Cel mai mare producator de aluminiu din Europa de Est va lua nastere prin fuziunea a trei firme romanesti. Alro Slatina va inghiti Alum Tulcea si Alprom Slatina.

Operatiunea va trebui avizata de Consiliul Concurentei. La finalul acestei proceduri, operatiunile celor trei companii vor fi integrate.

Actionarii Alro Slatina au aprobat deja fuziunea cu Alum Tulcea iar acum ar urma sa ratifice si fuziunea cu Alprom. Alro detinea deja pachetele majoritare de actiuni la cele doua companii care teoretic ar fi fost concurentele sale.

Alprom activeaza in domeniul prelucrarii aluminiului si a aliajelor din aluminiu, iar Alum are ca obiect de activitate productia de alumina. Alro este controlat de grupul olandez Marco Industries.

In urma absorbtiei, actionarii Alprom Slatina vor deveni actionari ai Alro, iar patrimoniul companiei absorbite va fi transferat firmei absorbante. Pana acum, fuziunea a fost blocata de un proces prin care actionarul minoritar, AVAS, contesta marirea capitalului social in urma careia Marco Industries si-a majorat procentul de actiuni de la 76,08% la 85,26% din capitalul Alro.

Desi Alro vrea sa isi dubleze cifra de afaceri pana in 2010 ca urmare a acestor operatiuni, brokerii sunt de parere ca actiunile companiei oltenesti nu vor inregistra cresteri spectaculoase la Bursa din Bucuresti.