- Desi lucrarile erau programate sa se incheie la 1 august, termenul de predare nu a fost respectat

- Fara sa cunoasca situatia de pe teren, Ministerul Integrarii Europene a anuntat "victorios" finalizarea proiectului

Oficialii de la Ministerul Integrarii Europene (MIE) s-au grabit sa anunte finalizarea Centrulului Economic "Bucovina", proiect de anvergura derulat in Suceava, care a castigat o finantare PHARE de peste trei milioane de euro.

Pentru agentii economici suceveni (si nu numai), aceasta "noutate" (facuta publica printr-un comunicat de presa, emis la data de 10 august) ar fi putut reprezenta o informatie valoroasa (si in acelasi timp imbucuratoare). Cu o singura conditie... Sa fie si adevarata...

Realitatea de la fata locului este "un pic" diferita fata de ceea ce figureaza in documentele oficiale ale ministerului insarcinat sa vegheze asupra bunei defasurari a proiectelor finantate de catre UE.

Potrivit afirmatiilor domnului Catalin Nechifor, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Suceava, situatia din teren arata ca lucrarile au inregistrat intarzieri, iar centrul economic nu este nici pe departe finalizat.

"Din pacate, lucrarile la acest proiect nu sunt inca finalizate si este dificil de estimat un termen in acest sens.

Termenul initial de predare la cheie a investitiei era 30 iunie 2006, ulterior executantul s-a angajat sa incheie lucrarile la 1 august, dar nici acest termen nu a fost respectat.

Ca atare, este dificil sa estimam data la care Centrul Economic va putea sa-si inceapa activitatea, cu atat mai mult cu cat prelungirea termenului de executie ne pune atat pe noi, Consiliul Judetean, cat si firmele interesate, intr-o situatie destul de delicata.

Foarte multi agenti economici si-au exprimat dorinta de a functiona in acest obiectiv, dar planurile lor de afaceri au fost incurcate din cauza nefinalizarii la termen a proiectului", ne-a declarat domnul Nechifor.

Autoritatea contractanta a acestui proiect este Ministerul Integrarii Europene, contractor fiind desemnat, in urma licitatiei, compania greceasca "AKTOR" SA, care, la randul ei, a incheiat contracte de subcontractori cu SC "Romair Consulting" SRL Bucuresti, SC "Conbucovina" SA Suceava, SC "Consel Grup" SA Suceava, SC "Brico" SRL Galati, SC "Mega Electric" SRL Buftea, SC "Gaz Term" SRL Suceava, SC "Alumet" SRL Suceava si SC "Loial Impex" SRL Suceava, consultant fiind compania "Inocsa".

PHARE asigura 62,58% din fonduri

Proiectul "Centrul Economic Bucovina - Suceava Incubator de Afaceri" are o valoare de 4.999.777,36 euro, beneficiind de o finantare mixta.

Astfel, 62,58% din suma, respectiv 3.128.860,67 euro este asigurata din fonduri PHARE, Guvernul Romaniei contribuie cu 1.215.945,86 euro (24,32%), iar Consiliul Judetean Suceava cu o cota de 13,1%, respectiv 654.970,83 euro.

Scopul proiectul consta in imbunatatirea infrastructurii in sensul dezvoltarii si promovarii activitatilor desfasurate de IMM-urile din zona.

Beneficiarul local al acestei investitii este considerat Consiliul Judetean Suceava, autoritate care va administra obiectivul in sprijinul si folosul comunitatii, urmarind cresterea numarului locurilor de munca nou create si imbunatatirea mediului de afaceri in zona.

Centrul Economic Bucovina se intinde pe un amplasament in suprafata de 13,75 hectare, proprietate a administratiei judetene sucevene, in imediata vecinatate a aeroportului Salcea.

Suprafata pe care se amenajeaza in mod efectiv este de aproximativ 5 hectare. Conform materialului de prezentare a obiectivului, totalul suprafetei construite va fi de 6.574 mp, aria desfasurata va fi de 10.014 mp, impartita intre cele trei zone de interes ale proiectului: Centrul Expozitional, Parcul industrial si Incubatorul de afaceri.

Centrul Expozitional

Cladirea care va adaposti Centrul Expozitional are o suprafata construita de 1.950 mp si o suprafata desfasurata de 4.510 mp.

Este o constructie formata din parter si doua etaje, in care vor functiona spatii pentru expozitii, conferinte, prezentari traininguri, cercetare, mese festive si restaurant.

La cel de-al doilea etaj vor fi prevazute spatii pentru cercetare, ceea ce va permite realizarea unei stranse colaborari intre Centrul Economic si Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava.

Parcul industrial

Cele 8 cladiri ale Parcului industrial, realizate pe un singur nivel, vor avea fiecare cate 523 mp, suprafata totala desfasurata fiind de 4.184 mp.

Pavilioanele vor fi specializate pe nevoi specifice zonei: tehnologia informatiei (IT), cercetare, industria prelucrarii lemnului (realizarea de mic mobilier), industria alimentara, turism, industria usoara, activitati artizanale si industria serviciilor.

Fiecare pavilion va beneficia de cai de acces ale specialistilor, de laboratoare, spatii de lucru, sali de consiliu, de analiza si spatii administrative.

De asemenea, prin colaborarea cu Universitatea se vor realiza laboratoare si spatii de lucru pentru dezvoltarea de tehnologii IT.

Incubatorul de afaceri

Cel de-al treilea obiectiv, Incubatorul de afaceri este o constructie structurata din parter si doua etaje, cu o suprafata construita de 440 mp si una desfasurata de 1.306 mp.

Spatiile create in incinta sa vor avea destinatia de sedii de firma, pentru societati nou infiintate, care vor beneficia in primii doi ani de activitate de facilitati specifice: servicii, dotari, chirie redusa.

Spatii complet utilate

Centrul Economic "Bucovina", cu cele trei zone ale sale, are asigurate caile de acces pentru circulatia pietonala si carosabila, parcarile aferente, spatii de agrement si plimbare.

Zonele functionale sunt astfel structurate incat se pot extinde sau pot sa-si restranga activitatea sau sa-si schimbe destinatia, fara sa afecteze buna desfasurare a functionarii ansamblului.

In prezentarea proiectului se sustine ca firmele mari din tara care doresc sa-si externalizeze serviciile o vor putea face prin intermediul spatiilor pe care le pune la dispozitie Centrul Economic "Bucovina", iar apropierea de Aeroportul Suceava va permite dezvoltarea si a activitatilor de curierat si mesagerie.

Utilitatile pentru fiecare spatiu in parte se vor asigura prin racordare la sistemul de utilitati realizat in cadrul Centrului Economic.

Alimentarea cu apa se realizeaza printr-un sistem independent, incalzirea va fi asigurata prin intermediul unei centrale termice proprii pe gaze naturale, apele menajere vor fi deversate intr-o statie de epurare noua de tip monobloc, ecologica, fiind montate, de asemenea, bazine de degresare a apelor rezultate, iar alimentarea cu energie electrica (220V; 380V) se realizeaza din punctul de transformare construit in incinta Centrului Economic.

Finalizarea si darea in exploatare a obiectivului va contribui la cresterea productiei industriale si desfacerea marfurilor, crearea de noi locuri de munca si reducerea ratei somajului, cresterea contributiei solicitantilor la constituirea bugetelor locale ale localitatilor din regiune, precum si la modernizarea infrastructurii din zona si implicit imbunatatirea mediului inconjurator.

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)