Procurorii bistriteni si-au concentrat eforturile pentru prinderea persoanelor juridice care folosesc programe si jocuri pe calculator fara licenta. In mainile acestora au cazut recent mai multe societati din judet, acuzate ca ar fi prejudiciat Microsoft Corporation SUA, Adobe System Incorporated - SUA si alte companii producatoare, cu sume aparent simbolice, dar care, adunate, dau sume frumusele.

Numai in ultimele doua luni, anchetatorii au descins la mai multe firme, printre care si SC "ARHI STRUCT" SRL Bistrita, firma cu obiect principal de activitate arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica in domeniu, unde au gasit mai multe programe fara licenta: Office 2000, Autocad 2002, Adobe Photoshop, Auto Desk, etc.

Titularii drepturilor de autor pentru programele identificate sunt, potrivit procurorilor, partile vatamate Microsoft Corporation SUA, Autodesk Incorporated SUA, Adobe System Incorporated SUA, care s-a constituit parte civila cu sumele de 806 dolari, 7.280 de euro si 278 milioane ROL.

Ulterior constatarii faptelor, programele au fost dezinstalate si au fost cumparate licente pentru unele dintre ele.

Descinderi asemanatoare s-au produs si la SC "Zapper Com Prod" SRL, cu obiect de activitate editarea de programe de calculator, unde s-au dovedit ca acestia foloseau fara licenta Windows Professional, dar si jocuri ca Delta Force, Fifa, Need for Speed, WarCraft Frozen Throne etc; SC "Globe Invest" Josenii Bargaului si SC "Conect" SRL Prundu Bargaului.

Prin rechizitoriile intocmite in aceste dosare, patru persoane au fost trimise in judecata.

Prejudiciul total stabilit de procurori este de circa 500 de milioane ROL. Mai mult, acesta este doar inceputul unei campanii nationale pentru combaterea pirateriei.