Filiala Crucii Rosii din localitatea Wangen-Allgau (Germania) ajuta judetul Timis de aproape 14 ani. In acest rastimp, sute de tone de echipamente medicale, medicamente si alimente au luat calea spitalelor din orasul de pe Bega, Gataia sau Faget ori a familiilor nevoiase din aceste localitati.

Cu toate acestea, camioanele incarcate cu astfel de obiecte, care vin din strainatate, sunt tinute cu orele in vamile de intrare in tara.

Dr. Wolfgang Dieing, medic specialist ATI la Crucea Rosie din localitatea germana, care a primit, ieri, o diploma de excelenta din partea municipalitatii timisorene, a semnalat aceasta situatie.

Mai mult, el a spus ca birocratia excesiva a facut ca, zilele trecute, trei autocamioane venite din Germania sa stea peste doua ore la frontiera si alte aproape cinci la vama de interior a municipiului Timisoara.

Potrivit sursei citate, ar trebui sa existe o prevedere care sa scuteasca aceste transporturi cu ajutoare de statul pe la cozile de la ghiseele vamale romanesti. Alaturi de medic, un aport la strangerea anuala a fondurilor pentru Timis il are si dr. Susanne Raichrath, care a lucrat in trecut la Spitalul CFR din capitala Banatului, iar acum este stabilita in Germania. ?i ei i-au fost recunoscute meritele, tot printr-o diploma de excelenta.

Aparatura dezafectata in Germania e buna pentru Romania

Sprijinul Crucii Rosii mai consta si in deplasarea de voluntari in Timis. Acestia isi rup din concediul de odihna pentru a ajuta spitalele din judet. Anual, la Timisoara sosesc aproximativ 14 voluntari din Germania. De regula, acestia insotesc transporturile cu ajutoare si se ingrijesc ca obiectele sa ajunga unde este neaparata nevoie de ele.

Sprijinul german consta in aparatura medicala dezafectata de la spitalele mici, aflate in situatia de a-si inceta activitatea. “De obicei, aceste aparate, chiar daca au doar cateva luni de functionare, ajung la gunoi. Noi le luam si le aducem aici, unde mai pot fi de folos.

Tocmai de aceea cred ca este exagerat ca suntem nevoiti sa asteptam zeci de ore pana sa le predam spitalelor romanesti”, a mai spus dr. Wolfgang Dieing.

Legislatia valama romaneasca prevede masuri speciale doar in cazul ajutoarelor care contin materiale perisabile, ceea ce nu este cazul in situatia Crucii Rosii Germane. Singura facilitate oferita este aceea a scutirii de taxe vamale.

Se economiseste astfel doar timpul care era necesar completarii acelor formulare, in rest transporturile cu ajutoare beneficiind de aceleasi conditii ca si cele comerciale.

Nici viceprimarul din Timisoara, Adrian Orza, nu este de acord cu statul la cozi prin vami pentru cei care vin sa ajute. El a spus, insa, ca municipalitatea nu ii poate face nimic pentru partenerii germani decat sa le recunoasca meritele caritabile.