Dupa un scurt tur al refrigeratoarelor puse cu chiu cu vai in functiune de tehnicienii de la Arctic, dr. Rosin a inceput sa-si spuna pasul - faptul ca sfarsitul de saptamana a fost unul de groaza pentru angajatii centrului de transfuzii din Sfantu Gheorghe. Nu dureaza mult din discutie si toate aparatele se sting in jurul nostru.

Biroul se scufunda intr-o liniste mormantala, iar paletele ventilatorului se rotesc din ce in ce mai lent pana se opresc. Dupa 30 de secunde, toate pornesc din nou. "Asa s-a intamplat toata ziua de vineri si sambata", spune doctorul. "Cred ca s-au jucat cu noi asa de vreo 40 - 50 de ori pana au crapat frigiderele.

Ganditi-va ca daca acum aveam un donator la transfuzie, aparatul se oprea si sangele recoltat nu ar mai fi fost bun de nimic. Asta in conditiile in care ne luptam sa atragem fiecare donator. In plus, pierdem cate 20 de milioane de lei valoarea unui kit de reactivi folositi la analiza sangelui deja recoltat. Avem bani de aruncat..." spune dr. Andy Rosin.

Dupa primele defectiuni sesizate la cele trei frigidere speciale, specialistii Arctic s-au deplasat la sediul centrului de Transfuzii, incercand sa le puna in functiune. Dupa ce porneau, o alta pana de curent ii punea pe drumuri. Pana ieri la amiaza, frigiderele au fost nefunctionale, iar stocul de sange si produse derivate pus in pericol.

Vazand ca penele de curent se tin lant, conducerea centrului a solicitat ajutorul directorului Covalact, Ioan Balan, care a oferit un frigider. "Tot sangele recoltat de noi se imparte in componente, iar acestea trebuie conservate in conditii stricte.

Daca nu-l stocam cum trebuie - in conditii de temperatura constanta intre 2 - 8 grade Celsius, toata bunavointa donatorilor se duce pe apa Sambetei, iar viata unui om este pusa in pericol" declara dr. Rosin.

Pana cand a sosit aparatul de la Covalact, stocul de sange a fost transferat temporar in frigidere normale, casnice, care insa nu sunt proprii acestui obiectiv. "Acestea au variatia de temperatura mare. Sus au 2 grade, iar pe raftul de jos au deja 7 grade.

In schimb, frigiderul de la Covalact este dotat cu un ventilator special care permite mentinerea unei temperaturi constante in incinta apa-ratului. Chiar vreau sa-i multumesc domnului Balan pentru ajutorul oferit, caci foarte putini ar fi facut acest lucru" mai spune seful Centrului de Transfuzii.

Promisiunile nu tin de rece... sangelui

Centrul detine trei frigidere duble, speciale, dar care sunt foarte vechi. Anul? Nu se stie. "Scrie pe ele Republica Populara Romania, deci sunt de pe vremea lui Gheorghiu Dej" afirma dr. Rosin. Ele au suferit deja nenumarate reparatii, majoritatea din cauza fluctuatiilor mari ale curentului electric.

"Din pacate, nu putem folosi un singur frigider pentru a pastra sangele, normele obligandu-ne sa pastram sangele proaspat recoltat separat de cel prelucrat". Conducerea centrului a facut nenumarate diligente pe la responsabilii din sistemul sanitar pentru a primi aparate noi pentru pastrarea sangelui, dar acestea s-au lovit de un val de nepasare.

"Ultima oara, chiar ministrul Nicolaescu ne-a promis ca va aloca fonduri pentru acest obiectiv, dar de atunci au trecut deja doua luni si nu s-a miscat nimic. Asa am constatat ca promisiunile nu racesc sangele". (Narcis Iordan)