Georgeta Gavris: Premierul Tariceanu care este si presedintele PNL a declarat ca partidul se va implica activ in campania pentru referendum, care este strategia dumneavoastra?

Cristian Bodea: Concret nu am primit nicio informare de la Bucuresti referitor la anumite evenimente specifice, dar in principiu vom informa cetatenii si ii vom indemna sa mearga la vot. Ii vom informa in legatura cu parerea noastra despre demiterea presedintelui Basescu, de ce sustinem demiterea lui. Basescu nu poate sa-si vada de treaba lui ca presedinte.

El tine neaparat sa fie presedinte jucator, sa fie deasupra tuturor si sa fie in toate. Concret a incalcat constitutia in doua puncte, nu a prezentat la sase luni strategia de aparare a tarii si nici pana acum nu o avem desi a trecut doi ani si refuzul numiri ministrului de externe Adrian Cioroianu.

Georgeta Gavris: Intre parlamentari si politicieni pe de-o parte si presedinte pe de alta parte s-a declansat un adevarat razboi care se lasa cu acuze grave de coruptie. Presedintele a acuzat politicienii ca fac legi pentru infractori.

Cristian Bodea: Basescu declara ca sunt hoti, ca parlamentarii sunt asa, politicienii fac asa, uitand ca si el e politician chiar daca e presedinte si si-a dat demisia din PD. Problema e ca Basescu nu da exemple. Asa si eu pot sa spun in fiecare zi ca exista la PD hoti, PD e un partid de hoti, si? Daca nu vin cu dovezi! Nu se poate discuta asa.

Daniel Meze: Tot Traian Basescu a lansat sintagma “grupuri de interese economice nelegitime” aruncand asupra PNL anatema de partid care sprijina aceste grupuri de interese si aici a dat exemplul magnatului Dinu Patriciu.

Cristian Bodea: Ceea ce face Basescu este un joc de imagine, aruncam vorbe, acuze, nu venim sa dovedim. Electoratul nu iti cere dovezi, iar cand adversarul cere dovezi te faci ca nu auzi. Asa si noi putem spune grupuri de interese la Basescu: familia Cocos, Golden Blitz, autostrazile si pot sa cobor si la nivel local.

Daniel Meze: La nivel local se spune ca, pe modelul de la centru, PNL Bihor ar proteja interesele economice ale Fratilor Micula, tot un grup de interese socotit de unii nelegitim.

Cristian Bodea: Sa imi dea o singura dovada ca am protejat fatis interese nelegitime, bine nu am protejat nici legitime, discutam daca am incalcat legea sau nu. Asa nu inseamna ca eu nu mai trebuie sa am contact cu nimeni. Ma intalnesc cu cineva pe strada si ii protejez interesele. Depinde. Daca cetateanul imi cere o chestie legala e normal sa il ajut ca se numeste Micula sau Filip.

Sa dea un exemplu clar de incalcare a legii. Asa si eu pot sa spun din auzite ca se scrie prin presa la rubrica de barfe, ca Filip ar da lucrari la Ghilea si la Petrut si la alte grupuri de interese. Americanii au fost destepti si au reglementat institutia lobyului.

Daniel Meze: In acest joc de acuze reciproce ce rol are justitia si daca ea joaca rolul care trebuie?

Cristian Bodea: Din ceea ce vad justitia lucreaza inca la comanda, la comanda presedintelui. Altfel nu pot sa imi explic dosarele care vin numai de la PNL, PSD si PC.

Daca justitia vrea sa fie corecta nu inteleg de ce cazuri ca Nastase nu s-au finalizat pana acum, cazul Patriciu, de doi ani se tot tergiverseaza... Daniel Morar a declarat ca vorbeste aproape zilnic cu Traian Basescu, a fost sunat odata de bietul Tariceanu, a facut si el o greseala sa intrebe ce se intampla cu dosarul Rompetrol, care este cea mai mare firma din Romania, si a fost anatemizat.

Basescu spune ca vor aparea dosare, pedistii sunt curati intotdeauna, nu am vazut un pedist cercetat... Monica Macovei a adoptat acelasi stil de lucru ca si Traian Basescu: datul cu pumnul in masa, “nu discut si nu negociez”. Nu poti, politica se face prin negociere, pentru ca nu esti singur cum era Nastase care facea ce vroia el.

Depindem de voturile PSD, PNL, PD, nu se poate singur. Traian Basescu este un factor de obstructie.

Daniel Meze: Totusi vedem ca populatia il sustine, iar sondajele de opinie arata acest lucru. Nu credeti ca partidele care sustin demiterea lui vor avea de pierdut?

Cristian Bodea: Depinde cum se explica acest lucru. La noi exista o tendinta spre autoritarism, ceatenii au fost obisnuiti cu un presedinte cu mana de fier care sa faca, sa dreaga si sa ii bage pe toti la puscarie daca poate. De aceea a si avut Vadim o ascensiune, de aceea are si Gigi Becali si de aceea are si Basescu. Basescu e un Vadim cu fata europeana.

Daniel Meze: A avut si rezultate, lumea l-a ales, PNL nu a avut un candidat mai bun, l-a avut pe Stolojan, dar si acesta nu mai este in PNL este presedintele PLD.

Cristian Bodea: L-am sustinut pe Basescu pentru ca atunci era altfel. Inainte nu era genul acela care sa faca numai cum vrea el... Nu stiu care ar putea fi candidatul PNL daca ar fi alegeri prezidentiale anticipate. Noi avem lideri la centru. Sunt capabili si Orban si Crin Antonescu si chiar Tariceanu.

Daniel Meze: Aveti o problema si un oponent pe plaja liberala. A mai aparut un partid liberal, PLD, condus de Theodor Stolojan. Va este frica de PLD?

Cristian Bodea: Nu, pentru ca ei se revendica liberali democrati. Am mai trecut prin experienta asta cu PUR care se declarau liberal sociali. Se spune ca a fost o strategie de-a lui Iliescu de a fura voturi de pe latura liberala. Oameii vad ca Stolojan e unealta lui Basescu, se comporta ca si un slugoi.

Daniel Meze: Totusi si Stolojan alaturi de Basescu e bine cotat in sondajele de opinie.

Cristian Bodea: E o problema aici cu Basescu, cu cei care sunt vazuti bine in sondaje. La oras lumea se informeaza altfel. La tara nu au timp sa se informeze si sa se uite la dezbateri. El vede la stiri ca Basescu vrea sa stearga pe jos cu ei si sa faca ordine in tara, Basescu spune ca aia sunt hoti... pentru tarani, fara a o spune ca o jignire, e mai usor, gandesc mai simplu...

Georgeta Gavris: Cine conduce in momentul de fata Romania?

Cristian Bodea: Depinde. Ca putere executiva tara e condusa de guvernul Tariceanu format majoritar din liberali. Ca in parlament functioneaza coalitia antiprezidentiala e altceva, trebuie sa negociem legile. Sunt legi pe care trebuie sa le negociem cu PSD, asta e, daca PD nu a vrut sa fie alaturi de noi.

Georgeta Gavris: O decizie controversata a guvernului Tariceanu a fost taxa auto.

Cristian Bodea: Chestia cu taxa auto sincer eu nu o inteleg. Nu stiu ce vor si ce nu vor cu ea. Initial am inteles ca e problema cu masinile vechi care polueaza... Nu stiu, e vorba banuiesc de o politica macroeconomica, de echilibrarea bugetului sunt si probleme de mediu, nu stiu mai mult. Nu am incercat sa o inteleg si nu va pot spune mai multe.

Daniel Meze: Unii va acuza ca agenda guvernului este facuta de PSD, se observa o apropiere a PNL de PSD?

Cristian Bodea: Aici e vorba de agenda parlamentului. PSD are cele mai multe voturi in parlament si poate sa treaca legi chiar daca noi si PD-ul ne opunem. Asa se intampla cand un partid nu are majoritate in parlament... Care a diferenta intre o apropiere cu PSD, PD, UDMR sau orice alt partid?

Daniel Meze: In campanie ati avut un mesaj total anti-PSD.

Cristian Bodea: Bun atunci era un PSD partid stat care s-a autodemonizat intr-un fel prin ceea ce a facut. Prin campania de laudare desantata a lui Nastase. De atunci PSD a trecut prin niste reforme, a mai scazut, s-a mai curatat...

Daniel Meze: Deci a ajuns acum un partid frecventabil?

Cristian Bodea: Nu vorba de frecventabil, se poate negocia cu el si suntem obligati sa negociem si sa tinem cont de el. Cetatenii l-au votat are procentul pe care il are in parlament nu putem sa ignoram voturile pe care le-a luat.

Daniel Meze: Acum PNL-ului ii este mai usor sa negocieze cu PSD-ul decat cu PD?

Cristian Bodea: Da. PD s-a autoizolat din pacate. Nu putem negocia pentru ca nu se poate discuta cu PD care a tinut neaparat sa dea cu pumnul in masa urmand ordinele lui Basescu. Asa nu se poate.

Daniel Meze: Care este ultima carte citita de dumneavoastra?

Cristian Bodea: Anul asta nu am mai avut timp si nu imi aduc acuma aminte.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania si care au fost?

Cristian Bodea: Nu stiu.

Georgeta Gavris: Caracterizati intr-un cuvant urmatorii politicieni:

Cristian Bodea:

Petru Filip, primarul Oradiei, vicepresedinte PD - rupt de cetatean,

Alexandru Kiss, presedintele CJ Bihor, vicepresedinte UDMR - lejer,

Mihai Groza, viceprimar PD al Oradiei - retras,

Mihai Bar, presedintele PSD Bihor - fanfaron,

Cornel Popa, vicepresedinte PNL, deputat - prea serios,

Stefan Seremi, vicepresedinte PD al CJ Bihor - ascuns,

Gavrila Ghilea, vicepresedinte PD al CJ Bihor - cointeresat,

Mircea Geoana - incepator,

Ion Iliescu - animal politic,

Dinu Patriciu - bun afacerist.