Fie ca nu ofera permis de munca angajatilor, fie ca nu respecta orele de repaus saptaminal, in ambele cazuri, patronii sibieni platesc „tribut": sanctiuni consistente.

Surprinzator, insa, majoritatea sint mai ingrijorati de cum isi vor plati amenzile, decit de cum sa indrepte lucrurile.Conditiile de munca favorabile atit pentru angajat, cit si pentru angajator, ramin o utopie in cele mai multe dintre cazuri.

Foarte multi angajati lucreaza fara permis de munca, fie pentru ca nu stiu ca este necesar, fie pentru ca sint amagiti de angajatori cu acea perioada initiala de proba. „De exemplu, in constructii se evita semnarea unui contract de catre angajator deoarece muncitorul poate renunta la locul de munca din prima luna.

In aceste conditii, controlul medical care trebuie efectuat la inceput va fi platit degeaba, iar patronilor nu le convine sa-si iroseasca banii", afirma Francisc Szombatfalvi-Torok, inspector sef al ITM Sibiu.

Conducerea ITM se mai confrunta cu probleme si in ceea ce priveste disponibilitatea angajatorilor de a le oferi situatia clara a conditiilor in care isi desfasoara activitatea oamenii pe care ii au in subordine. In mod normal, angajatorii ar trebui sa trimita contractul individual al lucratorilor la Registrul de Evidenta a Salariatilor.

Contractul se trimite si electronic

Mai nou, contractul trebuie trimis si sub forma de registru electronic, procedura obligatorie, indiferent de domeniul de activitate. „Se pare ca patronii nu au prea inteles acest lucru, din moment ce peste 20% dintre ei nu ne-au trimis nimic.

Noi am efectuat foarte multe controale, iar unde a fost cazul am aplicat amenzi intre 20 si 50 de milioane", spune Sebastian Vasiu, Sef Serviciu Control Relatii de Munca. Important de stiut este faptul ca cei de la Inspectia Muncii au deja o lista neagra.

In toate cazurile in care angajatorii nu au trimis registrul electronic catre ITM, in 20 de zile de la incheierea contractului, acestia vor fi amendati. Conform celor de la ITM, luna trecuta au fost efectuate controale in urma carora „recolta" de persoane angajate la negru a fost una record: aproape 60 de sibieni lucrau fara acte.

O alta situatie record pentru perioada actuala este cea in care s-au dat doua amenzi colosale in numai doua zile. Astfel, prima amenda a fost de 29.000 de lei, iar cea de-a doua, de 46.000 de lei, ambele fiind aplicate pentru munca la negru.

Indieni veniti in Mirsa

"Cea mai mare amenda, cea de 46.000 de lei s-a dat la o firma din Mirsa, unde au fost gasiti 23 de indieni care nu aveau nici macar permis de munca in Rominia, ei lucrind aici de mai bine de doua luni", povesteste Szombatfalvi-Torok. Cele mai deficitare domenii descoperite de cei de la ITM sint constructiile civile, constructiile de masini si prelucrarea lemnului.

Acest lucru nu inseamna ca doar aici este vulnerabila piata angajarilor. Amenzi au mai fost date si din cauza nerespectarii repausului saptaminal sau a orelor de lucru suplimentar. Chiar institutii importante, cum ar fi CEC-ul, au primit sanctiuni deoarece nu au oferit angajatilor orele de repaus impuse de lege.

Conform lui Sebastian Vasiu, nici la capitolul concedii neefectuate, angajatorii nu se prezinta exemplar, foatre multi angajati plingindu-se ca dupa ce renunta la locul de munca, concediul pe care nu au apucat inca sa il ia nu le mai este platit.