Singura societate de brokeraj din Romania listata la Bursa de Valori si una dintre cele mai mari din tara functioneaza intr-un spatiu de 77,7 metri patrati, inchiriat de la Primaria Cluj-Napoca. Suma pe care firma o plateste lunar municipalitatii este de 928,97 RON, ceea ce inseamna 11.96 RON (0,33 euro) pe metrul patrat.

Situatia este neobisnuita pentru o astfel de societate, in activitatea careia imaginea reprezinta un factor care, uneori, face diferenta decisiva in ochii clientului.

Mai mult, daca avem in vedere faptul ca, in general, spatiile detinute de catre administratia locala sunt alocate organizatiilor non-profit, pentru a sprijini, printr-o chirie mai mica, activitatea acestora, prezenta unei firme care inregistreaza profituri cu multe zero-uri anual este neasteptata.

Compania, condusa de Petru Prunea, cunoscut in mediul de profil ca "tata brokerajului clujean", a solicitat prelungirea contractului pe care il are cu Primaria. Spatiul in discutie este situat pe strada Albert Einstein, in mijlocul orasului. In ultima sedinta din acest an, consilierii vor decide daca se va prelungi pentru urmatorii doi ani respectivul contract.

Conform proiectului, "durata inchirierii este de doi ani, sau pana la solutionarea revendicarii, ori pana la vanzarea spatiului in baza Legii nr. 550/2002, dar nu mai mult de doi ani de la data adoptarii hotararii. Contractele inceteaza de drept la momentul predarii spatiului catre revendicator, respectiv la data vanzarii spatiului in baza Legii nr. 550/2002 pentru spatiile aflate in acesta situatie".

Concurenta valorizeaza imaginea

Pentru comparatie, reamintim ca principalul concurent al societatii, firma de valori mobiliare din grupul Bancii "Transilvania", "BT Securities" s-a mutat, la inceputul anului, din sediul central al grupului, de pe strada Baritiu, unde ocupa un etaj, in cea mai noua cladire de birouri de clasa A, complexul Maestro Business Center, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

La momentul respectiv reprezentantii societatii au explicat ca "noul sediu este un spatiu de 680 de metri patrati, care permite sa ne desfasuram activitatea asa cum trebuie".

Cel putin declarativ, pentru urechile investitorilor, si reprezentantii "Broker" SA anunta de un an intentia de a investi intr-un spatiu decent si corespunzator in care sa isi desfasoare activitatea. Intentiile societatii sunt de a mai obtine spatiu de la Primarie.

Prunea vizeaza o cladire vecina, pe strada Eins-tein, in care acum functioneaza o subsidiara a fabricii "Clujeana" - producatorul local de incaltaminte.

"Broker" SA se afla in disputa cu municipalitatea pentru cumpararea, de la Consiliul Local, a unei parti din respectiva cladire, in care si-au propus sa bage bani pentru constructia unui sediu.

Proiectul prevede ca investitia de 500.000 de euro sa fie desfasurata pe patru etaje si la subsol, sa cuprinda o arhiva, curte, o parcare de 8-11 locuri, ambele acoperite, un etaj pentru sucursala si activitatea cu clientii, serviciul financiar-contabil si conducerea, precum si o incapere pentru brokeri si o sala de consiliu.