Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) a lansat o runda de finantare, prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), pentru 99 de localitati miniere din 19 judete ale tarii.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca judetul Salaj este prins cu cinci localitati si anume Bobota, Chiesd, Ip, Sarmasag si Hida. Conform lui Marc, vor avea loc doua runde de finantare.

"In prima runda nu pot aplica decat localitatile din patru judete, iar pentru Salaj nu sunt eligibile decat proiectele care vizeaza activitati generatoare de venituri si cele privind serviciile sociale comunitare”, a afirmat marc.

Tipurile de proiecte pentru serviciile sociale comunitare sunt cele privind infiintarea de centre de zi, servicii de promovare a sanatatii, servicii de ingrijire la domiciliu, adaposturi tip azil de noapte, temporare, pentru copii si adulti fara locuinta , centre comunitare de informare si consiliere si centre sociale multifunctionale.

Potrivit lui Marc, suma maxima pentru un proiect este de 40.000 USD, din care contributia comunitatii trebuie sa fie de minim 10 la suta, aceasta putand fi atat in bani, cat si in natura.

Solicitantii pot fi organizatiile nonguvernamentale (persoane juridice de drept privat, fara scop lucrativ) sau autoritati ale administratiei publice locale aflate obligatoriu in raporturi contractuale de parteneriat cu organizatii neguvernamentale.

In ceea ce priveste activitatile generatoare de venituri, sunt finantate proiectele care vizeaza colectarea, depozitarea, prelucrarea si comercializarea materiilor prime existente pe plan local (fructe, legume, seminte de floarea soarelui, cereale, plante tehnice, lana, lemn etc), producerea si comercializarea produselor de panificatie, sere, solarii, piete agroalimentare, targuri, ateliere de artizanat si mestesugaresti, turism la scara mica, organizarea serviciilor de transport local de persoane, colectarea si sortarea deseurilor, precum si alte tipuri de proiecte prin care pot fi valorificate resursele materiale si umane si prin care se presteaza servicii in folosul comunitatii locale.

Tiberiu Marc a precizat ca in acest caz solicitantii eligibili sunt grupurile productive formate din cel putin 10 persoane dintr-o comunitate miniera a unei localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori.

Membrii grupului productiv trebuie sa indeplineasca, cumulativ, cateva criterii, cum ar fi: cel putin 40 la suta din membrii grupului nu au loc de munca, cel putin 20 la suta din membrii grupului sunt fosti mineri disponibilizati sau membri ai familiilor de mineri disponibilizati si care nu detin controlul asupra resurselor locale si nu pot influenta procese decizionale la nivel local.

Si in acest caz, suma maxima care poate fi solicitata pentru un proiect este 40.000 USD. Grupul productiv din comunitatea miniera trebuie sa contribuie cu cel putin 15 la suta din suma ceruta ca finantare de la FRDS, din care minimum 5 la suta in bani, diferenta putand fi in natura.

Tiberiu Marc a mai declarat ca in judetul Salaj exista un proiect finantat de FRDS pentru colectarea si sortarea deseurilor la Chiesd. „Este vorba de un proiect pilot, primul in tara de acest gen si care este aproape finalizat”, a declarat sursa citata.

Potrivit acesteia, proiectul de la Chiesd consta in principal in achizitionarea de pubele si contruirea unei platforme pentru depozitarea si sortarea deseurilor.