Proiectul de inchidere a minei Tibles-Tomnatic a fost aprobat in urma cu opt ani. Lucrarile trebuiau finalizate in 2005, dar nu au fost finalizate nici pana astazi! Specialistii sustin ca “opera” lui Cominco SA, firma administrata in trecut de notoriul ex-consilier guvernamental Miki Spaga, nu a avut efectul cuprins in proiect, asa ca… se vor aloca alti bani.

Pe vremuri, Exploatarea miniera Tibles-Tomnatic avea circa 150 de angajati. Impactul social al restructurarii e elocvent: la 750 de locuinte, sunt 800 de pensionari. In prezent, la fostele galerii mai lucreaza patru oameni. Insa nu mai sunt angajatii Exploatarii, ci ai unui filiale a societatii COMINCO SA Bucuresti, una dintre castigatoarele de top in mega-afacerea inchiderilor de mine. Miki.

Miki Spaga Inhumarea minei din Grosii Tiblesului a fost pecetluita in ’98, printr-o hotarare de Guvern semnata de Radu Vasile, pe atunci prim-ministru.

Documentul specifica faptul ca rezervele geologice neexploatate, aferente minelor, raman in gestionarea Agentiei Nationale de Resurse Minerale, iar cheltuielile necesare dezafectarii, ecologizarii si conservarii perimetrelor se acopera “din surse proprii si alocatii bugetare, aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Industriei si Comertului, in baza listelor anuale de lucrari, intocmite

de ordonatorul principal de credite”. Cum surse proprii de finantare nu prea existau, Guvernul a dat unda verde alocatiilor bugetare, si implicit derularii proiectului.

De asistenta tehnica urma sa se ocupe Mons Medius Baia Mare, in timp ce executia lucrarilor a revenit firmei Cominco SA Bucuresti, firma administrata pana in 2001 de Serban Mihailescu (mai cunoscut sub porecla “Miki Spaga”). Si daca tot s-au dat bani, s-a pus si un termen de finalizare a lucrarilor: 2005. Insa, la mijlocul anului 2006, lucrarile se afla inca in lucru.

Calin Crisan, comisar sef al Garzii de Mediu Maramures, a confirmat ca investitia la statia de epurare nu a fost finalizata: “lucrarile de inchidere a acestui perimetru minier aveau in executie lucrari de ermetizare a legaturilor miniere spre Dragomiresti, in scopul de a acumula si redirectiona apele subterane spre Grosii Tiblesului. Aceste lucrari nu au adus efectul prevazut in proiect.

Adica, perimetrul Tibles Tomnatec avea o legatura spre Dragomiresti, care trebuia sa fie indiguita de asa maniera, incat apele de mina ce se aduna in subteran sa se ridice spre cumpana apelor, sa treaca inspre Tibles, unde este in constructie statia de epurare. Lucrarea efectuata n-a dat rezultatul scontat, intrucat apele ies prin fisurarea masivului din roci alterate”.

Solutia nu a fost buna! Eugen Olea, director tehnic Remin SA, a recunoscut ca solutia de inchidere a acestui perimetru minier nu a fost buna: “de inchiderea efectiva a perimetrului nu ne-am ocupat noi. Nici proiectele nu le-am facut noi. Ministerul s-a ocupat la vremea respectiva, le-a scos la licitatie.

Solutia nu a fost buna, pentru ca au prevazut o statie de epurare pe o parte a versantului si, de fapt, apa a iesit pe celalalt versant. Acum incearca sa gaseasca alta solutie. In plus, statia de epurare a fost construita, dar nu are alimentare cu energie, asa ca e o alta problema de care nu s-a tinut cont. Nu stiu cum o sa rezolve problema, dar banii sunt consumati”.

Totusi, lucrarile continua dupa aceeasi strategie. Doar filiala Cominco SA, care se ocupa de executia proiectului a fost schimbata. Adica lucrarea a fost incredintata initial firmei Cominco Borsa, apoi a trecut in grija Cominco Frasin. In fapt, lucrarile s-au executat, in mare, cu localnici.

Viorel Miholca, unul dintre cei patru angajati ai Exploatarii, spune ca lucreaza acolo de prin 2002: „am prins si perioada lucrarilor, dar nu stiu exact cand au inceput, prin 2000-2001. Initial a lucrat la Cominco Borsa, apoi, nu stiu din ce motive, lucrarea a fost preluata de Cominco Frasin. In aceasta saptamana am lucrat la intretinerea garduletelor.

Mai trebuie montat aparatajul si tras curentul electric. Duminica trecuta a fost un reprezentant de la firma si a plecat la Bucuresi sa vada ce solutie urmeaza sa fie aprobata: sa fie grup electrogen, sau sa traga curentul de cabana, de la vreo 5 kilometri distanta. Acuma proiectantul va decide, noi facem ce hotarasc.

Momentan suntem patru angajati, dar a fost o periopada cand au lucrat si 20 de oameni (la inceput, la spart de betoane)”. Au gasit vinovatul Firma executanta recunoaste cu nonsalanta ca a depasit termenul de finalizare a lucrarilor, dar are o explicatie. Viorel Posa, coordonatorul programului inchideri din cadrul Cominco Frasin, a spus ca: “lucrarile sunt in derulare.

Da, lucrarile trebuiau finalizate in 2005, dar problema e in subteran. Noi am facut indiguiri in subteran si apele n-au cum circula printre ele. E vorba de 50 de mii de mc acumulati in subteran. Mina este inundata, iar noi, cand am deschis-o, am tras prin galerii si izvoarele.

Iar acum, pana cand reteaua hidrografica subterana se stabilizeaza, va trebui sa avem rabdare ca sa putem da o solutie corecta. Urmeaza sa avem o discutie cu proiectantul si cu organele centrale, dupa care se va putea da solutia pentru perimetrul respectiv. Lucrarile importante de ecologizare de suprafata sunt terminate. Mai trebuie sa rezolvam problema apelor subterane.

Pana cand nu se stabileste echilibrul hidrografic subteran, noi putem sa-i dam drumul, dar nu-i pacat sa-i dam drumul si sa ne izbim de aceeasi problema? Alimentarea cu energie a statiei de epurare? Problema este studiata si este sigura o finantare. Asteptam de la Guvern hotararea pentru linia electrica. Ne-am pus si problema cu grupuri electrogene aduse din import, dar e o solutie foarte scumpa.

Este la Guvern o hotarare, sunt banii prevazuti. Problema este sub semnul intrebarii pana vedem cum vor gravita apele, spre Tibles sau spre Tomnatec si in functie de asta vom avea datele.” Desi executantul „are rabdare”, guvernantii par sa se grabesca sa aloce noi fonduri. Asta desi, cel putin deocamdata, nu a fost gasita o solutie de rezolvare a problemei.

Adica dupa modelul romanesc, intai alocam bani, apoi vedem noi cum ii cheltuim. Ce mai conteaza aceste detalii, cand Guvernul a decis din 2004 sa pompeze in strategia de restructurare a sectorului minier peste 2,2 miliarde de dolari.

“Vom reanaliza acest obiectiv!”

Marcel Radu, directorul tehnic al Societati Comerciale de Conservare si Inchidere a Minelor Conersmin SA, firma aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, a declarat: “acest perimetru trebuie sa suporte o analiza speciala, din mai multe puncte de vedere, si tehnic si ca necesitate de existenta in continuare.

Exista si o Hotarare de Guvern (HG) in care trebuie cuprinse aceste lucrari, iar aceasta hotarare va iesi in curand, poate chiar saptamana viitoare. Deocamdata, se analizeaza oportunitatea lucrarii. Termenul de finalizare a fost 2005, dar n-au mai fost fonduri de finantare pentru ca s-a depasit valoarea initiala si de aceea s-a trecut la o noua HG.

Nu stiu exact cat a fost investitia de pana acum, pentru ca am preluat lucrarea de la MEC. Acum se face analiza si trebuie sa facem toate socotelile, din 2001. Trebuie sa vedem daca mai este oportuna continuarea ei. Dupa ce apare hotararea respectiva, stim ce bani avem la dispozitie si atunci se poate face o discutie completa.

Lucrarea a fost proiectata pe baza unor parametri ceruti de Mediu inainte de 2000 si, intre timp, s-au schimbat normele.”