BZA detine informatii potrivit carora americanii au gasit o modalitate inedita de a acoperi lipsa militarilor prin personal civil, angajat pe baza de contract. Recrutarea tinerilor romani, cu varste cuprinse intre 25-35 de ani se face prin intermediul unor angajati ai MApN, din Comandamentul de la Cluj, pe baza de recomandare. Mai apoi, civilii sunt recomandati de angajatii MApN unei firme americane, cu sediul intr-o casuta postala, cu care mai apoi semneaza un contract cu durata unui an. Muncitorii sunt numiti, deopotriva, operatori.

In cazul in care operatorii decid sa rezilieze contractul in primele trei luni sunt obligati sa plateasca daune de 30.000 USD plus costurile de transport cu avionul. In luna iunie au fost deja patru transporturi de operatori spre Irak. Civilii recrutati de firma americana sunt platiti cu 1500 USD lunar si sunt plasati in zona verde a Irakului.

Cu toate ca parasirea Irakului a degenerat intr-un scandal politic intre premierul si presedintele Romaniei, dislocarea trupelor romanesti se va realiza fie gradat, fie printr-un proces rapid.

Sub protectia anonimatului, familia unui tanar din Cluj-Napoca a povestit redactorilor BZA modul in care a fost recrutat de unul din angajatii MApN, colaborator al firmei americane de plasare a fortei de munca in Irak.

BZA detine informatii potrivit carora americanii au gasit o modalitate inedita de a acoperi lipsa militarilor prin personal civil, angajat pe baza de contract. Recrutarea tinerilor romani, cu varste cuprinse intre 25-35 de ani, se face prin intermediul unor angajati ai MApN, din Comandamentul de la Cluj, pe baza de recomandare.

Mai apoi, civilii sunt recomandati de angajatii MApN unei firme americane, cu sediul intr-o casuta postala, cu care mai apoi semneaza un contract cu durata unui an. Muncitorii sunt numiti, deopotriva, operatori. In cazul in care operatorii decid sa rezilieze contractul in primele trei luni sunt obligati sa plateasca daune de 30.000 USD plus costurile de transport cu avionul.

In luna iunie au fost deja patru transporturi de operatori spre Irak. Civilii recrutati de firma americana sunt platiti cu 1500 USD lunar si sunt plasati in zona verde a Irakului.

Oficial, prezenta trupelor romanesti in Irak a starnit grave dezacorduri intre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu, degenerand intr-un nou scandal intre cele doua Palate.

In timp ce se pregateste retragerea trupelor romanesti din Irak, fie printr-un proces gradual, fie printr-o miscare rapida, americanii isi acopera spatele prin intermediul unor firme care recruteaza civili din tara noastra. Afacerea cu risc maxim pentru tinerii trimisi ca ‘‘operatori’‘ in Irak este facuta fara un acord cu Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Muncii.

Contractul semnat de ‘‘operatorii’‘ romani cu o firma americana ce are sediul la o casuta postala este plin de capcane, dar cu toate acestea multi accepta conditiile pentru un pumn de dolari.

Similar ca modalitate de operare cu afacerea ‘‘capsunarii’‘ - facuta peste capul autoritatilor- cazul civililor trimisi in Irak la mica intelegere prezinta riscuri inzecite. In cazul in care vreunul dintre operatori cade victima a unei ambuscade irakiene, Statul Roman este exonerat de plata.

Carne de tun pentru americani

Retragerea trupelor NATO din Irak a inceput inca din anul 2004, cand primul ministru spaniol, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero a luat o decizie in acest sens. Au urmat Italia, Ungaria, iar in decembire 2005 bulgarii au facut aceeasi miscare. Militarii ucrainieni s-au retras tot in decembrie 2005. Chiar si militarii japonezi au inceput retragerea in aceasta luna.

Romania a ramas printre putinele state care mai au militari in zona, iar americanii isi pregatesc retragerea din Irak pe fondul nemultumirilor populare care s-au intetit progresiv. Cu toate ca parasirea zonei a degenerat intr-un scandal politic intre premierul si presedintele Romaniei, dislocarea trupelor se va realiza fie gradat, fie printr-un proces rapid.

BZA detine informatii potrivit carora americanii au gasit o modalitate inedita de a acoperi lipsa militarilor prin personal civil, angajat pe baza de contract. Recrutarea tinerilor romani, cu varste cuprinse intre 25-35 de ani, se face prin intermediul unor angajati ai MApN, din Comandamentul de la Cluj, pe baza de recomandare.

Firma americana, cu sediul intr-o casuta postala, semneaza cu civilii un contract cu durata unui an, iar muncitorii sunt numiti, deopotriva, operatori. In cazul in care operatorii decid sa rezilieze contractul in primele trei luni sunt obligati sa plateasca daune de 30.000 USD plus costurile de transport cu avionul. In luna iunie au fost deja patru transporturi de operatori spre Irak.

Civilii recrutati de firma americana sunt platiti cu 1500 USD lunar si sunt plasati in zona verde a Irakului. Singurul contract pe care se bazeaza este cel semnat cu americanii, iar in cazul unui accident sau atentat, Statul Roman nu este obligat sa plateasca daune familiilor acestora.

Capsunari pe campul de lupta

Sub protectia anonimatului, familia unui tanar din Cluj-Napoca a povestit redactorilor BZA modul in care a fost recrutat de unul din angajatii MApN, colaborator al firmei americane de plasare a fortei de munca in Irak. ‘‘Trebuie sa ai stagiul militar satisfacut, sa ai o stare a sanatatii cat mai buna. Sistemul de recrutare functioneaza pe pile.

Totul e tinut in secret’‘, ne-a marturisit o ruda a tanarului plecat in Irak in urma cu doua saptamani. Totodata, am aflat ca timp de o saptamana familia acestuia nu a reusit sa comunice cu cel plecat. ‘‘Singura modalitate de comunicare este Internetul, dar si asa e greu’‘, a mai spus unul din membrii familiei.

In cazul in care operatorii romani intampina dificultati privind cazarea, transportul sau securitatea personala, Ambasada Romaniei la Bagdad nu este in masura sa raspunda solicitarilor. Astfel, temerarii care isi risca viata pentru cateva mii de dolari mizeaza pe firma care i-a recrutat.

Mentinerea trupelor romanesti in Irak necesita resurse financiare consistente, de ordinul zecilor de milioane de dolari anual, suportate de Statul Roman. Inlocuirea personalului militar cu cel civil, pentru mentinerea ‘‘ocupatiei NATO’‘ in zona este o solutie mult mai ieftina, mai ales daca statul nu se implica in afacere.

Cazul recrutarii civililor pentru contracte de munca in Irak este similar cu cel al ‘‘capsunarilor’‘ romani din Spania.

In cazul ‘‘capsunarilor’‘ s-a reclamat complicitatea autoritatilor romane si spaniole privind contractele de munca, in sensul ca persoanele selectate de Oficiul National pentru Migratia Fortei de Munca (ONMFM), subordonat direct Ministerului Muncii, sunt abordate de intermediari (firme).

Societatile intermediare, intrate pe filiera prin ONMFM, cer persoanelor selectate sume cuprinse intre 100 si 300 de euro, iar ca plata suplimentara pentru contract percep taxa de 100 de euro lunar. Comisionul este la negru, iar Ministerul Muncii pretinde ca nu este in cunostinta de cauza.

Spre deosebire de cazul muncitorilor romani plecati in Spania, situatia ‘‘operatorilor’‘ din Irak este mult mai grava. Riscurile la care se expun tinerii recrutati in Irak sunt binecunoscute, iar faptul ca, potrivit surselor noastre, in afacere sunt implicati angajati ai MApN este de competenta Directiei Generale de Informatii a Apararii