O familie de rromi, cu doi copii mici, locuieste de doi ani in cladirile din incinta strandului sibian. Biserica Evanghelica a revendicat singurul strand din oras, devenit depozit de gunoaie. Iar viitorul strand exista doar pe hirtie.

Singurul strand din Sibiu - Capitala Culturala Europeana a devenit un depozit imens de gunoaie, un adevarat focar de infectie, in care, culmea, traiesc patru rromi. Doi soti, cu copiii lor minori, asteptind un al treilea copil sa vina pe lume. „Nu e voie sa intrati in strand.

Noi locuim aici de doi ani, ca ne-a pus domnul director sa pazim strandul, sa nu se fure din interior", asta este tot ce ne-a putut spune, ieri, femeia care statea in mijlocul gunoaielor, cu cei doi copii de mina. Unul dintre micuti minca o felie de piine, inconjurat de o mizerie crunta.

De existenta acestei familii de rromi se pare ca nu stie nici „domnul director", nici cineva din Prefectura Sibiu, doar vecinii, care s-au obisnuit deja cu nepasarea celor care macar trebuiau sa pastreze strandul curat, dupa ce nu a mai fost folosit.

Imagine de ghetou

Turistii care ne viziteaza frumosul oras, primul din Romania devenit Capitala Culturala Europeana, s-ar minuna sa descopere in plimbarile lor prin oras nu doar minunatele obiective turistice, de importanta istorica, ci si un strand unde nu se pot racori, dar pot sa faca poze care nu ne fac deloc cinste.

Situat la mica distanta de centrul istoric al Sibiului, vizitat de inalti presedinti de stat, ambasadori si alte somitati ale politicii europene si nu numai, strandul este pe cale sa se transforme intr-un mic ghetou, unde balariile, mirosul de fecale si gunoaiele au luat locul balansoarelor, sezlongurilor, nisipului fin, dar mai ales apei limpezi care ar fi trebuit sa racoreasca din bazin, un oras intreg.

Pentru a face o baie, sibienii merg citiva kilometri, pina la Ocna Sibiului.

Revendicat de evanghelici

Cei 14.000 de metri patrati ai strandului din Sibiu formeaza o baza sportiva care a apartinut Domeniului Public al Statului Roman, care a fost transmisa prin Ordinul nr. 216 din 30.05.2005 al Agentiei Nationale pentru Sport in administrarea Clubului Sportiv Municipal Sibiu. Cele trei bazine de inot, cladirile si sediul in constructie, toate sint acum parasite.

La momentul preluarii Strandului, atit cladirile vechi, cit si bazinele, se aflau intr-o avansata stare de degradare, necesitind lucrari de reparatii capitale si amenajari importante.

Posibil investitor: patronul de la Corsa Trans

Dupa ce doi ani la rind n-a primit nici un leu de la bugetul ANS pentru a face lucrarile de reparatii, CSM-ul a inchiriat baza, in toamna trecuta, catre firma CORSA Trans. De atunci, nu s-a facut nici o lucrare la strand, intrucit el este revendicat de Biserica Evanghelica. „Noi n-am putut face nici o lucrare de modernizare intrucit n-am avut bani pentru asa ceva.

Am crezut ca daca-l dam in chirie e mai bine. Din pacate, cind am facut o solicitare pentru o autorizatie de constructie ni s-a spus ca este revendicat si nu putem face nimic pina in momentul in care nu se clarifica situatia lui juridica", a explicat Viorel Cintean, directorul CSM-ului.

Consistoriul Bisericii Evanghelice a depus o cerere de retrocedare, iar Clubul Sportiv a incercat sa pastreze Strandul, iar biserica sa fie despagubita.

"La ora actuala asteptam solutionarea cererii de retrocedare de catre Comisia speciala de retrocedare, pentru a putea incepe demersurile in vederea obtinerii autorizatiilor necesare lucrarilor pentru aducerea Strandului Municipal Sibiu la standardele actuale si punerea acestuia la dispozitia sportivilor si a publicului sibian", a mai precizat Cintean.

Viitorul strand, pe hirtie

"In acest an, municipalitatea sibiana a initiat demersurile necesare pentru construirea unui nou strand municipal in Sibiu. Pentru aceasta a fost identificat terenul pe care strandul urmeaza sa fie construit, teren in suprafata totala de patru hectare situat in zona Padurii Dumbrava.

Anul acesta municipalitatea va executa prima etapa in vederea constructiei, aceea de elaborare a proiectului tehnic si a studiului de fezabiltiate impreuna cu detaliile de executie. In 2008 municipalitatea va face demersurile necesare pentru contractarea lucrarilor propriu-zise de constructie". Aceasta este pozitia oficiala a Serviciului de Relatii cu Presa al Primariei Municipiului Sibiu. Simpla, dar concludenta.