Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural (DJCCPC) Alba se confrunta in prezent cu cea mai grava criza de personal dintre toate institutiile similare din tara. Secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a recunoscut ca situatia inregistrata la nivelul judetului este critica.

"Practic, in toate judetele avem situatii dificile la directiile pentru cultura. Toate, din punctul meu de vedere, sunt subdotate la ceea ce inseamna resurse umane. Cazurile cele mai grave in tara sunt Alba si Gorj", a spus Nitulescu.

Secretarul de stat a mai afirmat ca situatia este cunoscuta la nivelul conducerii Ministerului Culturii si Cultelor. Potrivit acestuia, ministerul incearca sa rezolve aceste probleme prin deblocarea unor posturi in cadrul institutiilor judetene.

DJCCPC Alba se confrunta cu un deficit de personal de aproximativ un an. Institutia are doar patru angajati, dintre care un singur specialist in domeniul culturii si monumentelor istorice. Conform organigramei, aprobate de Ministerul Culturii si Cultelor, directia ar trebui sa aiba sase angajati, insa doua dintre posturile de specialitate sunt blocate.

Criza de personal a fost unul dintre motivele pentru care fostul director al institutiei, Gabriel Rustoiu, si-a inaintat demisia din functie in urma cu circa trei luni. El a afirmat atunci ca lipsa de personal influenteaza grav activitatea directiei.

Situatia a facut ca reprezentantii ministerului sa fie obligati sa transfere la Alba Iulia, pe postul de director, un angajat de la Bucuresti. Alexandra Mircea, directorul interimar al Directiei pentru Cultura Alba, a declarat ca un concurs pentru desemnarea noului sef va avea loc la sfarsitul lunii august.