Luni, 18 septembrie, la Bucerdea Vinoasa, s-a inaugurat a sasea clasa de arte traditionale din judetul Alba, aceea de tesut traditional.

Initiativa Consiliului judetean Alba si a Scolii populare de arte si meserii din Alba Iulia, de a pastra si dezvolta valorile traditionale, este astfel sprijinita de catre comunitatile locale si de catre tinerii care s-au inscris sa urmeze aceste cursuri.

Este a sasea clasa de acest gen in judetul Alba, doua fiind deschise anul trecut, cele de ceramica populara si olarit de la Sasciori si de arta lemnului de la Arieseni, iar patru anul acesta, respectiv dansuri populare la Ocna Mures, arta lemnului la Vidra (vineri, 15 septembrie), crestaturi in lemn si instrumente populare la Sugag (duminica, 17 septembrie) si clasa de la Bucerdea Vinoasa.

Aceste clase lucreaza cu grupe de cate 24 de copii si tineri.

Directoarea Scolii de arte si meserii din Alba Iulia, d-na Elena Anghel, a remarcat, in cuvantul pe care l-a adresat participantilor, ca este prima data in acest demers cand parteneriatul a fost facut cu Biserica ortodoxa din localitate, in restul cazurilor acesta fiind facut cu scolile. Preotul paroh dr.

Nicolae Bolea l-a parafrazat pe Martin Luther King, spunand ca viseaza la o zi cand traditia si cultura populara vor fi recunoscute ca tezaure ale noastre si vor fi respectate ca atare.

D-l Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, a spus ca a initiat, sprijinit si va sprijini in continuare acest demers fiindca judetul Alba are traditii si mestesuguri cu care sa se mandreasca. “Cultura populara a judetului Alba are un specific aparte si este pacat sa lasam ca aceste traditii sa dispara.

Am realizat aceste clase pentru a permite tinerilor sa invete aceste mestesuguri si sa le duca mai departe, iar faptul ca ei s-au inscris intr-un numar atat de mare demonstreaza ca am ales drumul cel bun” a spus Ion Dumitrel.

Consilierul judetean PD Ion Ardelean a relatat cum in SUA a vazut ii romanesti vanzandu-se ca painea calda pentru 300 de dolari bucata, continuand cu ideea ca portul, traditiile si mestesugurile traditionale constituie parte din existenta si identitatea unui popor.

Pentru pastrarea si punerea in valoare a traditiilor, Consiliul judetean Alba deruleaza si un alt proiect prin care, in toate comunele judetului, se va realiza cate o colectie muzeala etnografica. Pana acum au fost deja inaugurate mai multe astfel de colectii.