Grupul reformator din UDMR condus de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, ar putea deveni o platforma politica. Deja, o serie de lideri ai filialelor UDMR si-au exprimat sprijinul fata de masurile de reforma promovate de tinerii politicieni maghiari.

Ministrul Nagy Zsolt , care este si vicepresedinte executiv al UDMR, a declarat ca a sosit momentul lansarii unei dezbateri publice asupra viitorului Uniunii. El a afirmat ca actuala structura a UDMR, stabilita in anul 1993, nu mai corespunde realitatilor romanesti.

In prezent, structurile de conducere din UDMR sunt presedintele Uniunii, Prezidiul Executiv, Comitetul Operativ compus din 120 de politicieni, Consiliul Consultativ, compus din reprezentanti ai societatii civile maghiare, Consiliul Reprezentantilor Unionali si Congresul.

Prezidiul Executiv nu are atributii politice si nici Consiliul Consultativ. Comitetul Operativ se intruneste din trei in trei luni, intre sedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, care au loc tot din trei in trei luni.

Zsolt Nagy spune ca in prezent viata politica romanesca si cea europeana presupun decizii lunare, saptamanale sau chiar zilnice. Actuala structura de conducere a UDMR nu mai corespunde noilor realitati.

Tocmai de aceea, tinerii politicieni din Uniune propun infiintarea unui for politic intermediar intre Consiliul Reprezentantilor Unionali si presedintele UDMR. De asemenea, ei doresc intarirea disciplinei politice din UDMR.

O alta propunere ar fi crearea unor mecanisme de evaluare a alesilor locali si nationali ai Uniunii. De asemenea, tinerii din UDMR doresc limitarea numarului de mandate pe care le poate detine un singur politician intr-o anumita functie.

Politicienii ajunsi la final de cariera ar urma sa devina profesori la o scoala politica a Uniunii. Aici vor fi pregatiti tinerii care aspira la o cariera politica.

O noua strategie de comunicare

De asemenea, tinerii politicieni din UDMR doresc o mai buna comunicare externa. Ei vor ca UDMR sa nu mai fie perceput ca o formatiune politica ce are o singura tema, apararea drepturilor minoritatilor nationale.

Zsolt Nagy a spus ca prin portofoliile pe care le gireaza, adica Lucrari Publice, Comert Exterior, Comunicatii, Sanatate, Agricultura sau Mediu, reprezentantii UDMR au demonstrat ca sunt mai mult decat avocatii maghiarilor. El afirma ca UDMR are obiective, solutii si oameni capabili sa puna in practica politici nationale.

Ministrul Zsolt Nagy a afirmat ca nu a inceput sa starnga adeziuni, dar ca deputatul Hunor Kelemen si liderii UDMR Cluj, Bihor si Arad si-au manifestat sustinerea fata de aceste idei. El a adaugat ca in momentul in care ele se vor materializa in propuneri de modificare a statutului UDMR, grupul informal pe care il reprezinta ar putea deveni o platforma politica.