Muzeul de Istorie al Banatului din Timisoara adaposteste unicul drapel tricolor ce a apartinut odinioara primului Detasament de ardeleni, banateni si bucovineni care s-au inrolat in Armata Romana, in primul Razboi Mondial, constituit din fostii prizonieri de razboi din Rusia.

Putin cunosc faptul ca steagul este ultimul din cele sapte stindarde care au existat in tara, in detasamentul mentionat, si a fost purtat de soldatul banatean Dimitrie Lazarel, din Belint.

Potrivit istoricul Vasile Dudas, de la Muzeul Banatului, "in 1917, dupa ce acest prim detasament a ajuns la Iasi, Dimitrie Lazarel a fost repartizat intr-o unitate a Armatei Romane si a participat la luptele din vara acelui an de la Marasesti, Marasti si Oituz".

Dupa ce a revenit pe meleagurile natale din Banat, acesta a donat bisericii steagul de care, cat a luptat, nu s-a despartit aproape nici o clipa.

Ulterior, drapelul de lupta a ajuns la Muzeul Banatului, unde a fost expus pentru a putea fi admirat de public.

Intr-o incercare de a rememora acele momente din istoria nationala, reputatul profesor si istoric timisorean a explicat ca un numar impresionant de tineri din satele din Banat s-a inrolat in Armata Romana, dupa ce, initial, la inceputul razboiului ei au fost inregimentati in unitatile Armatei Austro-Ungare.

Este cunoscut ca in 1916, Romania a intrat in razboi, iar dupa aceasta data, un mare numar dintre prizonieri si-a manifestat dorinta de a se inrola in randurile Armatei Romane. Conform evidentelor istorice, dupa mai multe contacte intre Guvernul roman si cel rus, acesta din urma a aprobat sa se constituie detasamente de voluntari formate din prizonieri care proveneau din tara noastra.

Asa se face ca, in primavara lui 1917, la Darnita, langa orasul ucrainean Kiev, s-a constituit acest detasament.

Inainte de a pleca spre Iasi, pentru a se inrola in Armata Romana, membrii acestui detasament au decis sa isi confectioneze mai multe drapele tricolore, pe care au fost asternute cuvintele "Traiasca Romania Mare".

Istoricii precizeaza ca, in total, au existat sapte astfel de steaguri, dar, din nefericire, cea mai mare parte a lor s-a distrus. Singurul din tara care a ramas marturie acelor vremuri este tricolorul expus la Muzeului Banatului, care poarta denumirea "drapelul de la Darnita".