Cu 56,39% voturi pentru demiterea presedintelui, comuna Sacuieu parea a fi singura localitate anti-Basescu din judet. Realitatea este alta: din gre[eale, in procesul-verbal al sectiei de votare din satul Rogojel cele 208 voturi “nu” au devenit voturi “da”, iar cele 24 de voturi “da” au devenit voturi “nu”.

ZIUA de Cluj a incercat ieri sa afle ce i-a determinat pe sacuieni, in corpore, sa nu-l mai vrea presedinte pe Basescu. Comuna Sacuieu, aflata la aproximativ 20 km de Huedin, la poalele Muntelui Vladeasa, este formata din trei sate: Sacuieu, Rogojel si Visag.

Atat primarul, Aurel Potra, cat si viceprimarul, Cornel Filip, apartin PSD, deci puteau fi considerati performerii clujeni ai social-democratilor.

Departe de a fi mandri de rezultatul comunei lor, cei doi pareau chiar contrariati de datele statistice oficiale. “Nu se poate, e o greseala. Chiar eu am vorbit cu presedintii sectiilor de votare.

In Rogojel, de unde sunt si eu, doamna invatatoare Crisan, presedinta sectiei de votare, mi-a spus ca au fost 208 voturi pentru Basescu si 24 impotriva.

Aici, in Sacuieu, au fost 163 voturi «nu» si 50 «da». Numai in Visag am inteles ca a fost rezultat in favoarea demiterii, dar foarte strans (73 - «da», 69 - «nu» - n. red.) si, oricum, acolo sunt putini, nu puteau ei schimba rezultatul pe toata comuna”, a declarat Filip reporterilor nostri prezenti la fata locului.

“Majoritatea oamenilor de aici sunt batrani si se lasa usor pacaliti de discursuri populiste, asa ca-s cu Basescu. Nu poate fi comuna asta anti-Basescu”, a adaugat el. Cand i-am spus ca in procesul-verbal al sectiei din Rogojel (foto) rezultatele sunt exact pe dos, viceprimarul a intors-o.

“Asa o fi, eu va spun ce mi-au spus mie sefii sectiilor de votare”, a spus Filip. Primarul parea si mai contrariat de rezultatul oficial. “Nu pot sa stiu de ce au votat oamenii in felul asta, pentru ca nu pot sti ce gandeste fiecare”, a spus Potra.

“Nu ne-a cautat nimeni de la PSD sa ne felicite pentru rezultat”, a adaugat el.

“Imi vine sa intru in pamant de rusine”

Incercand sa dezlege misterul neconcordantei dintre actele oficiale si afirmatiile viceprimarului, reporterii ZIUA de Cluj s-au deplasat la locuinta invatatoarei Ana Crisan, presedinta sectiei de votare din Rogojel. Ne-a intampinat sotul si a lamurit lucrurile imediat.

“De doua nopti nu mai dormim, nu stiu cum a putut sa le incurce”, a spus acesta. Practic, la completarea procesului-verbal, Crisan a inversat rezultatul votului. Venita de la munca din gradina, doamna Crisan parea gata sa planga.

A acceptat sa vorbeasca cu reporterii nostri, dar a refuzat sa fie fotografiata sau inregistrata audio.

“Am mai fost presedinte de sectie de votare de mai multe ori, dar nu-mi mai trebuie cat traiesc. Nu inteleg cum a putut sa mi se intample tocmai mie lucrul asta”, a spus Crisan. “Va jur ca nu a fost nimic intentionat! De vina a fost si intrebarea confuza.

De regula, atunci cand votezi pentru spui da, iar impotriva spui nu. Toti de pe aici tin cu Basescu.

Toti din comisie erau bucurosi de rezultat, isi anuntau fiecare partidele, iar cand am completat procesul-verbal am spus «208 pentru Basescu» si le-am pus la DA si «24 impotriva» si le-am pus automat la NU”, a explicat ea derularea evenimentelor.

“Dar nu inteleg cum de nu a observat nimeni, au semnat toti din comisie, inclusiv domnul Potra, presedintele PD pe comuna. Dar, probabil, nu s-a mai uitat nimeni pe cifre”, a adaugat ea. “Nu mai stiu la ce ora am completat procesul-verbal, dar stiu ca la ora 3 eram acasa.

A doua zi primii care au sesizat rezultatul au fost cei de la PD din Huedin, care l-au sunat pe Potra, iar el m-a sunat pe mine. Imediat i-am dat telefon domnului prefect si i-am spus ce s-a intamplat.

Mi-a spus ca nu e de competenta lui si m-a trimis sa vorbesc cu presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ). L-am sunat pe presedintele BEJ, iar dansul mi-a spus: «Ati gresit, ati gresit, asta e. Am trimis deja rezultatele la Bucuresti si nu se mai poate face nimic».

Din fericire, cei de la PD n-au facut contestatie, m-au inteles, dar ce ma fac daca ajung in inchisoare pentru o neatentie? imi vine sa intru in pamant de rusine ca mi s-a intamplat asa ceva. Jur ca n-a fost intentionat!”, a mai spus Crisan.

“E o lectie pentru viitor”

Reporterii nostri l-au cautat si pe reprezentantul PD in Biroul sectiei de votare, cel mai interesat dintre toti membrii Biroului in transpunerea corecta a rezultatelor in procesul-verbal.

“Cand am semnat pe spatele procesului-verbal, nu m-am mai uitat ce scrie pe fata, unde erau trecute rezultatele, si banuiesc ca la fel au facut toti. Vreau sa precizez ca n-am nici cea mai mica banuiala ca doamna Crisan ar fi facut-o intentionat, o cunosc foarte bine si e o persoana serioasa.

Mi-a parut foarte rau cand am descoperit greseala si regret ca n-am fost mai atent. Oricum, e o lectie pentru viitor”, a declarat Potra.

O recalculare a rezultatului votului, respectand adevarata vointa a alegatorilor din Rogojel, ar duce la un procent de 74,96% voturi in favoarea lui Basescu pe totalul comunei Sacuieu. Rezultatul oficial va ramane, insa, cel anuntat de BEJ: 56,39% voturi pentru demiterea presedintelui.

“Oameni pusi acolo numai ca sa faca un ban”

“M-au sunat atunci foarte multi presedinti care au gresit la completarea proceselor-verbale. Tuturor le-am spus ca raspunderea si coordonarea desfasurarii procesului de vot apartine BEJ si acelasi lucru i l-am spus si doamnei de la Rogojel”, a confirmat prefectul Alin Tise spusele lui Crisan.

El a mai precizat ca doamna Crisan nu i-a relatat in amanunt despre ce fel de greseala este vorba.

“Oricum, la acest referendum, primarii au tratat foarte superficial numirea presedintilor de sectii de vot, au facut listele cu oameni pusi acolo numai ca sa faca un ban si care n-au citit nimic din legislatie, de aceea ai venit o multime de presedinti de sectii cu procese-verbale gresit completate”, a adaugat Tise.

“N-a vorbit cu mine, eu eram in drum spre Bucuresti si atipisem, a vorbit cu un coleg de-al meu, care mi-a spus, ulterior, despre ce e vorba.

Oricum, ce mai puteam face in acel moment? Procesul-verbal al BEJ era incheiat, eu eram in drum spre Bucuresti, nu puteam sa ma intorc din drum, sa convoc tot Biroul sectiei respective, tot BEJ-ul, ca primii sa refaca procesul verbal gresit si apoi noi sa refacem procesul-verbal al judetului”, a declarat presedintele fostului BEJ, judecatorul

Marius Dusa. Si el s-a plans ca presedintii de sectii au fost extrem de slab pregatiti, amintind si de celebrul caz al sectiei 34.

“Le-am facut instructaj si scris, si vorbit ore in sir si tot n-au inteles nimic”, a spus Dusa. El a apreciat ca, teoretic, toti semnatarii procesului-verbal din Rogojel ar putea fi anchetati pentru savarsirea infractiunilor de frauda electorala, fals si uz de fals.

“Politiei si procuraturii le-ar reveni sarcina de a afla daca a existat premeditare sau a fost vorba de infractiuni din culpa.

Procesul-verbal exista, buletinele de vot exista sortate pe sectii, la Judecatorie, deci ar fi foarte usor de demonstrat existenta culpei.

Numai ca pentru demararea unei anchete este nevoie de o plangere penala, or e foarte greu de crezut ca va depune cineva o asemenea plangere, in conditiile in care cele intamplate in acest caz n-au influentat rezultatul final al votului la nivel national”, a explicat Dusa.