Executivul Primariei Targu Mures a pregatit pentru sedinta Consiliului Local de maine un proiect de hotarare privind necesitatea organizarii unui referendum pentru consultarea cetatenilor in privinta unui drum ocolitor intre cartierele "Tudor Vladimirescu" si "22 Decembrie 1989".

Proiectul drumului, datand din 2002, n-a primit aviz din partea Agentiei de Protectie a Mediului, iar acum primarul Florea sustine ca este victima legilor prost intocmite, a boicotului Consiliului Local si al "dobitocului" Danut Stefanescu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures.

Pentru a sensibiliza locuitorii orasului, Biroul Permanent al Partidului Democrat organizeaza astazi, intre orele 11.30 si 14.30 un mars cu 300 de masini, in tot orasul. Tinand cont ca primarul Florea este liderul democratilor mureseni, manifestarea constituie o presiune fara precedent asupra consilierilor.

In plus, Florea a avertizat ca "reprezentanti ai diferitelor comunitati" ar putea fi prezenti la sedinta pentru a-i sensibiliza pe consilieri.

Bani pe referendum, degeaba?

Conform expunerii de motive a proiectului de hotarare privind necesitatea si oportunitatea organizarii referendumului, traficul de tranzit pe relatia SE-NE supraaglomereaza circulatia vehiculelor, iar din monitorizarea traficului existent ar rezulta cca 7.850 de autovehicule usoare/zi si 1.590 autovehicule de tonaj.

Primaria sustine ca proiectul pentru realizarea drumului ocolitor prevede defrisarea a 8.42 ha de padure, aflata partial in proprietatea statului, dar Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a refuzat scoaterea din circuitul forestier a acestei suprafete.

In plus, APM Mures a respins studiul de evaluare a impactului asupra mediului, Primaria acuzand APM ca a cedat presiunilor "anumitor organizatii cu pretentii ecologiste". Mai mult, Dorin Florea a declarat luni ca directorul APM, Danut Stefanescu, "este un dobitoc" si i-a acuzat pe toti cei care se opun proiectului ca "traiesc in afara timpului si fara creier".

Invocand un studiu de prefezabilitate aprobat in 2002, rezultatele favorabile ale unei dezbateri publice si 16.000 de semnaturi depuse la APM, Primaria acuza acum ca, din cauza dezinformarilor "proiectul nu a putut obtine sustinere financiara prin intermediul concursurilor de proiecte pentru infrastructura".

Totodata primarul Florea a anuntat ca a trimis o scrisoare tuturor locuitorilor orasului, conform careia "este infranta dorinta comunitatii locale de a decide in nume propriu" si in care ii cheama pe mureseni sa sustina ideea unui referendum, astazi in sedinta Consiliului Local.

"Am acest drept, voi organiza referendumul pe bani cat mai putini, consilierii vor avea intelepicune sa-l aprobe sper", a declarat Florea care a promis ca va convinge fiecare tirgumuresean sa planteze doi copaci.

Reactii alergice

Noile intentii ale edilului sef au iscat reactii numeroase ieri, liderul fractiunii UDMR, majoritara in CL Targu Mures, s-a declarat buimacit de intentiile lui Florea privind referendumul si blocarea orasului.

Impreuna cu consilierul Kolozsvari Zoltan au acuzat lipsa dialogului si conlucrarii intre Executivul Primariei si Consiliul Local, au sustinut ca Florea n-a facut nimic 6 ani, si au atras atentia ca Florea da startul unei campanii electorale. "Nu mai inteleg nimic.

Avem prea multi bani de aruncat, la ce ne trebuie referendum? Ce vor sa faca sa duca iar politica in strada?", a declarat Benedek Istvan. Colegul sau a explicat ca UDMR nu se impotriveste unui drum ocolitor, dar ca nu aceasta este solutia cea mai buna. "Am solicitat specialistilor sa se pronunte in privinta solutiei optime, dupa care noi ne vom spune parerea".

Kolozsvari Zoltan n-a putut preciza insa nici cine sunt exact acei specialisti, nici cand se vor pronunta, iar in privinta vesnicelor dispute care mentin orasul blocat consilierii UDMR au ridicat din umeri, au sustinut apoi ca ei isi doresc sa se rezolve problemele, au reluat acuzatiile subintelese la adresa lui Florea, reusind sa fie in final confuzi precum incepusera.

"Ii acuz pe toti cei care blocheaza proiectele orasului, sunt oameni anacronici, oameni care traiesc fara creier. Sa nu vrei sa pricepi ca orasul se dezvolta este de neconceput. Voi discuta cu reprezentatii comunitatilor din oras sa vina sa sensibilizeze Consiliul Local", Dorin Florea, primar Targu Mures.

"Am avut o solicitare din partea Biorului Judetean al PD pentru o manifestatie de solidaritate cu referendumul privind drumul ocolitor. Conform solicitarii vor fi 300 de masini care vor parcurge toate cartierele, intre orele 11.30-14.00. Nu cred ca vor bloca orasul", Marius Pascan, director executiv Primaria Targu Mures.

"Referendumul este ilegal, conform legii nu se poate face referendum pentru o chestiune tehnica. Prevederile studiului de prefezabilitate s-au schimbat de patru ani", Kolozsvari Zoltan, consilier UDMR

"Nu comentez acuzatiile primarului, Primaria poate reveni cu acel proiect pentru reevaluare", Danut Stefanescu,director APM Mures

"Referendumul nu va putea schimba prevederile Codului Silvic ce interzice defrisarea padurilor, legile pe care se bazeaza refuzul acordului de mediu se vor insaspri odata cu integrarea in UE. Cheltuieilile pentru referendum reprezinta o risipa din bani publici",

Varga Istvan, presedinte Organizatia pentru Ocrotirea Orasului Targu Mures

"Indiferent de rezultatul referendumului va ramane obligatia respectarii legii silvice. Nu se poate organiza un referendum intr-un domeniu strict stiintific, datele despre trafic sunt vechi de 10 ani, se minte cu nerusinare", Dan Calin Tocaciu, presedinte Asociatiei "Valea Soarelui"