Dupa ce mari companii au inceput sa dezvolte ansambluri rezidentiale, in urma cu cativa ani, zeci de sibieni, patroni de firme mici sau simpli cetateni, au inceput sa construiasca propriile blocuri de locuinte, pentru a face un profit de pana la suta la suta.

Investitia in locuinte pare cea mai profitabila, pe piata din Sibiu, in acest moment. Dovada stau autorizatiile de constructie emise de Primaria Sibiu. Cererea foarte mare de locuinte, din orasul Sibiu a impins pana si persoanele fizice sa demareze investitii in imobiliare.

Numai in luna februarie, Primaria Sibiu a emis autorizatii de constructie pentru sapte blocuri private de apartamente, ale caror investitii estimate ajung la 4,3 milioane de lei, adica 1,3 milioane de euro. In plus, Primaria a autorizat zeci de mansardari de blocuri, de la inceputul anului. De asemenea, autoritatile au emis zeci de certificate de rubanism pentru constructia de blocuri si mansarde.

Investitiile totale anuntate in locuinte si ansambluri rezidentiale in Sibiu, in ultimii trei ani, au depasit suma de 40 milioane de euro. Explozia de investitii imobiliare a fost declansata in 2004, de mai multe firme private, care au demarat constructia de ansambluri rezidentiale private.

Printre cele mai importante investitii de acest gen, aflate inca in derulare, se numara ansamblul Ana, proiect de 10 milioane de euro, dezvoltat de Residence Investments, ansamblul rezidential Dumbrava, construit de clujenii de la Imofinance, in urma unei investitii estimate de noua milioane de euro, dar si complexurile rezidentiale ridicate de catre Dafora Medias, Real Construct Grup sau Teia Construct.

Investitiile in imobiliare, din Sibiu, au intrat intr-o a doua faza in urma cu ceva mai mult de un an, cand firme mai mici, cu activitati in comert sau turism, au inceput sa construiasca ansambluri rezidentiale mai mici sau chiar unul sau doua blocuri de locuinte.

In fine, Sibiul intra acum in faza a treia a investitiilor private in locuinte, cand persoane fizice aleg sa investeasca in imobiliare si construiesc blocuri private.

"Unii oameni au acumulat bani si investesc in locuinte. Cererea este imensa inca pe piata din Sibiu, iar o investitie in imobiliare poate aduce profit bun si repede”, declara Sorin Mihaila, patronul agentiei Mara Imobiliare, care construieste doua blocuri de locuinte in Sibiu, dupa o investitie de 500.000 de euro.

Mihaila precizeaza ca a primit multe solicitari de achizitie de locuinte in noile blocuri inca din faza incipienta a lucrarilor.

Oamenii cu bani vor sa investeasca

O confirmare a faptului ca o parte din sibieni au acumulat bani pe care nu se decid cum sa ii investeasca vine si de la presedintele Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu, Teodor Ancuta. „Pentru oamenii de astazi este important sa afle cum pot investi banii pe care ii strang. Au nevoie de indrumare.

Au venit multi si la mine, care au avut bani pusi deoparte si care m-au intrebat ce sa faca cu ei”, a precizat Ancuta. Investitiile in imobiliare sunt cele mai atragatoare, in acest moment, pe piata din Sibiu, dupa cum arata optiunile luate de firme si persoane fizice care nu au avut tangenta cu acest domeniu pana acum.

Potrivit lui Sorin Mihaila, profitul minim obtinut in urma unor investitii in locuinte, in Sibiu, este in acest moment, de 40 la suta. „Acesta este principalul motiv al investitiilor in imobiliare”, mai spune Sorin Mihaila. Potrivit unor surse din piata, profitul obtinut in urma unor constructii private de locuinte poate fi si de 100 la suta, in unele cazuri.

Potrivit unor surse, in cazuri execptionale, in care terenurile si casele au fost achizitionate in urma cu un an sau doi, profitul in urma unei investitii in imobile a ajuns si pana la 200 la suta.

"Am decis sa investim in domeniul imobiliar, pentru ca este un domeniu de succes”, arata Cosmin Visea, directorul economic al firmei Premium SRL, specializata pe comert si distributie, unda din societatile care au decis sa investeasca si in locuinte.

De asemenea, mai multe societati cu profil de activitate diferit de cel al constructiilor, au anuntat ca vor sa investeasca in locuinte si in ansambluri de locuinte. Mai mult, firmele de constructii au inceput sa construiasca propriile locuinte private, pe langa comenzile primite.

Preturi in crestere

Cererea mare de locuinte din Sibiu a dus la marirea preturilor de pe piata in foarte scurt timp. In acest moment, potrivit agentilor imobiliari, pretul pentru o locuinta noua poate ajunge pana la 1.500 de euro pe metru patrat, locuintele noi fiind mult mai cautate, in comparatie cu cele din constructii mai vechi.