230.000 de euro pentru o strada eurpeana

Ieri, strada Plaiesilor, pe care locuieste primarul Ploiestiului, Emil Calota, a fost redeschisa circulatiei, dupa aproape doua luni de reparatii capitale.

Practic, infrastructura rutiera pe aceasta strada a fost complet refacuta, de la montarea de borduri noi, pana la turnarea unui strat generos de asfalt, lucrarile fiind efectuate de firma Star TD din Blejoi, abonata la contractele publice ale Primariei Ploiesti.

Potrivit Biroului de Comunicare al Primariei, reparatia strazii Plaiesilor a costat bugetul local al municipiului 785.000 lei noi, adica aproape 231.000 de euro. Daca vecinii edilului sunt multumiti de investitie, fiind beneficiarii ei directi, ploiestenii care locuiesc la periferie sunt indignati.

"Noi nu avem nici macar canalizare sau pietris pe strada, iar primarul isi asfalteaza drumul”, spune Gheorghe Ionescu, unul dintre cei care nu au avut sansa de a locui pe strada primarului.

150.000 de euro pentru un studiu de trafic

Probabil ca va intrebati si dumneavoastra cum a fost aleasa tocmai strada pe care locuieste primarul pentru a fi asfaltata. Raspunsul la aceasta intrebare pe care l-am primit de la Primaria Ploiesti a fost „senzational”: a fost efectuat un studiu privind traficul in zona centrala.

Acest studiu, efectuat de compania Search Corporation din Bucuresti, a costat din banii contribuabililor ploiesteni fix 520.612 lei noi, adica putin peste 150.000 de euro.

Oamenii se intreaba de ce a mai fost nevoie de efectuarea unui studiu pe bani grei privind traficul din centrul Ploiestiului, cand exista deja la nivelul municipalitatii o comisie rutiera formata tocmai in acest scop? Viceprimarul Radu Socoleanu, presedintele comisiei din care mai fac parte reprezentanti ai Registrului Auto Roman, Politiei Rutiere si Administratiei Domeniului Public si Privat, sustine ca acest studiu era oportun.

"Comisia se ocupa cu montarea semnelor de circulatie si cu rezolvarea sesizarilor facute de cetateni. Noi nu putem face un studiu precum cel efectuat de compania Search Corporation. Cat despre asfaltarea strazii pe care locuieste domnul primar, nu comentez pentru ca nu vreau sa fiu subiectiv”, a declarat viceprimarul Socoleanu.

Precedent

Angajarea unor firme bucurestene pentru consultanta in efectuarea unor studii este o practica curenta in Primaria Ploiesti. Anul acesta, compania IHS Romania SRL a conceput “Strategia de Dezvoltare 2007-2025”, un document care a costat 116.400 de lei, aproximativ 35.000 de euro, banii fiind alocati tot de la bugetul local.

Potrivit acestui proiect, in urmatorii 18 ani, ploiestenii ar trebui sa beneficieze de o infrastructura rutiera de exceptie, de spitale si unitati de invatamant moderne, investitiile totale fiind evaluate la 450 de milioane de euro, o suma uriasa, care depaseste cu mult posibilitatile bugetului orasului.