In urma cu doua zile, liderul PSD a avut un puseu de sinceritate, recunoscand ca, pe vremea cand se afla la putere, PSD mai manipula din sondajele de opinie publica. Ieri, Geoana a vrut sa demonstreze celor peste 150 de delegati la Conferinta Extraordinara ca este unul de-al casei, in preambului discursului sau oferindu-i un cadou lui Vasile Dincu, care a implinit recent 45 de ani.

Doar ca darul lui Geoana a strarnit nedumerirea multora. “Amintirile lui Goebbels” a fost volumul pe care l-a primit in dar strategul PSD, impreuna cu remarca “Asa tanar si deja Geobbels”, o parafrazare a unei mai vechi spuneri - “Asa tanar si deja Gheorghe”-, aluzie la faptul ca, in anii ‘50, multi lideri comunisti purtau acest nume.

Gestul lui Geoana, prin care legitima porecla primita de Dincu din partea presei centrale in perioada lui de ministeriat, a primit raspuns din partea strategului PSD: “Eu fac, de regula, cadouri polemice prietenilor, iar acum vad ca mi-o intorc si ei. Doar ca eu le fac in particular.(...)

Oricum, eu am admiratie pentru oameni de stanga, nu pentru acesta (Goebbels - n.red.)”. In discursul oficial, Geoana s-a aratat convins ca va gasi sustinere pentru modificarile la statutul PSD. “Aici, la Cluj, am inceput in urma cu un an si jumatate un drum curajos pe care vreau sa-l continuam si dupa Congres.

Vreau sa dau de aici un semnal pentru toata Transilvania, pentru toti cei care, ardeleni fiind, pun pret pe valori care sunt dragi PSD, valorile de munca, de familie, de comunitate. Vrem sa dam un mesaj de unitate, coerenta si forta. PSD este un partid care isi regaseste unitatea si coeziunea”, a afirmat Geoana.

La finalul Conferintei Extraordinare a PSD Cluj, liderul formatiunii, dupa ce a fost atentionat ca trebuie avuta mai multa grija de baza partidului, a precizat ca nu se va mai practica sistemul conform caruia “functiile din administratie, dupa castigarea alegerilor, ramaneau acelorasi oameni care isi schimba carnetele de partid mai rau ca la «alba - neagra»”.

Geoana a revenit la multumirile aduse “grupului de la Cluj”: ”Aici, la Cluj, am gasit in permanenta sprijin si refugiu pentru ca au fost si momente foarte grele, deoarece sunt multi sacali in partid”. Conferinta Extraordinara a decis ca PSD Cluj va trimite la Congresul din 10 decembrie un numar de 27 de delegati.

16 persoane vor candida pentru o functie in Consiliul National al partidului. Liderul “grupului de la Cluj”, Ioan Rus, va candida pentru functia de vicepresedinte regional si nu este exclusa o candidatura a lui Vasile Dancu pentru un post de vicepresedinte ales pe domenii.

“Candidatura lui Iliescu, un scenariu ieftin”

Din informatiile dvs., va accepta Ion Iliescu functia de presedinte de onoare pe care i-ati propus-o?

Mircea Geoana: Este, acum, o propunere formala din partea partidului, intarita si de liderii judeteni ai PSD, o propunere de modificare a statutului partidului. Sunt convins ca, in zilele urmatoare, vom avea o discutie (cu Ion Iliescu - n.red.) pe aceasta oferta, care inseamna si un semn de respect, dar si un semn de pragmatism politic, si cred ca va fi bine primita de dl. Iliescu.

Sunt informatii ca la Congres mai multe organizatii ii vor cere lui Ion Iliescu sa candideze la sefia partidului, iar “cerut de mase”, fostul presedinte va accepta propunerea si va candida.

M.G.: Poate ca sunt scenarii ieftine create in mici laboratoare de imagine de la Bucuresti. Intreg partidul doreste un Congres in care sa dam un semnal de unitate. Aceasta, insa, nu exclude competitia democratica din partid. Este asteptat un semnal de unitate, de coeziune, de coerenta si de dirijare a energiilor noastre in lupta cu adversarul politic.

De aceea cred ca este un scenariu ieftin pe care unii incearca sa-l introduca prin intermediul presei, insa este lipsit de realitate.

Uitandu-ne pe lista candidatilor la functia de vicepresedinti, vedem aceleasi nume. Ne puteti da un nume nou?

M.G.: Pana la urma, rolul meu este sa definesc regula jocului. Maine (astazi - n.red.) voi anunta si cele sapte domenii pentru vicepresedintii alesi pe criterii profesionale, pe discipline, pe domenii, iar dupa aceasta astept si inscrieri. Nu cred in ideea ca eu pot sa desemnez o echipa in conditiile in care noi credem cu tarie in competitia interna si in votul Congresului.

Dar sunt pesonaje care se vor eterni vicepresedinti, vezi cazul domnului Oprea, total invizibil.

M.G.: Fiecare organizatie judeteana incearca, in mod firesc, sa-si propuna lideri ori personalitati din acea zona pentru astfel de functii. Pana la urma, obligatia noastra este sa asiguram o regula clara a jocului, alegeri extrem de democratice si de transparente, iar, pana la urma, delegatii Congresului ii vor alege pe cei mai semnificativi pentru partid.

Unele criterii sunt legate si de imaginea publica, altele sunt legate si de experienta politica, de capacitatea profesionala, iar altele si de tipul de influenta pe care unul sau altul dintre lideri poate sa o aiba in granitele judetului respectiv.

Aveti mai multi sociologi in partid: Dincu, Teodorescu. La cine va refereati cand declarati ca si PSD masluia sondaje?

M.G.: In nici un caz la cei pe care i-ati amintit.

Lui Dancu i-ati daruit o carte despre Goebbels de ziua lui.

M.G.: L-am alintat putin si l-am tachinat.