Fie ca au semnat sau nu Contractul colectiv de munca (CCM) la nivel national, toate societatile comerciale sint obligate sa majoreze salariul minim brut al angajatilor la 440 de lei, si la un minim brut de 880 de lei lefurile angajatilor cu studii superioare. Si asta retroactiv, de la 1 ianuarie 2007, potrivit unei circulare trimise de Ministerul Muncii.

Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial pe 29 ianuarie 2007. Statul obliga doar societatile comerciale sa respecte Contractul colectiv de munca (CCM) la nivel national, in timp ce salariul minim pe economie in sectorul bugetar ramine de 390 de lei.

Noile grile de salarizare

Potrivit Contractului colectiv de munca unic negociat la nivel national, venitul specificat pe documentele de munca se calculeaza inmultind salariul de baza minim brut negociat, care se ridica la 440 RON, cu valoarea coeficientului minim de ierarhizare, calculat in functie de gradul de pregatire al angajatului.

Conform documentului, muncitorii necalificati si cei calificati primesc coeficientul 1, respectiv 1,2 in timp ce personalul administrativ cu studii liceale sau postliceale se va incadra in intervalul 1,2 - 1,25. Salariul personalului de specialitate care a urmat o scoala de maistri sau studii superioare de scurta durata se va calcula multiplicind valoarea salariului de baza cu 1,3 respectiv 1,5.

Cel mai mare punctaj, respectiv coeficientul 2, il vor primi persoanele incadrate pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare. Desi Contractul colectiv de munca unic la nivel national, si care va fi valabil pe anii 2007-2010, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, putini angajatori ii cunosc toate prevederile.

Calcule in orb

Contractul a fost semnat de sindicatele si patronatele reprezentative la 26 decembrie 2006, si a fost publicat in Monitorul Oficial, partea V nr. 5 din 29/01/2007. Prevederile sale privesc atit conditiile de munca, cit si salarizarea, timpul de munca sau acordarea concediilor. Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora.

Toti angajatorii vor fi nevoiti sa refaca, inclusiv pe ianuarie, toate contractele de munca pentru angajatii cu studii medii si superioare si sa plateasca impozite mult mai mari pentru noile salarii. Patronii au deja o mare neclaritate: care sint profesiile pentru care trebuie sa angajeze obligatoriu oameni cu studii superioare.

Si care sint prevederile legale in cazul in care in unele meserii pot fi angajati oameni cu sau fara studii superioare.

Raspunsuri

Raspunsul, in opinia specialistilor in Dreptul Muncii, este dat de Nomenclatorul ocupatiilor. "Fiecare ocupatie are un cod anume. Acel cod are raspunsul la necesarul studiilor pentru ocupatia respectiva.

Asta nu inseamna ca un angajator nu poate incadra pe un post prevazut a fi cu studii superioare un angajat care se pricepe la lucrarile respective, dar nu are absolvita facultatea de profil. Tot asa cum un angajator nu poate fi oprit sa angajaze un absolvent de facultate, la cererea acestuia, pentru un post pentru care nu se cer studii superioare sau are studii superioare in alt domeniu si sa fie obligat sa-l plateasca ca si cind ar fi specialist", ne-a declarat Nicolae Hambasan, director adjunct la ITM Sibiu.

Portitele de scapare

Alte voci spun insa ca noua reglementare are doua taisuri, iar multi patroni vor prefera sa renunte la angajatii cu studii superioare. Sau vor declara posturi care nu cer decit studii liceale, cu un coeficient de salarizare mai mic, dar isi vor pune angajatii sa faca treaba ca si cum ar fi salariati cu studii superioare.

Se vor inmulti, de asemenea, contractele cu „jumatate de norma", iar restul banilor cuveniti angajatilor vor fi oferiti sub diverse alte forme. Pe de alta parte, o parte dintre absolventii de facultate, care nu au nici experienta, se tem ca de acum isi vor gasi si mai greu locuri de munca.

ITM anunta controale

Inspectoratul Teritorial de Munca a primit instructiuni privind noua grila de salarizare. „Am primit instructiuni de aplicare referitoare, in principal, la salariul minim brut pe economie pe care le-am transmis angajatorilor. Tinind cont de recentele declaratii in presa ale domnului ministru, probabil in zilele urmatoare vom primi instructiuni si cu celelalte prevederi ale CCM.

Vom informa angajatorii si cu aceste cerinte noi, dind un termen de aplicare, dupa care vom initia controale. Oricum drepturile stipulate in prevederile legale nu se vor pierde", a afirmat Torok Francisc Sombatfalvi, directorul ITM Sibiu.