Procesul de restructurare anuntat cu surle si trambite pare sa intre in stand-by datorita piedicilor puse PD-ului de celelalte partide. Propunerea de restructurare a PD ar fi dezavantajat puternic UDMR-ul si PNL-ul, care ar fi pierdut cate trei fotolii ministeriale. Parerile sunt in continuare impartite si nu s-a conturat o idee clara asupra restructurarii.

Cu toate acestea, democratii sunt optimisti, sperand la un consens luni, cand se va organiza urmatoarea sedinta a Coalitiei.

Partidele din cadrul Coalitiei au cazut de acord luni seara ca este necesara o restructurare a Guvernului, fara a stabili, pentru moment, ce posturi si ce persoane vor fi sacrificate. Membrii coalitiei de guvernare nu au fost insa de acord cu desfiintarea posturilor de vicepremier si a celor de ministru delegat, propunere sustinuta de Partidul Democrat.

PD a venit la negocieri cu o schema de guvern, din care lipseau cele trei posturi de vicepremieri si cinci de ministri delegati. O propunere de pe urma careia PD ar fi pierdut un singur om, pe vicepremierul Gheorghe Pogea. In schimb, UDMR si PNL ar fi pierdut fiecare cate trei posturi, iar Partidul Conservator unul.

Propunerea nu a primit insa acceptul partenerilor din PNL, UDMR si PC, asa incat liderii politici au decis ca e mai bine ca, la nivel de ministri, sa se ramana la aceeasi formula.

Inainte de sedinta Coalitiei, liberalii au declarat ca restructurarea nu trebuie facuta in pripa, ci cu multa grija, in functie de necesitatile integrarii.

Conservatorii au declarat ca doresc ca numarul vicepremierilor sa ramana acelasi, dar sa se reduca numarul secretarilor de stat, al agentiilor si chiar al ministerelor.

In urma discutiilor, liderii coalitiei au stabilit renuntarea la mai multe posturi de secretar de stat, decizie neagreata de membrii UDMR. In urma cu cateva zile, Marko Bela a precizat ca UDMR considera realizabila restructurarea numai daca se face rapid si sub semnul solidaritatii coalitiei, in caz contrar, restructurarea trebuie amanata pana la aderarea tarii la UE.

UDMR nu s-a aratat dispus sa renunte la numarul de portofolii convenit initial si vrea sa-si pastreze in joc trei ministri: la Dezvoltarea regionala, Transporturi si Telecomunicatii.

Deputatul PD Cluj Daniel Buda spera intr-o finalizare a discutiilor la urmatoarea sedinta a Coalitiei. “Ideea propusa de PD era a unei restructurari consistente. Toti colegii de Coalitie s-au opus desfiintarii posturilor de vicepremier si ministru delegat. Speram ca peste o saptamana, la urmatoarea sedinta, sa gasim o formula mai eficienta”, a incheiat Buda.

Liderul PD, Emil Boc, afirma saptamana trecuta ca restructurarea nu este o manevra de inlaturare a premierului. “Restructurarea trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii iunie. Dorim un cabinet mai restrans numeric, in vederea eliminarii birocratiei si a suprapunerilor” sustinea Boc.

Pe de alta parte, deputatul PC Petru Calian considera ca discutiile de luni seara nu au dus la rezultate concrete. “Nu s-a concretizat mare lucru. Partidul Conservator are in vedere o restructurare mai echilibrata, iar remanierea celor doi vicepremieri nu rezolva problemele. Dar toate ministerele ar trebui sa fie mai suple”, a afirmat deputatul.

Discutiile despre restructurarea Guvernului au fost pentru inca o data, dovada cancerului care a cuprins Alianta DA. Criticile la adresa PD-ului vin chiar din partea partenerilor liberali. Senatorul liberal Dan Motreanu, afirma ca PNL vrea sa restructureze Guvernul, dar dupa raportul de tara din septembrie.

Acesta a mai afirmat recent ca liberalii sustin o restructurare profunda a Guvernului, pe baza analizelor facute de fiecare minister si nu o cosmetizare, asa cum vrea PD.

In opinia PNL, propunerea PD este doar un demers superficial, care ar putea functiona cel mult pana la 1 ianuarie 2007, cand trebuie facuta o restructurare reala a Guvernului.