Inspectorii de munca spun ca firma Delphi Packard a incalcat Codul Muncii

Conducerea unei fabrici din orasul aradean Ineu a fost amendata de inspectorii de munca, pentru ca nu a respectat Codul Muncii, in ceea ce priveste programul de lucru al angajatilor.

Una dintre angajatele firmei Delphi Packard, Irina tica, in varsta de 23 ani, a murit luna trecuta, iar rudele acesteia spun ca tanara lucra cate 12 si chiar 16 ore pe zi si abia daca mai avea timp sa manance si sa doarma. Pentru ca era nevoita sa faca naveta

la locul de munca, tanara pleca dimineata la 4 de acasa si se intorcea seara la 20. "In cursul lunii aprilie 2007, din dispozitia conducerii societatii, o parte dintre salariatii unitatii, inclusiv Irina tica, angajata decedata, au lucrat zilnic 12 ore fara a avea o perioada de repaus de 24 de ore, asa cum este prevazut in Codul Muncii.

In zilele de 14 si 15 aprilie, salariatii, inclusiv Irina tica, au lucrat 14 - 16 ore continuu", a precizat Marius Amzulescu, seful ITM Arad. De asemenea, din documentele prezentate de angajator in cazul salariatilor din banda 427, unde a

lucrat si Irina tica, a rezultat ca nu a existat acceptul acestora in legatura cu efectuarea orelor suplimentare.

Pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si pentru incalcarea prevederilor privind repausul saptamanal, societatea Delphi Packard a fost amendata cu 6.000 lei, iar in actul de control s-au dispus masuri pentru intrarea in legalitate.

Fabrica din Ineu este componenta a Delphi Automotive Systems, cu sediul in Troy - Michigan, SUA. Intreaga productie Delphi Packard este destinata industriei de automobile din Europa de Vest.