii in Venetia.

Cea de-a doua productie semnata de cei trei regizori prezinta trei viziuni tulburatoare asupra realitatii Poloniei de azi. Pe parcursul a 110 minute, clujenii vor putea afla care sunt cauzele care ii imping pe tinerii polonezi sa emigreze. Ambele filme vor rula la cinematograful Victoria de la 12.30, respectiv 17.30.

Alaturi de aceste doua productii, clujenii sunt asteptati sa vizioneze trei filme din sectiunea umbre: “Spitalul si fantomele lui”, in regia lui Lars Von Trier, “Obaba”, o pelicula filmata in nordul Spaniei, si “Vecinul de alaturi”, care se trezeste sedus de doua dintre vecinele sale, Anne si Kim.

Sectiunea Supernova aduce in prim plan, astazi, doua productii: “37 de moduri de intrebuintare a unei oi moarte”, in regia lui Ben Hopkins, si “Rize”, un documentar despre fenomenul dance din Los Angeles. Filmul este regizat de David LaChapelle, cel care a realizat clipuri pentru Madonna si Cristina Aguillera.

Din programul primei zile nu vor lipsi nici filmele sectiunii “3X3” sau “Fara limita”, dar si un film din categoria “Evenimente speciale” - “Pusher”, o productie Danemarca 1996, care prezinta infiltrarea unui traficant de droguri in lumea interlopa din Copenhaga, in incercarea de a strange banii datorati furnizorului sau.

Maine, in a doua zi a festivalului, organizatorii au pregatit inca un film care intra in competitia pentru marele trofeu. “Izolati”, o productie Spania 2006, in regia lui David Marques, va fi difuzata la cinematograful Victoria, de la ora 17.30.

O premiera o reprezinta participarea tenismenului si omului de afaceri Ilie Nastase in filmul “Geamurile vin luni”, o productie Germania 2006, in regia lui Ulrich Kohler. Totodata, maine se da startul si la proiectiile in aer liber, din curtea cladirii Echinox.

In acest sens sunt programate doua productii: “Capote”, in regia lui Bennet Miller, si “Sheitan”, o productie Franta 2006. Filmele vor fi proiectate de la ora 21.30, respectiv 23.24.

A treia zi de festival va aduce in prim plan alte doua productii intrate in competitie: “13-Tzameti”, in regia lui Gela Babluani, care vorbeste despre viata unui emigrant ce gaseste un mod riscant de a-si rezolva problemele financiare, si “Dus rece”, in regia lui Antony Cordier, care prezinta o perspectiva asupra problemelor esentiale ale adolescentei.

Totodata, duminica este rezervata si celor patru serii de scurtmetraje romanesti, prezentate in cadrul sectiunii “Zilele Filmului Romanesc”. Filmele vor rula, incepand cu ora 10.00, la cinema Victoria. Seara va fi dedicata unei alte proiectii in aer liber, de data aceasta filmului ABBA, o proiectie unica, care va pune la incercare vocile clujenilor.

Trebuie amintit ca biletele pentru festival pot fi procurate de la cinematograful Republica, incepand cu ora 12.00. Biletul pentru ceremonia de deschidere costa 10 RON, iar un bilet de intrare la filme si la proiectiile in aer liber costa 6,5 lei. Reducere au studentii si elevii, care vor plati 4 lei pentru un bilet la film, iar pentru proiectii suma intreaga.