Numarul celor care au apelat doar la consultarea unui specialist, este probabil mult mai mare decat cel al internatilor, dar au preferat sa urmeze un tratament sau sa nu se interneze.

Dupa cum observa medicii din ambulatoriu, problemele persoanelor cu instabilitate psihica apar cu predilectie, fie primavara, fie in perioadele de canicula, dar asta nu este neaparat o regula. Ingrijorator este numarul mare al persoanelor internate si diagnosticele care predomina.

Sute de persoane, „clienti” la Psihiatrie - acuta

Conform datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal Turda, Maria Cadar, in anul 2006, pe la sectia Psihiatrie - acuti au trecut 680 de pacienti, internati pentru a urma un tratament. Cam 60% dintre acestia sunt persoane domiciliate in Turda, iar restul din zonele rurale arondate municipiului.

Se observa ca varsta persoanelor care ajung sa ceara ajutorul unui specialist pe probleme psihice este foarte variata. Problemele apar atat la cei de 30 de ani cat si la cei care au aproape 70 de ani.

Ingrijorator este faptul ca numarul celor care se confrunta cu astfel de afectiuni poate fi de doua sau de trei ori mai mare, avand in vedere ca sunt putini cei care recunosc ca au o problema si trebuie sa se interneze pentru ca sa o trateze.

In ceea ce priveste proportia bolnavilor, la Turda, numarul femeilor este mult mai mare decat al barbatilor, fapt care ar putea sa ne puna pe ganduri, fie ca reprezentantele „sexului frumos” sunt asaltate de prea multe probleme, fie nu fac fata vietii de zi cu zi si isi gasesc greu o slujba pentru a-si putea intretine familia.

O parte dintre ele isi "rezolva” problema cazand in patima bauturii, iar altele cad prada depresiilor. Practic, aproape unu din 100 de turdeni a ajuns sa se trateze anul trecut la sectia Psihiatrie acuti a Spitalului Municipal Turda.

Turdenii au boli psihice grave

Diagnosticele care predominau anul trecut in randul celor care au trecut pe la psihiatrie ne pun serios pe ganduri. De ce sufera turdenii? Pai, prima mentionata este schizofrenia paranoida. Cea mai obisnuita halucinatie la pacientii cu schizofrenie este auzirea de voci care comenteaza comportamentul pacientului, il insulta sau ii transmit porunci.

Pacientii ale caror simptome sunt colorate de impresia ca sunt persecutati sunt catalogati ca sufera de schizofrenie paranoida. Studiile statistice arata ca, cam 150 din fiecare 100.000 de persoane sunt pasibile sa se imbolnaveasca de schizofrenie.

Au fost observati multi pacienti ai sectiei de Psihiatrie - acuti a Spitalului Municipal Turda ca fiind suferinzi de episoade depresive. Se arata ca aproximativ 15-20% din populatie prezinta o data sau de mai multe ori pe parcursul existentei episoade depresive, care, nediagnosticate si netratate la timp, pot fi fatale pentru multi depresivi.

Tot printre diagnosticele care predomina printre turdenii cu probleme psihice sunt si tulburarile de personalitate de tip instabil-emotional. Acestea apar, se pare, in urma unui dezechilibru in viata individului care ajunge sa nu isi mai poata controla emotiile, motiv pentru care trece brusc de la o stare la alta.

Si tot o problema ingrijoratoare ar fi si alcoolismul cronic de care s-au tratat zeci de turdeni anul trecut. Acesta este o boala cauzata de dependenta de alcool. Pentru multi specialisti, ciroza hepatica este sinonima cu alcoolismul cronic. Si tot de aici ciroza alcoolica apare dupa mai bine de 10 ani de consum de bauturi alcoolice.