Luni, 30 mai. Zi libera data de guvernanti. Un fel de pomana electorala. Si totusi, la Prefectura e agitatie. In sala mare de sedinte, consilierii locali dezbat, combat si voteaza. Intr-un cuvant, sedinta de CL. Cineva ar spune ca alesii muncesc pentru noi. Uite, chiar si cand e liber presteaza in folosul cetateanului. Intr-adevar sunt prezenti.

Doar ca merg pe principiul "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese". Multi dintre ei, nu toti. Parca ar fi niste studenti intarziati in timpul sesiunii. Tot la fel se comporta. Par a nu avea niciun fel de grija.

Dezbateri pe holuri

Curios fiind, am participat la sedinta. Dar nu in sala, ci pe holul din fata. Din sfert in sfert de ora, cu o ritmicitate demna de un ceas elvetian, consilierii ies pe holuri. Sunt plictisiti, surmenati sau doar isi dezmortesc oasele?...Nu e nici una din variante. Asa s-au obisnuit. Inclusiv primarul a iesit de vreo cateva ori.

De doua ori sa explice grupului de ziaristi adunati la o tigara despre excursia din Tenerife. Excursie ce a declansat un adevarat scandal intr-un ziar local. "Ii dau in judecata. Au dat pozele in ziar cu familia mea. Nu aveau dreptul asta", spune primarul. Ne uitam toti spre el. Nu l-a intrebat nimeni nimic, dar simtea nevoia sa explice cuiva.

L-am ascultat atent, cu toate ca n-am inteles mare lucru. Catalin Bejan, director editorial la Semne Particulare ii da dreptate. Puteau sa faca altfel fostii sai colegi. Intr-un final, primarul pleaca la sedinta. Revine dupa aproape jumatate de ora. Cauta cu disperare cativa consilieri ce au iesit la o discutie departe de ochii presei.

Pedistul Adrian Popescu si conservatorul Gabriel Lupu se conformeaza chemarilor lui Stavarache. "Hai mai Gabi, ca avem de votat", le spune primarul. Cei doi se conformeaza, fara a auzi comentariile ziaristilor. "Si astia lucreaza in folosul comunitatii". La scurt timp ies din sala, independentii Laurian Lucas si Aurel Damian. Au ceva de vorbit. Merg intr-un colt, iar Lucas ii explica ceva.

Probabil cum sa voteze. Apoi, ies si seniorii Ion Raducan si Petru Placinta. Nu stau mult si intra inapoi la sedinta.

Biroul electoral permanent

Mai sunt si altii prin Prefectura cu treaba. Deranjati si plictisiti de faptul ca trebuie sa fie prezenti la Biroul electoral permanent. Se fac ultimele pregatiri pentru referendum. Ma intalnesc cu liberalul Codrin Lungu si social democratul Cosmin Necula. Ambii au fost numiti de partid la birou. Amandoi sunt cam fara chef. Lungu simte nevoia sa-mi dea explicatii.

Imi spune ce treaba buna face el la Bere Lichior. Cum se lupta sa faca un bine Bacaului. Imi aduc aminte subit ca am vazut un anunt de licitatie, prin care se scot la vanzare bunuri de la societatea bacauana. O participa si Lungu sau apropiatii sai la licitatie? Nuuu, nu cred.

Ei lupta doar pentru dreptate si pentru a face bine comunitatii! Au facut-o si cand presedinte la PNL era Valeriu Gheorghe si acum, cand Stavarache i-a luat locul. N-am inteles niciodata de ce, dar au mare influenta pe langa conducerea PNL. Oare ce-ar spune Bratienii daca ar mai trai? De fapt, mai bine reformulez.

Stiu acesti onorabili domni cine au fost Bratienii si pentru ce au luptat ei? Prefer sa nu-l intreb. N-are rost, poate l-as pune intr-o situatie jenanta. Ii spun doar parerea mea sincera despre activitatea lui. Nu ii convine. Tesedistul Cosmin Necula imi spune ca la PSD e ziua portilor deschise pe 1 Mai. O gluma mai buna ca asta, n-am mai auzit de mult.

O sta oare Hrebenciuc pe post de vornic in pragul partidului, asteptand noii membri cu paine si sare? Nu cred, asta-i rolul lui Vanghelie, sa dea mici si bere moca.

Nevoi fiziologie

Cele patruzeci si ceva de puncte de pe ordinea de zi a sedintei de CL, dar mai ales sucurile si apa minerala le provoaca catorva consilieri locali nevoia de a merge la "privata". Rand pe rand, pesedistul George Bogatu, conservatorii Costica Marcu si Petru Munteanu, primarul Stavarache si vicele Onica se duc agale spre locul unde nu intra decat o singura persoana.

Par epuizati dupa cat au muncit in folosul cetateanului. Nu uita insa sa-si arunce cateva ironii unul altuia. Doar e mini vacanta data de guvern. Pana si vremea te imbie la glumite. Conservatorul Marcu nu uita sa ma intrebe daca mai am multe bule pentru pagina 16 cu el. Ii raspund. "Mai am domnu' consilier". Nu prea ii convine raspunsul, citesc pe fata lui iritarea.

Bogatu si Munteanu sunt cei mai veseli si pusi pe glume. Probabil ca stiu ei de ce. Vorba aia, afacerile merg, spatiile comerciale aduc bani fara sa faci nimic. Ma uit la ei, imi aduc aminte si de colegii lor din CL si-mi vine in minte indemnul de acum ceva ani al celor de la o televiziune centrala. "Voteaza. Votul tau conteaza". Am votat. I-am dus in consiliu. Iar acum ei muncesc pentru mine. In folosul meu si al bacauanului.