Comisiile electorale, observatorii interni si fortele de ordine s-au mobilizat. Pe de alta parte, liderii partidelor politice fac ultimele incercari de a convinge electoratul sa voteze intr-un fel sau in altul, desi campania s-a incheiat.

Cele 350 de sectii de votare din judet vor fi predate astazi, in jurul orei 18, presedintilor alesi prin tragere la sorti. Primarii localitatilor din judet, unde sint organizate sectii de votare, au primit listele electorale permanente, care vor fi inminate presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.

"Institutia Prefectului coordoneaza activitatile specifice referendumului, respectiv paza sectiilor de votare, cu efective MIRA, asigurarea telefoanelor si a energiei electrice si asigurarea materialelor precum tus, tusiere, liste, declaratii pentru listele suplimentare", a anuntat Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii.

Nu au fost trecuti cu vederea nici cei care vor vota pe liste suplimentare. Inainte de a intra in cabina de vot, "stranierii'" vor trebui sa compleze o declaratie pe propria raspundere, prin care sa-i asigure pe presedintii sectiilor de votare de faptul ca nu si-au mai exercitat dreptul constitutional in aceeasi zi.

Societatea civila e la apel

Pentru referendumul de simbata, Asociatia Pro Democratia a mobilizat in jur de 2.300 de observatori in 32 de judete, cu precadere in mediul rural. Dar si la citeva sectii de votare amenajate in strainatate.

De altfel, APD a pus la dispozitia cetatenilor si o linie telefonica gratuita (0800 070 100), prin care se pot semnala eventualele cazuri de incalcare a legii din sectiile de votare. "Vom informa, in mod constant, opinia publica cu privire la desfasurarea referendumului", a aratat Laura Radulescu, coordonator relatii publice in cadrul APD.

Sub paza stricta

Pe intreaga perioada de desfasurare a procesului de votare, MIRA a mobilizat pentu judetul Sibiu un numar de aproximativ 1.000 de cadre apartinind structurilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

S-au mobilizat Inspectoratul de Politie al Judetului, Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Cpt. Dumitru Croitoru", Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea", Punctul de Politie de Frontiera Aeroport International Sibiu si Biroul pentru Straini. Fortele de ordine vor asigura paza celor 350 de sectii de votare de pe raza judetului, dar si buna desfasurare a procesului de votare.

Paznicii buletinelor

Jandarmii sibieni au fost cei care au asigurat paza transportului buletinelor de vot de la Biroul Electoral al municipiului Bucuresti la biroul electoral de circumscriptie judeteana Sibiu, precum si depozitarea acestor buletine si a celorlalte materiale necesare scrutinului, in sediul Institutiei Prefectului Judetuluii Sibiu, pe 11 mai.

Totodata jandarmii sibieni asigura paza unui numar de 80 sectii de votare, din care 55 sectii de votare in municipiul Sibiu si statiunea Paltinis, 20 in municipiul Medias, cite doua in orasele Agnita si Avrig si una in orasul Saliste. In acesata misiune delicata vor fi antrenati aproximativ 200 de jandarmi.