Cladirile UTC din Cluj, la mana Consiliului Judetean

Bunurile ramase la Cluj de la fosta Uniune a Tineretului Comunist sunt pe cale sa devina adevarate simboluri ale capitalismului. Hotelul UTC este pe cale sa fie integrat intr-unul dintre cele mai moderne complexuri comerciale din Romania.

Cele mai valoroase bunuri ale Uniunii au fost imobilele. Hotelul, astazi Complexul "Univers T", a intrat in patrimoniul Consiliului Judetean. Acesta este situat pe malul lacului Gheorgheni, la limita dintre cartierele Gheorgheni, Marasti si Intre lacuri.

In zona este ridicat cel mai nou complex studentesc din Cluj-Napoca, ce include facultatile de stiinte economice ale Universitatii "Babes-Bolyai" si ale Universitatii "Dimitrie Cantemir", precum si viitoarele camine ale studentilor de la UBB.

Hotelul "Univers T" include un restaurant, sali de conferinte, discoteca, un amfiteatru imens si terenuri de sport. Acesta functioneaza de mai multi ani cu un profit minuscul, care nu a permis renovarea lui, ci doar mici spoieli. Mobilele si dotarile s-au invechit.

Totodata, hotelul este celebru datorita legendei potrivit careia unul dintre apartamentele de lux ar fi fost in permanenta rezervat pentru Nicu Ceausescu. Numai ca fiul fostului dictator nu a dormit niciodata aici.

Pe terenurile aflate in patrimoniul hotelului va fi ridicat unul dintre cele mai mari complexuri comerciale din Romania, "Iulius Mall", dupa ce omul de afaceri Iulian Dascalu a castigat o licitatie organizata de Consiliul Judetean. Acesta ar fi primul mall din Cluj-Napoca ce va include galerii comerciale, spatii expozitionale, restaurante, cinematografe ori bazine de inot.

Un alt imobil important al UTC era situat pe Calea Motilor. Dupa Revolutia din anul 1989, in acest spatiu au fost instalate redactiile primelor ziare private aparute in judet. Cladirea este, insa, folosita in prezent de catre Curtea de Conturi. ( Claudiu Padurean)

Fundatia-fantoma a tineretului hunedorean

Mostenirea fostei Uniuni a Tineretului Comunist din judetul Hunedoara consta intr-o cladire cu etaj, de aproximativ 200 de metri patrati, situata in zona centrala a municipiului Deva. Imobilul, in care functioneaza acum un restaurant, un club, o sala de fitness, precum si mai multe birouri, este administrata de o organizatie "fantoma", respectiv Fundatia Judeteana pentru Tineret (FJT).

Nimeni nu stie cine este presedintele organizatiei si nici cine face parte dintr-un eventual consiliu de administratie. Cu toate astea, spatiile din cladirea aflata in patrimoniul FJT au fost inchiriate catre diversi intreprinzatori.

Patrimoniul fostei UTC naste controverse la 16 ani de la desfiintarea acesteia. Conform pachetului de legi care urmeaza sa intre in vigoare la 16 septembrie, patrimoniul fostului UTC va trebui sa fie preluat de Fundatia Nationala pentru Tineret.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, sustine, insa, ca nu are cunostinta de existenta unei Fundatii Nationale pentru Tineret (FNT). "Nu stiu cine reprezinta aceasta fundatie. Nu i-am vazut la fata si de aceea nu sunt de acord ca patrimoniul fostei UTC sa fie preluat de Fundatia Na-tionala pentru Tineret.

Patrimoniul ar trebui sa revina organizatiilor de tineret active, din judete", a declarat pre-sedintele ANT.

Aceeasi sursa a mentionat ca in cazul in care va ramane valabila prevederea din lege trebuie ca FNT sa se constituie din fundatii la care sa participe organizatiile de tineret active din fiecare judet, care sa aiba mai departe reprezentanti la nivel national. La nivelul judetului Hunedoara exista o asemenea fundatie care se ocupa cu administrarea patrimoniului fostului UTC.

Directorul Directiei Judetene pentru Tineret, Szell Lorincz, a spus ca in Deva exista o Fundatie Judeteana pentru Tineret, al carei consiliu de administratie nu s-a intrunit de sase ani. Fundatia detine o cladire intr-o zona din centrul vechi al orasului. "Nu stim cine sunt membrii, cine este presedintele. Exista, insa, un director si un contabil-sef care administreaza cladirea", a spus Szell.

Cladirea pe care o administreaza FJT are o suprafata de aproximativ 200 de metri patrati si se afla situata in zona centrala a municipiului Deva. O singura incapere este ocupata de administratia fundatiei, in rest toata cladirea este inchiriata. La subsol si parter functioneaza un club si mai multe birouri.

Intr-o anexa a imobilului este amenajat un restaurant, iar la etaj o sala de fitness. Timp de trei zile la biroul ocupat de administratia fundatiei nu am gasit pe nimeni. Din discutiile cu chiriasii am putut afla ca imobilul este administrat de un director executiv al FJT, Romica Popescu, si o contabila.

Chiriile in imobil oscileza intre 2 si 5 euro pe metru patrat. Din FJT fac parte cateva organizatii neguveramentale, care au ca obiect de activitate problemele tineretului. Printre acestia se numara Fundatiile "Tese-rat", "Coriolan" si "Cercetasii Romaniei". Nici una din acestea nu a fost convocata in ultimii sase ani la vreo adunare generala a FJT. (Stefan Ciocan)

Utecistii de ieri, rentierii de azi

Fostul patrimoniu UTC din Alba este reprezentat in prezent de asa-zisa cladire a Casei Tineretului, amplasata in centrul resedintei judetului. Fos-tele cluburi ale tineretului din municipiile Blaj si Aiud au fost preluate de administratiile locale.

Imobilul din Alba Iulia a fost transformat intr-o asa-zisa "agentie imobiliara", tinand cont de faptul ca "obiectul de activitate" este inchirierea spatiilor existente. Nimic din ceea ce se intampla acum in incinta Casei Tineretului nu mai aminteste de vremurile in care sutele de mem-bri ai UTC desfasurau activitati obligatorii pentru statutul lor de "tineri comunisti".

A mai ramas doar cladirea paraginita, pe care cu greu reuseste sa o intretina administratorul acesteia - Fundatia pentru Tineret (FIT).

Ca si in restul judetelor, si in Alba fostul patrimoniu UTC a fost preluat de FIT, infiintata in 1990. Si tot ca si in majoritatea cazurilor, fundatia supravietuieste din chiriile incasate pentru spatiile concesionate in imobilele pe care le administreaza.

La Alba Iulia, in cladire functioneaza un restaurant, un magazin de haine second-hand si cateva birouri de avocati. Pana nu demult, in incinta Casei Tineretului exista si un club, insa a fost inchis, pe motiv ca nu si-a platit chiria.

Presedintele FIT, Nicolae Susman, a declarat ca a reusit sa faca ceva investitii in cladire, care are o vechime de peste 100 de ani. "Nu ne-a ajutat nimeni cu nici un leu. Ne descurcam din chirii", a spus acesta. Administratorul imobilului a completat ca acum nu se mai organizeaza deloc activitati din genul celor existente pe vremea UTC. "A fost o baza foarte larga de activitati.

Pe parcurs s-au terminat", a mai declarat Susman. Totusi el a amintit o ultima manifestare in care a fost implicata si Casa Tineretului. Este vorba despre "Zilele Tineretului", manifestare organizata in primavara acestui an in tabara de la Roica.

Fundatia are de recuperat datorii importante de la fostii chiriasi. Numai firma care a administrat clubul are de platit peste 100 de milioane de lei vechi. In total, fundatia are de recuperat datorii de peste 200 de milioane de lei. (Dorin Timonea)

Fostul sediu al UTC Petrosani, transformat in Casa Studentilor

Sediul unde a activat pana in anul 1990 UTC Petrosani s-a transformat, intre timp, in Casa de Cultura a Studentilor din municipiul hunedorean. Cladirea face parte din patrimoniul istoric si de arhitectura al judetului si se afla in centrul orasului, insa locatia este impunatoare doar pe dinafara.

Fara dotarile de care dispunea pe timpul regimului comunist, interiorul tradeaza bugetul relativ sarac al institutiei.

Locul tinerilor UTC-isti a fost luat de studentii care fac parte din ansamblurile de dansuri populare, dans modern si formatii de muzica pop sau care participa la diversele cercuri si cluburile care isi desfasoara activitatea aici: creatie literara, karate, limbi straine, sah sau turism aplin.

Putine dintre incaperi sunt, insa, folosite de Casa Studentilor, restul birourilor fiind inchiriate catre diverse firme, in vederea suplimentarii bugetului propriu.

Se poate spune ca sediul UTC a devenit intre timp locul unde, din cand in cand, au loc manifestari studentesti, dar in acelasi timp aici isi desfasoara activitatea o agentie de turism, birou de copiat acte si chiar spatiu pentru Monitorul Oficial, fiecare cu sigla proprie, ingramadite pe frontispiciul cladirii. (Carmen Cosman)

Patrimoniul UTC Sibiu, impartit in cele patru zari si in zeci de buzunare

Patrimoniul UTC Sibiu nu a avut o soarta fericita inca din primii ani dupa Revolutia din decembrie 1989.

Potrivit unor surse din mediul politic al vremii, organizatia din judet a Uniunii era una dintre cele mai bogate din tara si pentru faptul ca in ultimii ani ai dictaturii lui Ceausescu, Sibiul fusese pus sub pantoful fin al "printisorului", Nicu Ceausescu, personajul de care multa lume isi aduce aminte ca fiind fost sef al UTC la nivel national.

In primele luni ale anului 1990, potrivit acestor surse, in conturile UTC Sibiu se aflau peste 20 milioane de lei vechi, la valoarea din decembrie 1989, insa cei care au preluat puterea dupa Revolutie au facut pur si simplu vraiste si banii si patrimoniul imobil al organizatiei.

Cu largul concurs prin indiferenta al reprezentantilor fostului Minister al Tineretului si Sporturilor pana in anul 1995, banii si bunurile si-au gasit stapani noi, iar in momentul in care autoritatile PSD au incercat sa transfere patrimoniul UTC ramas disponibil catre organizatiile de tineret, la Sibiu nu a mai fost nimic de impartit.

De altfel, ultima ancheta oficiala referitoare la situatia bunurilor ce au apartinut UTC a fost efectuata in anii 2003-2004, la solicitarea prefectului PSD al judetului, Mircea Silvestru Lup.

Verificarile, in "bunul" obicei romanesc, nu au putut, insa, clarifica exact ce s-a intamplat cu banii si activele UTC si nici o persoana nu a putut fi identificata ca posibil responsabil de destramarea "averii lui Nicu".

O parte din cladirile ce au fost administrate de UTC s-au reintors de drept in proprietatea Bisericii Evanghelice din Sibiu si sunt folosite astazi la capacitatea lor reala.

Casa de Cultura a Studentilor, imobilul de pe strada Mitropoliei 30, ce a adapostit sediul Uniunii Tineretului Comunist, a fost restaurat si a devenit un modern centrul cultural ce adaposteste Cafeneaua biblioteca "Erasmus".

Totodata, fosta Casa de Cultura a Tineretului, retrocedata, a devenit sediu pentru Forumul Democrat al Germanilor din Romania si adaposteste si biroul deputatului Ovidiu Gant, ce face parte din aceasta formatiune politica. De asemenea, fosta gradina de vara a UTC a ajuns in patrimoniul Casei Municipale de Cultura, iar patinoarul are o situatie funciara neclara.

Strandul si terenurile de tenis de la baza sportiva "Sub Arini", fostul Hotel "BTT", imobilele detinute de Uniune la Medias si Agnita, prost administrate de stat, au ajuns pe mainile unor afaceristi locali, intre care unii au avut "intamplator" si legaturi cu fosta UTC. (F. Gadea)

Afaceri facute sub paravanul tineretului din Bihor

Organizatia judeteana a UTC din Bihor isi avea sediul in actualul Palat al Justitiei, unde in prezent functioneaza Judecatoria, Tribunalul, Curtea de Apel si Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Inainte ca spatiile respective sa intre in posesia instantelor acolo a functionat Consiliul Judetean.

UTC avea in cladirea respectiva doar cateva incaperi. De asemenea, Uniunea a detinut actualul sediu al fostilor Gardieni Publici (transformat ulterior in Serviciul Public de Paza). Un alt imobil detinut de tinerii comunisti este complexul format din Casa Tineretului si Hotelul Tineretului. Incepand din 1990, complexul se afla in administrarea si proprietatea Fundatiei Romane pentru Tineret (FRT).

"Casa de Tineret a intrat in proprietatea noastra prin decretul 150 din 1990", a declarat reprezentantul fundatiei, Gabriel Chevari. Potrivit acestuia, pentru ca fundatia se autofinanteaza, o parte din spatii au fost date in chirie unor agenti comerciali.

Sub egida fundatiei activeaza formatii artistice care participa la diferite manifestari culturale in tara si strainatate.

Unul dintre fostii membri ai UTC Bihor, a declarat, sub protectia anonimatului, ca din multe dintre bunurile mobile si imobile ce au apartinut Uniunii nu s-a ales mai nimic. Acesta a spus ca UTC mai avea diferite bunuri aflate in patrimoniu din cadrul unor intreprinderi din Oradea.

"De toate astea s-a ales praful. In anul 1990, prin asa-zisele protocoale, Casa Tineretului si alte bunuri au fost preluate de catre Tineretul Liber Democrat, format pe langa FSN. Din datele pe care le detin eu, spatiile din imobilul respectiv au fost date in locatie de gestiune unui anumit Doru Lugojan. Insa de atunci au fost mai multi administratori.

Din cate imi amintesc hotelul a fost preluat de catre directorul de atunci al Agentiei BTT, care functiona in Casa Tineretului, Radu Groze", a adaugat fostul membru UTC.

Potrivit sursei citate, spatiile respective au fost preluate la limita legii si s-a incercat la momentul respectiv sa fise facuta o investigatie legata de acest lucru, insa actiunea a fost ingreunata tocmai de cei de la care astepta un sprijin.

Reprezentantul Fundatiei pentru Tineret a confirmat faptul ca Radu Groze a luat in chirie Hotelul Tineretului in anul 1995, iar contractul incheiat de acesta cu fundatia expira in opt ani.

Totodata, hotelul a subinchiriat un spatiu in care acum functioneata o pizzerie. (Georgiana Anghel)

ARAD / Finante Publice pentru tinerii capitalisti

Cladirea in care si-a desfasurat activitatea fosta conducere din judetul Arad a Uniunii Tineretului Comunist adaposteste in prezent sediul Directiei Generale a Finantelor Publice. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Calin Arusti, in urma cu 16 ani, cladirea a fost trecuta in patrimoniul DGFP fara plata.

"La data de 1 octombrie 1990 a fost incheiat un protocol intre Finante si Intreprinderea Judeteana de Gospodarire Locativa, prin care imobilul a fost trecut in patrimoniul DGFP", a spus Arusti.(Florin Tomuta)