Printul Paul de Romania si Printesa Lia au fost in vizita in Sibiu. Dupa 5 ani de la ultima vizita in orasul de pe Cibin, Familia Regala a fost incantata de schimbarile pe care le-a gasit aici si a promis ca se va intoarce in cel mult doua luni. De orasul nostru ii leaga multe lucruri si se pare ca vor fi si mai legati.

Mereu incantati sa intinda o mana de ajutor celor care au multa nevoie, Printul Paul si Printesa Lia s-au angajat sa sprijine conducerea liceului Carol I din Sibiu pentru restaurarea capelei din cadrul institutiei de invatamant.

Rep: Ce fac un print si o printesa la Sibiu?

Printul Paul: In primul rand, ideea a fost ca vrem sa ridicam putin imaginea Sibiului, care este buna, dar vrem sa fie si mai buna, pentru cei care sunt din afara tarii. Am venit pentru ca stiam ca este Festivalul International de Teatru de la Sibiu si eu cu sotia mea suntem prieteni cu Maia Morgenstern. Cu ea am fost la teatru si dupa acest splendid spectacol am vizitat-o la cabina de proba.

Am fost foarte bine primiti, am facut cateva poze impreuna, am felicitat-o pentru spectacol si cred ca a fost foarte incantata ca am mers. Nu stia nimic, a fost o surpriza si cred ca a fost placut surprinsa.

Rep: Ati mai avut si alte intalniri?

Printul Paul: Da. Ne-am mai intalnit si cu mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Am avut o intalnire de aproximativ o ora si jumatate. El ne-a oferit o icoana superba si eu i-am oferit o medalie din argint speciala, inscriptionata pe o parte cu Fundatia Printul Paul si pe cealalta parte cu Catedrala de la Curtea de Arges, am facut un tiraj special de 50 de medalii de argint.

Am vorbit despre fundatie, ce am putea face pentru biserica, ce putem face in Sibiu. El a trebuit sa plece la Fagaras si ne-a propus sa mergem la o capela facuta chiar de Carol al II-lea si mi s-a parut splendid. Am oferit aproape 500 de carti despre Carol al II-lea, in capela ce-i poarta numele, mi s-a parut perfect locul, a fost o coincidenta extraordinara.

Ati vazut entuziasmul oamenilor, desigur ca noi avem parte de acest lucru peste tot in tara unde vizitam, dar in special aici, unde este o parte de istorie. O doamna m-a impresionat deplin, pentru ca mi-a spus ca are o poza cu Carol al II-lea de cand a facut capela, cand a venit de la Bucuresti, de la Palatul Regal, aici la capela.

Imi place istoria orasului

Rep:Ce va leaga atat de mult de Sibiu?

Printul Paul: Imi place foarte mult la Sibiu pentru ca este un oras care are foarte multa istorie, imi place foarte mult zona aceasta si dupa mine este cel mai frumos oras al tarii. Sibiul are ceva, un stil medieval deosebit, care ma atrage.

Cred ca acest lucru este foarte important pentru turism, pentru ca oamenii din strainatate nu vor sa vada un bloc mare si modern, ci vor sa admire cladiri vechi si cu istorie. Aveti tot aici, am vazut in centrul vechi al Sibiului foarte multe cladiri restaurate si asta este foarte bine, cred ca aveti succes la turisti.

Rep: Ce poate face Familia Regala pentru a ajuta Sibiul?

Printul Paul: Deocamdata noi incercam prin Fundatia „Printul Paul” sa ajutam cat putem de mult, dar trebuie discutat cu oamenii. Am vorbit deja cu directorul liceului Carol, sa vedem cum putem ajuta scoala si mai ales capela de acolo. Sa vedem daca trebuie restaurata. Dar toate acestea le vom face pe parcurs. Deocamdata este prima vizita in 5 ani. Sunt incantat de ceea ce am gasit.

Istorie nu politica

Rep: Ati candidat la functia de presedinte al tarii, mai aveti in gand acest lucru?

Printul Paul: Am fost candidat la presedintia Romaniei si am avut multi sustinatori la Sibiu, cred ca cei mai multi din intreaga tara. Dar nu mai facem politica acum, stam afara de politica acum, lasam politica deoparte. Nu stiu de voi face pe viitor, stiu ce fac acum, dar pentru mine, cred ca este mai bine sa stau afara din politica.

Imaginea familiei Regale trebuie sa aiba legatura cu istoria nu cu politica. Trebuie sa fac o imagine mai buna a tarii, sa ajut tara, dar atat pentru moment. Cred ca este o datorie a noastra.

Rep: La care capitole credeti ca Sibiul mai are de lucru?

Printul Paul: Cred ca aici la Sibiu este un mediu propice pentru turism, pentru afaceri si sunt multi actori valorosi. Aveti multa istorie aici, multe cladiri vechi, aveti muzeul Brukenthal, mie imi place foarte mult si acest lucru le place si strainilor. Am inteles ca intr-un an se vor termina si restaurarile incepute, cred ca va fi superb, ca am vazut ca au inceput.

Importanta este zona centrala, istorica a orasului. Si daca ea va fi restaurata asa cum trebuie, va fi foarte frumos. Dar trebuie facut tot: strada, fatade, absolut tot. Nu cred ca va fi usor, dar am inteles ca va veni un ajutor de la Uniunea Europeana, nu va fi greu.

Am vazut ca se lucreaza, chiar am mers intr-un restaurant, unde este foarte frumos, „La Turn” , este o cladire foarte veche, m-a incantat, e frumos, e un restaurant unde cladirea are cateva sute de ani.

Darul lui Carol

Rep: Ati contestat cererea de retrocedare a Pelesului facuta de Regele Mihai, ce mai urmeaza acum?

Printul Paul: Am contestat pentru ca, Carol I a facut un dar pentru tara aceasta, pentru poporul roman. In plus, Curtea Constitutionala si-a dat seama cum stau lucrurile cand a vazut de fapt ca sunt alti mostenitori, ca de fapt suntem mostenitori egali si nu poate mosteni el singur. Peles a apartinut de Carol al II-lea. Carol a fost proprietar. Mihai a recuperat totul.

Din 1940 cand am fost obligat de Antonescu sa plec din tara, Mihai a primit tot. Tatal meu a impartit totul cu Mihai toate proprietatile pe cale legala. Dupa 50 de ani, e obligat sa respecte legile, nu poti sa treci peste lege. Trebuie respectate legile tarii, prin care este clar ca eu sunt mostenitor impreuna cu Mihai acum. Tot ce a avut Carol al II-lea este si al meu.

Chiar si autoritatile din alte tari au aplaudat decizia Curtii Constitutionale. Orice cetatean are obligatia sa respecte constitutia si a fost o imagine foarte buna pentru Romania in fata Uniunii Europene.

In plus, aranjamentele facute de unchiul meu si fostul guvern al lui Adrian Nastase sau purtat intre el si presedintele de atunci, Ion Iliescu, si nu au fost foarte corecte, dar nu vrem sa intram in subiectul acesta. Este clar ca acum vreau sa fie corect din punct de vedere legal, iar avocatii mei negociaza deja cu ministrul de cultura.

Pacea regilor

Rep: Credeti ca neintelegerile cu Mihai v-a afecteaza imaginea?

Printul Paul: Incercam sa avem pace in familia regala. Am incercat, dar inca nu am apucat sa facem pace intre noi. E absolut clar ca ne-a afectat imaginea si in tara si peste hotare si nu trebuie sa mai fie nimic in familia noastra. Am avut intalniri cu regele Spaniei si am vorbit despre acest lucru. M-a intrebat de ce noi aici in Romania nu ne putem intelege si ca regreta ca e asa.

Rep: Cum e sa fi Print in zilele noastre?

Printul Paul: Pentru mine sa fiu print este foarte interesant, mai ales ca imi place foarte mult istoria. Sunt mandru ca fac parte din familia regala, e o mare onoare si o mare indatorire, e foarte grea indatorirea, e greu, nu pot spune ca este simplu, dar trebuie sa constientizam ca trebuie sa facem ceva pentru imaginea Romaniei.

In plus, pe plan economic, Romania a fost mult mai tare in perioada lui Carol al II-lea decat este acum si ne gandim numai la exporturile din agricultura, respectiv de grau. Ce imi place cel mai mult la Carol al II-lea a fost devizul pe care acesta il avea „Nimic pentru mine, totul pentru tara” si este adevarat. Cand a facut testamentul, a lasat majoritatea proprietatilor ca donatie.

Revin peste o luna

Rep: Urmatoarea vizita la Sibiu cand va fi?

Printul Paul: Vom reveni cu siguranta foarte curand, intr-o luna-doua pentru ca ne place foarte mult. Suntem asteptati din nou de IPS Streza si de directorul de la liceul Carol I, unde trebuie sa ajungem pentru a vedea concret cum ii putem ajuta, mai ales ca ne onoreaza invitatiile lor.

Rep.: Va multumesc

Gabriela ROMAN