O data cu intrarea in Uniunea Europeana (UE), clujenii vor putea sa calatoreasca nestingheriti alaturi de animalele de companie. Din pacate, regulile impuse de UE in acest sens si preturile percepute pentru transportul aerian al unui caine sau al unui papagal vor da multa bataie de cap celor care tin mortis sa nu-si lase animalele acasa. De altfel, clujenii nu par dornici sa achite suprataxe in acest sens.

Animale din speciile canide si feline, dihorii domestici, nevertebratele cu exceptia albinelor si crustaceelor, pestii ornamentali tropicali, amfibienii, reptilele, rozatoarele si iepurii domestici vor avea libera trecere in ceea ce priveste transportul aerian in tarile membre ale Uniunii Europeane (UE).

Desi la prima vedere iubitorii de animale vor putea zbura alaturi de pisici sau caini dupa o simpla trecere pe la medicul veterinar, normele impuse de UE vor testa cu adevarat dragostea purtata de catre stapanii necuvantatoarelor

Taxe mari pentru animale

Potrivit declaratiilor lui David Ciceo, directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, institutia pe care o reprezinta este pregatita pentru a indeplini toate normele de securitate si igiena in ceea ce priveste traficul aerian al animalelor de companie. “Aeroportul International Cluj-Napoca poate indeplini toate conditiile.

Este posibil insa, sa existe reguli sau conditii speciale impuse de catre companiiile aeriene”, a declarat Ciceo. In timp ce companiile aeriene scot “la bataie” zboruri low cost si oferte care de care mai tentante pentru buzunarul clujeanului de rand, transportul animalelor de companie este destul de scump.

Astfel, pe langa pretul biletului, clujenii care aleg sa-si transporte cainele sau pisica prin intermediul companiei Blue Air vor trebui sa plateasca aproximativ 80 de euro. Pentru animalele care nu depasesc sase kilograme, compania Blue Air percepe o taxa de 70 de euro pentru un zbor dus-intors. Pentru fiecare kilogram in plus, stapanii animalelor trebuie sa plateasca cinci euro.

O alta companie aeriana, Carpatair, percepe si ea taxe destul de mari pentru transportul animalelor de companie. Astfel, preturile difera in functie de ruta aleasa, insa nu coboara sub 20 de euro. Potrivit specialistilor, nisa transportului aerian de animale de companie va exploda o data cu integrarea in UE.

Simtind probabil acest segment inca neexploatat la valoarea lui maxima, Carpatair ofera transport gratuit animalelor ce cantaresc cu tot cu cusca sub 20 de kilograme.

Animale controlate “la sange”

O calatorie intr-o tara a UE impreuna cu animalul preferat nu este atat de simpla pe cat se crede. Astfel, normele legale preved ca pisicile, cateii si alte animale provenite dintr-o tara membra a UE trebuie sa indeplineasca doua conditii si anume sa aiba un tatuaj descifrabil sau sa fie inzestrate cu cipuri sau transpondere, acestea din urma fiind introduse de veterinar sub pielea animalului.

In acelasi timp, veterinarul elibereaza pasaportul pentru animale. Potrivit dispozitiei 803/ 2003 emisa de catre Comisia Europeana, pasaportul de culoare albastra va trebui sa contina stelele galbene ce corespund simbolului UE, documentul in cauza fiind asigurarea ca animalul a fost supus vaccinurilor obligatorii impotriva turbarii.

Patru state ale UE si anume Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Malta sunt si mai precaute, cerand si asa-numita titrare a antisubstantei, necesara controlului eficientei vaccinului. Mai mult, Marea Britanie, Irlanda si Malta nu mai accepta nici tatuajul, ci doar microcipul de indentificare al animalui de companie.

In cazul nerespectarii acestor cerinte, legislatorii UE au introdus masuri foarte severe. Astfel, daca animalul nu respecta reglementarile impuse de Comisia Europeana "este returnat in tara de origine" sau este plasat "sub supravegherea autoritatilor", bineinteles pe cheltuiala stapanului. Ultima si cea mai drastica solutie este chiar eutanasierea animalului, fara nici un fel de despagubiri.

Cei care isi iubesc animalele vor trebui sa treaca prin infernul birocratiei si in plus, sa scoata bani frumosi din buzunar. Cu toata iubirea fata de animalele de companie, clujenii nu sunt prea dispusi sa plateasca taxele percepute de companiile aeriene, preferand sa ceara ajutorul prietenilor pe timpul calatoriilor in strainatate.

“Nu as vrea sa platesc aproape o suta de euro numai ca sa pot sa-mi iau si pisica cu mine. Mi se pare aberant sa platesc atatia bani. Nu imi permit sa platesc biletul meu si al pisici. In plus, de fiecare data cand plec din tara imi las pisica la prietenii mei, care au grija de ea pana ma intorc, varianta care mi se pare sigura si de ce sa nu recunosc, avantajoasa.” - Alina Preda, medic stomatolog

“Am un porcusor de guinea de care nu ma despart. Cu toate acestea, taxele percepute de companiile aeriene mi se par cam mari si sincer nu mi le-as permite sa le achit. De fapt, nu te obliga nimeni sa iti iei si animalul de companie. Daca ai bani il plimbi prin lume, daca nu, nu!” - Cristian Mateut, student