Strazile cartierului din satul Unirea, cunoscut sub numele de "Cartierul sinistratilor", infiintat in 2005 pentru locuitori stramutati din localitatile Odobesti, Brosteni, Andreiasu, Reghiu, Nistoresti, Poiana Cristei si Mera vor purta numele a opt personalitati de seama din Odobesti.

De asemenea, cartierul va imprumuta numele domnitorului Mihai Sturza. Motivatia prinicipala care a stat la baza propunerii acestui nume a fost implinirea in acest an a 160 de ani de la inceperea lucrarilor de constructie a Canalului Sturza.

In 1847, Mihai Sturza, domnitorul Moldovei a hotarit saparea unui canal pentru a aduce apa din riul Putna, prin Bolotesti si Odobesti, in Focsanii Moldovei. Acest canal trece tocmai prin acest cartier.

Pe de alta parte, Fundatia "Dimitrie Sturza" intentioneaza sa construiasca in acest cartier, care va purta numele stramosului Printului Dimitrie Sturza, un camin pentru batrini, iar primaria orasului va pune la dispozitia Fundatiei spatiul necesar pentru realizarea proiectuluiDe altminteri, la Odobesti, problema locuintelor atit pentru batrini cit si pentru celelalte categorii sociale este una care da batai de cap autoritatilor.

In ceea ce priveste numele acestor strazi, consilierii locali au cazut de acord ca acestea sa poarte numele unor personalitati din oras pentru ca acestea sa fie mai bine cunoscute de odobesteni.

Celebritatile care vor da nume strazilor sint urmatoarele: 1) Dimitrie Constantinescu, primar al urbei, edilul care a construit sala de spectacole "Craciuna", a amenajat parcul din fata primariei si a ridicat Hala orasului; 2) Nicolae Teodorescu, considerat unul din cei mai mari pictori bisericesti, lucrind printre altele la catedrala episcopala din Buzau si catedrala patriarhala din Bucuresti; 3) dr.Ion Metianu, singurul odobestean prezent la Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia; 4) Ion Barbulescu - B'Arg, unul din marii graficieni interbelici; 5) Teodor Burada, unul din primii autori de lucrari de muzica din Tarile Romane; 6) gen. Nicolae Dragomir, fost ministru in guvernul maresalului Ion Antonescu, care a petrecut doua decenii in temnitele comuniste; 7) Vintila Petrescu Vrancea, jurnalist si animator cultural; 8) pictor Silvia Maria Grigore.

Autoritatile lucreaza la completarea nomeclatorului strazilor din Odobesti, dorind sa denumeasca si strazile din satul Unirea care nu poarta nici un nume. (Doina GANEA)