Aurelian Grama, amenintat cu moartea

La recursul de ieri, Aurelian Grama, directorul general al Trustului „Gazeta“ si coordonatorul mai multor publicatii - „Zi de zi“, „Ziarul de Mures“, „Buna Ziua, Ardeal!“ -, a adaugat o declaratie la dosar prin care il acuza pe primarul Dorin Florea din Tirgu Mures ca l-ar fi „premiat“ pe vicepresedintele PD de aici,

Florian Coman, cu sefia Registrului Auto Mures, drept recompensa pentru declaratiile date impotriva lui. „Coman a fost rasplatit imediat dupa declaratia data la DIICOT“, a mentionat Grama in fata presedintelui completului de judecata, Valentin Chitidean.

Unul dintre avocatii lui Grama a incriminat modul prin care s-au luat declaratiile la adresa inculpatului, dind exemplul directorului Aeroportului din Tirgu Mures, Stefan Runcan, care a fost audiat de procurori la sediul aeroportului.

Grama a mai mentionat, in apararea sa, ca a fost amenintat cu moartea de un consilier local din Mures, Claudiu Maior: „A declarat, de fata cu un colonel de politie, ca, daca mai scriu despre el si aude mama sa, imi taie capul“.

Dan Parcalab: „Sint un pericol public“

Dan Parcalab, directorul de dezvoltare al Trustului „Gazeta“ si directorul general al saptaminalului „Gazeta de Maramures“, a mentionat ca nu se va dezice de partenerii lui, Aurelian Grama si Liviu Man, si a recunoscut ca este un pericol.

„O sa scriu in continuare despre cei pe care i-am atacat in ziar si o sa-i invat pe angajatii mei sa faca asta“, a spus acesta.

Unul dintre procurorii DIICOT a motivat pericolul inculpatilor prin aceea ca, de cind a fost retinut Liviu Man, in 30 octombrie 2006, Parcalab, Grama si Milena (sotia lui Liviu Man) au avut numeroase convorbiri telefonice prin care se planuia inducerea in eroare a opiniei publice si denigrarea organelor de cercetare.

Inculpatilor li s-a mai cerut sa explice care este legatura lor cu Liviu Man, patronul trustului de presa. Parcalab a declarat ca s-a intilnit cu acesta o singura data in 4 ani, in Mures, iar in ceea ce-l priveste pe Grama, a recunoscut ca l-a vizitat de doua ori la inchisoare. Cei trei sint co-actionari la mai multe firme din Cluj, Bistrita, Maramures si Mures.

In dosarul „Santaj in presa“ sint cercetate in total 10 persoane, dintre care sase in stare de arest. Ele sint acuzate ca ar fi santajat in repetate rinduri persoane publice in schimbul incheierii unor contracte de publicitate.

Mii de semnaturi in Maramures

In judetul Maramures s-au strins deja mii de semnaturi pentru cercetarea in stare de libertate a lui Dan Parcalab. „Credem ca «actul DIICOT» poate fi considerat un real act de intimidare a presei care deranjeaza, a ziaristilor incomozi pentru anumite grupuri de interese“, se arata intr-unul dintre proteste.

La lista de semnaturi s-au alaturat si diferiti politicieni din Maramures - conservatori, taranisti, PSD-isti -, dar si cei 6.500 de membri ai Asociatiei Composesorale Borsa.