Au ajuns primii muncitori straini in Sibiu. In total, o suta de indieni vor lucra la societatea Grande Meccanica Est din Marsa. Indienii vor munci intr-o hala de productie de 18 mii de metri patrati, in care se fac structuri metalice si vase sub presiune. Romanii insa nu s-au prea omorat cu munca aici, chiar daca salariul unui sudor sau lacatus depaseste 500 de euro pe luna.

Au fost inlocuiti de indieni. Pana acum sunt 24 de indieni care lucreaza aici si patronii mai asteapta inca un grup de 80

Deocamdata sunt 140 de angajati aici, iar 24 dintre ei au sosit in Romania abia de doua saptamani. Sunt din India veniti si au lasat acolo, la mii de kilometri tot ce au avut. Cine ar crede ca Romania reprezinta o sansa pentru un trai mai bun si un rost in viata? Putini am spune daca ar fi sa ne luam dupa romani. Indienii insa sunt de alta parere.

Fiecare au lasat acasa sotii, copii si parinti, dar spera ca timp de doi ani cat vor sa stea aici, vor reusi sa stranga suficienti bani pentru un trai mai bun in tara lor de origine. „Eu am 20 de ani, am venit aici pentru bani evident si dupa aceea sper sa ma pot intoarce acasa sa imi fac un viitor in tara mea. E normal ca imi lipseste sotia, imi lipsesc parintii dar trebuie sa fac ceva.

Aici e foarte mult de lucru si e bine platit. La noi, pentru aceeasi munca primesti in medie 60 de dolari, aici primesc 500 de euro”, spune unul dintre angajatii indieni. De fapt el era Sorin 1. Pentru ca au nume greu de pronuntat, patronul a decis sa le spuna tuturor celor 24 Sorin, iar diferentierea se face printr-un numar.

Sorin 24 este si cel mai in varsta, are 42 de ani, restul nu au mai mult de 30. Patronii sunt foarte multumiti de ei. Spun ca desi romani someri sunt multi, acestia nu sunt prea dispusi sa munceasca opt ore pe zi, asa cum ar trebui. In plus, muncitori calificati sunt foarte putini. „Eu sunt obisnuit sa lucrez cu oameni staini, nu stiu dre ce este considerat asa un lucu deoosebit.

Problema cu romanii este aceea ca sunt putin cam lenesi si de aceea lucram cu straini”, spune Gianluca Rossini, director de productie. Indienii ajunsi in Romania spun ca acume perioada de acomodare. Le place tara noastra si muncesc opt ore pe zi cu placere. Pentru asta sunt si recompensati cum se cuvine. „La ei in India salariul este in medie 60 de dolari.

Aici noi le oferim 500 de euro, lucreaza opt ore zi, in trei schimburi si le oferim in plus masa si cazare. Pentru ca India putem spune ca e la fel de mare cat si Europa, acolo si culturile sunt foarte diferite. Am angajat asadar patru bucatari care sa gateasca mancare speciala pentru fiecare.

Sunt de exemplu si musulmani care nu mananca orice si trebuie sa le respectam optiunea”, mai spune Rossini.

Mai sunt asteptati 80 de indieni

Pana a ajunge insa aici, patronii au avut de parcurs o cale lunga. „Din pacate ii asteptam de 6-8 luni de zile, abia acum doua saptamani au ajuns. Este birocratie aici in Romania”, mai spune directorul itlaian. Cu toate acestea, la Marsa mai sunt asteptati in urmatoarele saptamani alte 80 de persoane, toti indieni, pentru ca sunt harnici si fac treaba buna.

Pentru ca este cel mai mare grup de indieni ce urmeaza sa lucreze in Romania Inspectoratul de Munca din Sibiu urmareste indeplinirea drepturilor pe care le au angajatii.

Investitii de 2,5 milioane de euro

Mecanica Marsa, pana in anii ’90 avea peste o mie de angajati, atat din localitate, cat si din cele limitrofe. Lucrurile nu au mai mers insa poi foarte bine. Au scazut comenzile, angajatii au fost in mai multe randuri concediati, iar acum doi ani o parte a uzinei a fost vanduta unei companii italiene.

Italienii au investit la Marsa pana in prezent peste sapte milioane de euro si in curand asteapta un alt utilaj ce valoreaza doua milioane si jumatate de euro. Investitiile nu se vor opri aici spune directorul de productie al societatii, insa totul depinde de comenzile pe care le primesc si de felul in care angajatii isi fac treaba.