Adjunctul sefului Brigazii de combatere a criminalitatii organizate Alba Iulia, comisar Ioan Costachi, a prezentat marti, intr-o conferinta de presa, cele mai recente reusite ale colegilor sai, doua capturi de droguri, una in Alba, cealalta in Hunedoara.

Primul caz s-a petrecut in seara zilei de 19 august, cand lucratori ai Brigazii, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul teritorial Alba, l-au surprins pe R. V. S. (21 de ani, cugirean) in timp ce incerca sa vanda cu 300 de lei 321,7 grame de masa vegetala uscata si maruntita, de culoare verde-oliv, in perimetrul unei statii de carburanti din Cugir.

Analizele de laborator au relevat ca era cannabis, drog de risc prevazut in Tabelul III anexa la Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. Respectivul a primit deocamdata 29 de zile de arest preventiv.

Anchetatorii au aflat ca procurase cannabisul din sudul tarii, din flora spontana, in timp ce se intorcea de la Mare.

Conform precizarilor d-lui Costachi, la noi se poate cultiva cannabis numai in scopuri de prelucrare industriala, in baza unei autorizatii pe care au dreptul s-o elibereze directiile agricole.

Identitatea tanarului n-a putut fi dezvaluita deoarece, fiind si consumator, a acceptat sa se inscrie in programul de dezintoxicare, ceea ce-i poate reduce pedeapsa, care, altfel, ar putea fi de maxim 15 ani de inchisoare pentru trafic de droguri.

Cel de-al doilea caz s-a petrecut in seara zilei de 4 septembrie, cand aceiasi politisti, coordonati de data aceasta de catre procurori de la DIICOT Hunedoara, l-au prins pe F. A. (24 de ani, din Petrosani) in scara blocului in care locuia tocmai cand incerca sa vanda 4,8 grame de hasis cu 200 de lei.

Perchezitia facuta in locuinta a dus la descoperirea a inca 27,9 g. din aceeasi substanta, hasisul fiind presat in 23 de batoane de diferite mariri.

A fost retinut initial pentru 24 de ore sub acuzatia de procurare si punere in vanzare, fara drept, de droguri de risc si detinere pentru consum propriu. A doua zi Tribunalul Hunedoara a dispus arestarea preventiva a acestuia pentu 29 de zile.

Anchetatorii au aflat ca respectivul a vandut circa 30 g. de hasis mai multor consumatori din Petrosani, 4 dintre acestia fiind identificati. Cei 4 sunt cercetati penal in libertate.

Anchetati sunt si angajati ai unei firme de transport persoane si colete prin intermediul careia au fost aduse drogurile. Tanarul le-a primit din Italia, unde are legaturi in lumea interlopa. Pentru a nu fi depistate au fost introduse intr-un pachet de cafea. In urma cu 3 saptamani mai primise un astfel de colet, in care erau 30 g. de hasis.

Cercetarile continua pentru a se stabili intreaga activitate infractionala. Si-n acest caz pedeapsa maxima este de 15 ani de inchisoare.

Din estimarile politistilor, drogurile ar fi valorat pe piata 2000 de lei.

Din fericire, dupa cum a precizat comisarul Costachi, in aria de competenta a Brigazii din Alba Iulia nu sunt consumatori de droguri din categoria toxicomanilor, ci doar consumatori ocazionali.