Dosarul de faliment al societatii "Algeroco" SRL Baia de Aries se judeca in continuare, dupa mai bine de trei ani, la Tribunalul Alba. Magistratii incearca sa gaseasca o solutie prin care sa fie recuperate cele aproape 400 miliarde lei vechi pe care firma din Apuseni le datoreaza creditorilor.

Varianta cea mai plauzibila in scopul realizarii acestui demers este atragerea raspunderii fostului administrator, Gelu Iancu, un controversat om de afaceri din Alba Iulia.

Retragere profitabila din afacere

La ultimul termen de judecata in dosarul privind falimentul SC "Algeroco" SRL magistratii au dispus suspendarea judecarii cererii de atragere a raspunderii formulata impotriva lui Gelu Iancu. Decizia judecatorilor a avut la baza prevederile art. 244 alin. 1 pct. 2 din Codul de Procedura Civila.

Articolul respectiv prevede urmatoarele: "instanta poate suspenda judecata cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea".

O analiza simpla ar indica declan-sarea urmarii penale de catre autoritatile competente si in legatura cu prejudiciul provocat societatii.

Cei mai importanti creditori ai firmei sunt Directia Generala de Finante Publice Alba - cu 218 miliarde lei vechi, si Directia Vamilor - cu 152 miliarde lei vechi.

Firma "Algeroco" SRL Baia de Aries a fost infiintata de omul de afaceri Gelu Iancu din Alba Iulia si a avut ca obiect de activitate productia, prelucrarea si procesarea carnii.

Societatea a beneficiat, pana in iunie 2002, de facilitati fiscale in suma de 87 miliarde lei vechi. Firma si-a intrerupt, insa, activitatea cu mult inainte de termenul impus de legislatia care i-a permis sa obtina scutiri de impozite si taxe vamale uriase.

Gelu Iancu a avut grija sa se retraga din afacere inainte ca legea zonelor defavorizate sa se schimbe. El a cesionat partile sociale, in 29 mai 2002, cetateanului maghiar Tar Nandor. Societatea a fost inchisa ulterior, iar documentele contabile au disparut fara urma, la fel cum s-a intam-plat si cu strainul.

Judecatorii incearca sa atraga raspunderea administratorului pentru prejudiciul produs la "Algeroco". Procedura de citare a cetateanului maghiar la adresa indicata de Registrul Comertului, derulata prin Ministerul Afacerilor Externe, s-a dovedit un esec. Strada din localitatea Keszkemet (Ungaria) pe care ar domicilia Tar Nandor, conform documentelor de la dosar, nu exista.

Procesul de faliment al societatii a fost declansat de Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru", care este, de asemenea, creditor al firmei.

Judecat pentru infractiuni economice

De altfel, Gelu Iancu este inculpat si intr-un proces penal legat de activitatea "Algeroco" SRL, in care este acuzat de evaziune fiscala, delapidare si fals intelectual. Si acest proces s-a "impotmolit" in faza realizarii unei expertize in legatura cu prejudiciul de aproximativ 10 miliarde lei vechi care ii este imputat inculpatului.

In aceasta cauza anchetatorii au mai dispus disjungerea dosarului in ceea ce priveste suspiciunea savarsirii unor fapte de coruptie de catre angajati din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si transmiterea acestuia la Serviciul Teritorial Alba Iulia al DNA.

Suspiciunea faptelor de coruptie savarsite de politisti a rezultat in urma interceptarii legale a unor convorbiri telefonice intre inculpat si angajati ai IPJ in perioada 9 decembrie 2002 - 6 iulie 2003.

Este de asteptat ca acum, dupa schimbarea produsa la varful Serviciului DNA din Alba Iulia, acest dosar sa fie finalizat in vreun fel.