PNL Alba se scarpina dupa capul euro-observatorului Barbuletiu micsorare fontmarire font Trimite unui prieten Tipareste articolul

Luni, 18 Decembrie 2006 - Un articol de Ovidiu Hategan; Dorin Timonea

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, intentioneaza sa se reintoarca in PNL si sa renunte la functia din conducerea Institutiei Prefectului. Deocamdata, intentia sa nu a fost facuta public oficial, insa surse liberale indica posibilitatea ca acesta sa preia sefia organizatiei judetene si sa candideze pe un loc eligibil la Parlamentul European.

Scenariul este viabil in conditiile in care presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, pare interesat de o functie de vicepresedinte la nivel national, care este incompatibila cu cea detinuta la nivel judetean. Fost ministru al Apararii, Teodor Atanasiu este acum presedintele AVAS.

Nici liberalii si nici prefectul Cosmin Covaciu nu au facut deocamdata declaratii publice cu privire la acest subiect insa discutiile la varful filialei pe aceasta tema sunt destul de avansate, vehiculandu-se chiar si un nume ca posibil inlocuitor al acestuia la Prefectura. Este vorba despre Mihai Nicusor, un apropiat lui, Teodor Atanasiu.

Mihai Nicusor a fost seful lui Atanasiu pe vremea cand acesta lucra la Uzina Mecanica din Cugir. Ulterior, dupa ce a devenit ministru al Apararii, Atanasiu nu l-a uitat pe Nicusor, promovandu-l la conducerea "Romtehnica", una dintre cele mai importante companii de import Ð export de tehnica militara din Romania.

Mihai Nicusor a demisionat recent de la conducerea "Romtehnica", dupa ce Atanasiu a fost nevoit sa renunte la conducerea ministerului Apararii.

Covaciu este in acest moment unul dintre cei mai tineri prefecti din tara si a incercat sa isi faca o cariera politica. El a fost nevoit insa sa se retraga din PNL, din cauza legii care prevede ca reprezentantii Guvernului in teritoriu trebuie sa fie apolitici. Covaciu a continuat, insa, sa sustina toate actiunile promovate de PNL Alba.

De altfel, Cosmin Covaciu a influentat din umbra toate deciziile partidului de la nivel judetean.

Daca actualul prefect de Alba se va intoarce in PNL, are mari sanse sa primeasca sefia organizatiei judetene. Seful AVAS este aproape tot timpul la Bucuresti ceea ce lasa filiala PNL in dezavantaj pe plan local in raport cu PD.

Posibile complicatiiintre liberali

Varianta sustinerii prefectului Cosmin Covaciu pentru Parlamentul European ar complica putin lucrurile intre liderii liberali ai organizatiei judetene. Aceasta in conditiile in care deputatul de Alba, Tiberiu Barbuletiu, este in prezent euro-observator si poate considera ca lui i s-ar cuveni candidatura pentru un euro-mandat.

De altfel, Barbuletiu a incercat o vreme sa isi faca imagine buna la nivel local din postura de euro-observator. In ultima perioada insa, acesta a incetat sa mai trimita comunicate cu privire la activitatea sa la Strasbourg si Bruxelles, semn fie ca a cazut la o intelegere cu colegii sai, fie ca a fost pur si simplu scos din carti.

O alta varianta vehiculata in PNL, privind intoarcerea lui Covaciu in partid tine de o posibila candidatura a acestuia la Primaria municipiului Alba Iulia, cea mai importanta din judet, detinuta in prezent de catre democrati, prin presedintele filialei Mircea Hava.