Politistii cercetati pentru abateri disciplinare in cazul Gazeta nu au mai fost pedepsiti pentru ca faptele lor s-au prescris

Consiliul Superior de Disciplina al Inspectoratului General de Politie din Romania (IGPR) a reusit sa se intruneasca la 5 zile dupa ce faptele politistilor clujeni cercetati pentru abateri in dosarul Gazeta au fost prescrise. Astfel, desi s-a constatat ca doi dintre cei trei politisti au savarsit abateri, acestea s-au prescris, ei nemaiputand fi sanctionati.

Potrivit unui comunicat remis ieri de IGPR, pentru fostul adjunct al sefului Politiei Judetene din Cluj, Marcel Bontidean, nu s-a retinut acuzatia de ,,imixtiune ilegala in activitatea altui politist".

In cazul celorlalti doi politisti implicati, comisarul sef Augustin Rus si agentul Daniel Mit, Consiliul a decis ca acestia au savarsit abateri, dar ca acestea nu mai pot fi sanctionate, ele depasind termenul de un an, dupa care faptele se prescriu.

In 6 aprilie 2006, directorul trustului "Gazeta", Liviu Man, i-a cerut telefonic lui Marcel Bontidean sa vorbeasca cu un angajat al sau care oprise o masina ce transporta lemne pentru Man, pe motiv ca soferului ii expirase rovigneta. Ulterior, in timpul audierilor, Bontidean a explicat procurorilor ca, de fapt, el ceruse respectivului politist sa verifice mai atent transportul.

"Practic, i-am indicat politistului sa faca verificari suplimentare inainte de a trece la sanctionarea soferului contravenient", se arata in declaratia de martor a lui Bontidean.

Consiliul IGPR ar fi trebuit sa se intalneasca pe 3 aprilie, anul acesta, insa intrunirea a fost anulata pe motiv ca Bontidean ar fi fost bolnav si internat in spital. Data la care faptele celor trei s-au prescris a urmat la numai cateva zile, pe 6 aprilie.

Pentru Augustin Rus, seful Politiei Huedin si superiorul agentului Mit, sunat de Bontidean, s-a retinut existenta abaterii disciplinare de ,,imixtiune ilegala in activitatea altui politist".

In sarcina agentului de politie Daniel Mit s-a retinut existenta abaterii disciplinare de ,,neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu si a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici", potrivit comunicatului IGPR.