Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara se afla in situatia de a nu mai putea functiona pentru multa vreme in sediul situat pe bulevardul Tineretului. Si asta, din cauza ca proprietarul cladirii, Episcopia Romano-Catolica, nu este de acord cu metodele de autofinantare gasite de conducerea institutiei.

Directorul Casei de Cultura a Studentilor, Cosmin Plesa, a declarat ca a incercat chiar sa incheie contracte de publicitate pentru a putea plati facilitatile, dar s-a izbit de refuzul categoric al proprietarilor.

In aceasta situatie, peste doua mii de studenti ar fi in imposibilitatea de a frecventa un spatiu reprezentativ pentru centrul universitar din orasul de pe Bega chiar inainte de termenul de inchiriere de trei ani, care expira in anul 2008.

Perspective sumbre

Plesa a spus ca nu contesta dreptul la proprietate al Episcopiei Romano-Catolice, dar nu intelege de ce nu i se da dreptul institutiei de a se autofinanta. "Banii pentru plata utilitatilor, care se ridica la circa zece milioane de lei vechi lunar, veneau din inchirierea salii de spectacole pentru diverse manifestari si din custodia pe care Facultatea de Arte o avea pe cateva spatii din cladire.

Noi nu primim nici un leu din alte surse, fie ele de stat sau particulare", a spus acesta.

In prezent se asteapta de la Bucuresti, de la Autoritatea Nationala pentru Tineret, sub tutela careia functioneaza institutia, aprobarea unui protocol care sa stipuleze clar conditiile de convietuire dintre chirias si proprietar.

Pana la sosirea actului, directorul Casei de Cultura a Studentilor si-a exprimat speranta ca vor fi gasite solutii amiabile pentru ca, pana la urma, cercurile de istorie, cele literare sau de jurnalism, formatiile cultural-artistice si formatiile rock sau jazz sa functioneze in continuare in sediul de pe bulevardul Tineretii.

In plus, Plesa sustine ca in ul-timii ani au fost facute investitii importante in consolidarea cladirii si spera ca Episcopia Romano-Catolica sa tina cont de acest aspect atunci cand vor fi demarate negocierile.

Episcopia nu vrea sa... "deranjeze"

Potrivit vicarului general al Episcopiei Romano-Catolice, Bocskey Laszlo, acest cult se afla doar "asa-zis" in postura de proprietar al cladirii. "Vom pastra specificul activitatilor de acolo timp de inca trei ani. Abia dupa ce vom finaliza procesul de preluare a imobilului de la utilizator vom putea trece la intocmirea unor alte acte care sa ateste proprietatea", a spus Bocskey.

Din punctul de vedere al Episcopiei, nici procesul-verbal de predare-primire nu este finalizat, din cauza comunicarii greoaie cu conducerea Casei de Cultura a Studentilor. Un veritabil "cui al lui Pepelea" il constituie, in acest sens, un corp de cladire construit ulterior, dar care Ð sustine Bocskey - nu figureaza in nici un act.

"Nu vrem sa se spuna ca am primit mai mult decat s-ar fi cuvenit, de aceea vrem sa vedem care este situatia juridica a acelei constructii", a mai afirmat reprezentan-tul acestui cult.

Abia dupa clarificarea acestei situatii se va trece la negocierea conditiilor contractuale dintre proprietar si institutia studenteasca, cu obligatii si responsabilitati de ambele parti, cu o singura conditie, cea a chiriei ce urmeaza a fi perceputa si care este stabilita prin Legea 247. Astfel, pentru Casa Studentilor, suma ce ar trebui achitata ar ajunge la circa 1.500 RON in fiecare luna.

"Noi nu vrem sa deranjam, ci doar sa se respecte specificul Casei de Cultura a Studentilor, cel de asezamant cultural, si nu agream metodele de inchiriere a spatiilor catre terti. Suntem in favoarea folosirii sediului in folosul comunitatii", a adaugat sursa citata, care asteapta ca cele doua parti sa se aseze la masa tratativelor.

Episcopia Romano-Catolica a revendicat actualul sediu al Casei Studentilor inca din anul 1990, dar abia in decembrie 2005 a primit actul care ii atesta acest drept.