Aurel Pojar Fenesan a primit in luna mai 2006 o sentinta irevocabila a Judecatoriei Cluj-Napoca prin care Primaria Cluj-Napoca era obligata sa il puna in posesie cu o suprafata de 6.650 mp, terenul fiind situat in zona Faget.

De asemenea, Comisia locala de aplicare a fondului funciar este obligata sa plateasca o amenda de 50 RON/zi incepind cu data de 2 mai 2006 pina la punerea in aplicare a sentintei. „Cei de la Primarie refuza sa puna in aplicare o sentinta irevocabila. Terenul din Faget valoreaza 150 de euro/mp, iar cei de la Primarie mi-au oferit un teren la schimb in zona Lomb care valoreaza 1 euro/mp. L-am refuzat“, sustine reclamantul.

Acesta i-a acuzat pe reprezentantii Primariei clujene ca tin partea SC Unita Turism, care s-ar fi intabulat ilegal pe terenul sau, desi stiau ca e revendicat.

Aurel Pojar Fenesan a depus o plingere la CEDO si a chemat Statul Roman in judecata, solicitind daune de 1,5 milioane de euro, suma fiind stabilita in urma unei evaluari privind valoarea terenului pe o perioada de 3 ani. De asemenea, el a mai cerut 300.000 de euro pentru daune de neuz pentru 10 ani.

Fenesan se lupta pentru obtinerea dreptului de proprietate de la inceputul anilor ’90, iar in 1997 a obtinut o sentinta prin care Comisia de aplicare a fondului funciar era obligata sa-l puna in posesie, lucru care nu s-a intimplat.

Directorul SC Unita Turism, Alexandru Apahidean, ne-a declarat ca societatea pe care o conduce s-a intabulat inainte ca Aurel Pojar Fenesan sa depuna cerere de revendicare, astfel incit firma e proprietara de drept. El nu crede ca titlul de proprietate mai poate fi anulat, deoarece terenul a fost vindut unui investitor german, iar statul a incasat banii.

Primaria nu poate interveni

Purtatorul de cuvint al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a precizat ieri ca in acest caz exista un certificat de proprietate emis pe numele SC Unita Turism, iar municipalitatea nu poate interveni pe terenul altui proprietar. Potrivit acesteia, reclamantul a inaintat o actiune in instanta cerind anularea titlului de proprietate al SC Unita Turism, procesul fiind pe rol.