Viorel Nut Florea, directorul Camerei de Conturi Mures, este amenintat cu chemarea in judecata de catre primarul Targu Muresului * Seful controlorilor financiari este acuzat ca ar fi dat publicitatii un raport al Curtii, referitor la afacerea Asfamur - Aspharom - Asphadrum, inainte ca partile indicate drept responsabile sa-si depuna obiectiile Scandalul Asfamur a izbucnit in luna aprilie, atunci

cand au transpirat in mass-media concluziile raportului Camerei de Conturi Mures privind asocierea * Prejudiciul calculat de controlorii financiari se ridica la 32 de miliarde de lei ROL * Pentru mare parte din suma, responsabil a fost indicat primarul Dorin Florea * "Vinovati" pentru pagubele aduse bugetului local au fost nominalizati si consilierii Doru Opriscan, David Csaba sau Kolozsvari

Zoltan, dar si viceprimarul Csegzi Sandor sau angajatii Primariei, Dan Gliga sau Kiss Imola

Viorel Nut Florea, directorul Camerei de Conturi Mures, va fi dat in judecata de catre primarul Dorin Florea pentru "grave prejudicii aduse imaginii". Cu toate ca ne-am intreba, malitiosi, care imagine, Florea a declarat ca aceste "prejudicii" i s-ar fi adus prin aparitia in mass-media a constatarilor din raportul Camerei de Conturi Mures referitoare la afacerea Asfamur.

Florea a amenintat voalat ca se va indrepta impotriva lui Viorel Nut Florea, dupa ce raportul intocmit de controlorii Curtii de Conturi va fi "spulberat" in instanta. Primarul a acuzat ca raportul a fost facut public inainte de a depune obiectiile la raport si inainte ca acesta sa fie inaintat instantei.

Supararea primarului, ca ciurdarul pe sat si doar de fatada, vine astfel dupa ce cititorii l-au aratat cu degetul in legatura cu pagubirea bugetului local cu 32 de miliarde de lei, in dauna propriei firme a Consiliului Local, Asfamur.

Asfalt scandal

In aprilie a.c., Camera de Conturi a finalizat raportul privind Asfamur, care a ajuns, prin metode specifice, si in posesia mass-media.

In paranteza fie spus, credem ca aici bate primarul Florea cu amenintarea cu judecata a directorului Camerei de Conturi, sperand ca va afla sursa de informatie a jurnalistilor, in conditiile in care nu are siguranta ca, intr-adevar, raportul a plecat din birourile acestei institutii si nu cumva din alta parte.

Raportul Curtii de Conturi, spicuiri din care au fost inserate si in publicatiile noastre, arata negru pe alb ca in urma incheierii parteneriatului public - privat intre firma Consiliului Local, Asfamur, si firma cuplului romano-german Delia si Walter Peteranderl, Aspharom, bugetul local a fost tepuit cu 32 de miliarde de lei ROL.

Ratiunea crearii Asfamur a fost ca municipiul sa beneficieze de asfalt mai ieftin, in urma instalarii unei statii de producere a asfaltului, lucru care nu s-a intamplat.

Primaria a inceput, inca din start, sa pompeze bani catre Aspharom, bani care nu s-au recuperat si, probabil, nici nu vor mai fi recuperati.

In primul rand, municipalitatea a pus la dispozitia asocierii un teren de pe strada Barajului, cu o suprafata 36.700 mp, in valoare de 7,5 miliarde, in conditiile in care suprafata necesara desfasurarii activitatii era de 12.332 mp, iar Primaria avea in zona un teren de 14.500 mp, deci suficient.

Cu toate acestea, autoritatile nu s-au zgarcit si au mai achizitionat o parcela, de 22.200 mp, pentru care s-a platit suma de 3,7 miliarde. La aceasta se adauga si lucrari de amenajare de peste 10 miliarde si capitalul social de 12,5 miliarde lei pentru costuri de materiale si totalul salariilor pentru primele 6 luni.

In documentele Curtii de Conturi este evidentiata si o deturnare de fonduri, pentru ca toate aceste cheltuieli, in valoare de 10,777 miliarde lei, s-au facut din bugetul pentru intretinerea si reparatia strazilor, responsabili de aceasta deturnare fiind, potrivit raportului Curtii de Conturi, primarul Dorin Florea, ca ordonator de credite, Dan Gliga, seful Directiei Tehnice, Kiss Imola, dar si consilierii Doru Opriscan si Kolozsvari Zoltan, care au avizat proiectul de rectificare a bugetului pe 200

Neregulile privind investitia partii germane nu se opresc, insa, aici.

In raportul Curtii de Conturi se mentioneaza, de asemenea, despre o supraevaluare a aportului Aspharom in asociere, societatea ajungand sa aiba un aport de 53 de miliarde lei, in conditiile in care costurile efective de realizare a investitiei nu au depasit 10,5 miliarde (statia de asfalt a costat 85.000 de euro, luata la mana a doua, si investitii in montarea acesteia care nu au depasit 10,5 miliarde), in timp ce investitiile facute de autoritatea publica locala sunt evaluate la 723.240 euro - in conditiile in care numai cheluielile angajate din bugetul local au depasit 30,7 miliarde, fara a mai pune la socoteala si terenul de 14.000 mp aflat in proprietatea municipalitatii.

O alta prevedere contractuala paguboasa pentru autoritatea locala a fost cea legata de destinatia terenului ulterioara incetarii contractului de asociere, teren pe care Consiliul Local se angaja sa-l inchirieze investitorului in asa fel incat sa-si poata recupera, in termen de 25 de ani, cheltuielile legate de achizitia si amenajarea acestuia, in valoare de 18,273 miliarde, nu insa si capitalul social varsat, in valoare de 12,5 miliarde lei.

Cum contractul nu a mai fost prelungit dupa 30 iunie 2005, municipalitatea a fost nevoita sa respecte obligatiile si a inchiriat terenul societatii Aspharom, dupa negocieri, la incredibilul pret de 363,24 euro/luna, pentru intreaga suprafata, conditii in care municipalitatea isi va recupera investitia facuta din banii publici nu in 25 de ani, cum prevede contractul, ci peste 110 ani.

In total, potrivit raportului CC, asocierea dintre Asfamur si Aspharom ne-a costat 32,295 miliarde lei, dintre care 27,14 miliarde reprezinta plati nejustificate, 4,443 miliarde foloase nerealizate aferente, iar 771,2 milioane sunt venituri neincasate la bugetul local.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, pentru neregulile care au generat prejudicierea bugetului local in perioada 2003-2005 cu suma de 31,548 miliarde lei, raspunderea a fost retinuta in sarcina persoanelor care au initiat si derulat asocierea cu Aspharom, si anume primarul Dorin Florea, viceprimarul Csegzi Sandor, consilierii Doru Opriscan, Koloszvari Zoltan, Molnar Gabor, David Csaba, Nicolae

Moldovan si Florin Ioan Craciun, directorul tehnic Dan Gliga, Lucian Racz, director tehnic ajunct, si Doina Cocis, sef serviciu in cadrul Directiei Tehnice. De asemenea, prejudiciul de 711,2 miliane reprezentand venituri neincasate la buget li se imputa lui Florea, directorului economic Kiss Imola, precum si consilierilor juridici Maria Grama si Gabriela Puni.

Cum va evolua acest scandal in numerele noastre viitoare.